Monday, January 14, 2013

Gerang Asam


Assalamualaikum wbt....ape khabar semua...malam br dpt bersiaran...tp sbny badan tgh penat giler..pastu tgh melayan perot yg kekenyangan plak tuh....mata dah ngantok giler ni mcm nk kene tongkat dgn btg mancis...tp apekan daya byk lg keje nk dibereskan...cuci pinggan, kemas mainan hidayat...lipat dan jemur baju...dll....kalo laa ade doraemon kan sonang!..


arini saba nk share satu resepi baaeeekk punyaaa..gerang asam....pergh rasenye 2 ari tangan ni bau belacan ..sungguh meletop okeh..die sbny anak beranak dgn asam podeh ..tp ade penambahan daun kunyit dan daun limau....sedap gilerr tau...saba jenguk resepi ni kt dapur ibundo...resepi ni bak kate ibundo sbny dr chef florence...saba pnh tgk buku masakan nyonya tebal giler..tp xsanggup nk beli bwk balik dubai sbb berat sgt..bile da try resepi gerang asam ni...lg membuak2 membilang hari bile nk balik malaya hehehe...ok lah dah start merepek dah ni..jom kite semak resepi...buat ibundo kite panjangkan resepi kt sini plak yer...


Gerang Asam
Sumber asal : Chef Florence
Sumber Saba : Ibundo

A
1 ekor ayam ~ saba pakai ikan tenggiri
B
Bahan blender

30 biji cili kering (bundo suka pedas) ~ saba pakai 9 biji
5 biji bawang sederhana besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
5 biji buah keras
2 batang serai
1 inci kunyit hidup
2 sudu besar serbuk belacan (belacan biasa pun boleh kalau tak ada yang serbuk)

C
70 gram asam jawa + 1300 ml air
sehelai daun kunyit dicarik-carik
1 batang bunga kantan dibelah dua
beberapa helai daun limau purut
beberapa batang daun kesum
2 sudu besar serbuk ikan bilis

-Panaskan minyak. Tumis bahan kisar sehingga terbit minyak. Lamanya proses ini agak-agak 10 ke 15 minit. Pastikan bahan tumis benar-benar masak.
-Masukkan ayam dan gaul sehingga air ayam kering.
-Masukkan air asam jawa bersama bunga kantan, daun kesum, daun limau purut, daun kunyit, serbuk ikan bilis dan garam.
-Tambah sesudu gula kalau suka. Bundo tak bubuh.
-Masak sehingga kuah pekat.

3 comments:

  1. Akak suka masakan macam ni. Boleh bertambah tambah nasi ni....

    ReplyDelete
  2. Belum pernah masak gerang asam lagi... kena belajar dari Saba ni...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...