Wednesday, October 12, 2011

Blueberry Tiramisu

Assalamualaikum wbt..bersambung lg menu kedua..tp sedia maklum menu tercicir lagi laa kan..sbny rindu sgt2 nk makan tiramisu la...tp bile duk malaya ni memikirkan rege cis yg makin naik..adoiii ...knp la rege cheese di japan lg murah yer..huhuhuhu...kepingin betol nih..


kpd yg bertanya..rs ade tny kt facebook kot..lupe plak sape yg chat dgn kite..utk hiasan atas tuh...sbny kite pakai yg dah ready ade jual kt daiso...so cantik laa coraknyee tuh...utk yg coklat tuh plak kite pakai pisau bergigi utk sapu roti..tuh yg jd bergulung2 tuh hehe....selamat mencube yer..


utk resepi blueberry tiramisu nih..saba pakai resepi dr umah kak tun..sungguh enak lazat berkrim disukai ramai betol la...dah mcm2 versi tiramisu dah saba cube rasenye blueberry antatra yg terbaik jgk laaa rasenye..kpd kak tun izin kopipes resepi disini yer..

Blueberry Tiramisu
 
Bahan untuk syrup: (dapat 4 cup spt di atas)
150 g blueberry filling
80ml air suam
2 tbsp gula ising ~ optional klu nak manis sikit
sedikit parutan kulit lemon ~ optional
Bahan2 lain:
250g cream cheese
125g whipped cream
125g whipping cream
50g gula icing~ sifted
1 peket biskut tiramisu
sedikit buah blueberry segar ~ ni saba ltk byk giler....dlm 2 pack...
Cara:

 
1). Mula2 sediakan syrupnya. Campur kesemua bahan dan kacau sebati. Ketepikan.
2). Pukul cream cheese hingga gebu. Masukkan gula icing, pukul seketika.
3). Campurkan kedua2 whipped dan whipping cream. Pukul hingga agak pekat dan sebati.
4). Campurkan krim yang dipukul tadi ke dalam adunan cream cheese. Kacau dengan spatula hingga rata.
5). Cara untuk melapis : Mula2 letak sedikit syrup, kemudian susun biskut dan letak cream ke atasnya. Boleh juga susun buah jk ada. Ulang hingga adunan habis dan ikut suka nak berapa banyak layer pun. Kalau nak buat asing2 cup by cup mcm Tun pun boleh..lagi senang nak serve. ye dak :-)
 

 
Note Rabiatun:
* Jika nak lebih terasa masam, boleh celupkan biskut ke dalam jus oren sebelum disusun ke dalam bekas.
* Jika tiada whipped cream, boleh guna whipping cream sahaja..dan mungkin kena tambah sedikit gula icing. Rasa dulu adunan tu yer.
* Boleh juga gantikan cream cheese tu dgn mascapone.
* Sesuai dengan strawberry, kiwi, orange, mango dan sebagainya.


Perbezaan WHIPPING CREAM dan juga WHIPPED CREAM
Sesiapa yang masih keliru dengan kedua2 ni boleh rujuk sini. Tun copy paste dari blog kak Wan. Minta izin yer kak Wan.


Kedua-duanya adalah whipping cream (krim putar) yang mempunyai fungsi yang sama iaitu digunakan dalam penyediaan continental cake, dessert, ice-cream, topping.

Secara ringkas perbezaan antaranya adalah dari segi kandungan bahan, cara kegunaan dan penyimpanan 

1. Whipping Topping Cream atau di panggil Non-Diary Whip Cream 
Kandungan : Minyak Kernel Sawit, Sirap Jagung (baca bahan pada kotak) tiada kandungan lemak dari susu
Tekstur : Mudah kental apabila di pukul mengembang 2 x ganda, rasa manis
Kegunaan : Sebagai Topping dan Filling untuk kek continental seperti Black Forest, Fruit Flan, Banana Choc dan lain-lain.
Kaedah Penyimpanan : Simpan di tempat beku (Freezer), tahan 1 bulan selepas dibuka
Jenama di Pasaran : Rich's, Shine Road, Value Pride, Golden Peak
Dimana Saya boleh mencarinya ? :  Dikedai-kedai Bekalan Bakery, di Pasaraya jarang di dapati.

2. UHT Whipping Cream atau di panggil Dairy Whipping Cream @ Double Cream @ Thickened Cream

Kandungan : Pepejal susu
Tekstur : Lebih pekat dari susu segar (UHT full cream milk) tidak mengembang apabila dipukul, Rasa tawar
Kegunaan : Sebagai bahan campuran dalam membuat Cheese Cake, Tiramisu, Mousse, Dessert, Ice-cream dan Ganache (tidak sesuai untuk topping kek)
Kaedah Penyimpanan : Simpan dalam peti sejuk (Chiller) tidak perlu dibekukan, tahan 1 minggu selepas dibuka.
Jenama di Pasaran : Anchor, Emborg, Pauls,Shani, Greenfields, Bridel
Dimana Saya boleh mencarinya ? :  Dikedai-kedai Bekalan Bakery dan Pasaraya juga boleh di dapati.

UHT - Ultra High Temperature

10 comments:

  1. Waaahh dasat nyer hidangan di fetang ini. Tiramisu yg hakak idam idam kan.. Nak ler rasa sesuduu.. Leh laaa..

    ReplyDelete
  2. izahdaut..

    hehehe ohh idaman kelbu jgk yeerr xpe2 mai22 umah kite....satu tupperware kite suapkan yer...hehehe

    ReplyDelete
  3. アヌム ちゃん

    anum...rinduu.....cube laa senang je ni xperlu bakar ke ape....cheese kt nihon murah..kalo akak ari2 nk buat tiramisu hehe

    ReplyDelete
  4. cantiknyer tiramisu saba ni...sedap mmg la sedap.....lama dh tak buat

    ReplyDelete
  5. sedapnya tiramisuuuu meleleh air liur nengok wuwu nk jugak tp cm ssh jek nak buat...

    ReplyDelete
  6. Salam kenal Sabar, thanks ya sudi singgah dapur akak...waaahh ada tiramisu la kat sini...(*terus duk bersila)....boleh eh makan puas2 nih? hehhehe

    ReplyDelete
  7. ida, japan..

    salam kak ida....alaa akak duk nihon wajib buat ni tauu...nihon cheese berkualiti murah lak tuh..sini mahalll kak ida.....nangesss...

    ReplyDelete
  8. Hanis MY..

    kak hanis..mudah jek ni...xpyh bakar pon..just chill aje.....jgn biarkan meleleh lame2 tau hehehe

    ReplyDelete
  9. wslm kak umie...salam kenalan jugak.....mekasih bebyk sifu sudi datang singgah...umah akak mmg ari2 singgah menyelam sambil menkopi resepi hihih.....jom bersila same2 bwh pokok ni....lps makan kite lumbe lari ramai2..hehe...kasik buang balik lemak ..ok dak?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...