Thursday, October 13, 2011

Agar-agar Santan Gula Melaka

Assalamualaikum wbt semua.....salam petang khamis yer...arini lambat bersiaran sbb ade byk urusan yg nk dibereskan..alhamdulillah arini masih ade kerajinan nk update....nasib vitamin M da habis dicerna hehehe...


arini saba nk tayang resepi minum petang semalam.....agar-agar santan gula melaka...agar2 all time feveret saba ni tau...dr kecik makan ni sure mcm makan nasi..suke sbb rasa die lemak berkrim gitu..tetibe datang terinign tuh..kena rajin menggodek dan mengskodeng umah sifu2 kite....alahai mak kite smlm nk bertanya xsempat sbb xmo kaco die tido...ermmm last2 ternyelam kt umah kak ummie..terus sambil nyelam sambil merembat la...hihih...sbny kt umah ni xdek stok agar serbuk ..so dah alang2 umah kak ummie nye resepi pakai agar2 stripe...zuupppp xsmpi setgh jam siap....mmg sonang...masa zaman xpndi masak dulu...igtkan nk buat ni susah..igt kene buat 2 lapis la mcm2...rupenyee sonang aje..hehhee.....kpd kak ummie....alahai sif kite...ijin kopipes resepi kt sini lak yer.....


AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA
Source: Kak Ummie - Home Sweet Home

Bahan:-


  • 1 paket agar-agar tali (+- berat 37 gm.)
  • 1550 ml air
  • 2 cawan gula melaka (hancurkan sikit baru sukat)
  • 3/4 cawan gula pasir
  • *1 kotak kecil (1 cawan) santan cair segera (Ayam brand) - saba letak 2 kotak santan kara
  • *1/2 paket santan serbuk + air (*campurkan kedua2 bahan cukupkan sukatan 2 cawan) - saba xletak
  • 2 biji telor


Cara-Cara:-
  1. Basuh agar-agar tali dan toskan.
  2. Basahkan loyang/acuan pilihan dan ketepikan.
  3. Campurkan telor dan santan, kacau sebati, tapis dan ketepikan.
  4. Masukkan air dan agar-agar ke dalam periuk. Masak hingga mendidih dan agar-agar larut.
  5. Masukkan gula melaka dan gula pasir. Kacau dan masak hingga gula larut.
  6. Tapiskan agar-agar ke dalam periuk lain dan letak semula atas api. Panaskan semula biar mendidih dengan api sederhana.
  7. Masukkan bancuhan telor dan santan tadi. Kacau perlahan hingga nampak mendidih sikit di bahagian tepi periuk dan santan mula naik berkepala sikit jek...Tutup api.
  8. Tuangkan ke dalam loyang atau acuan pilihan.
  9. Biarkan sejuk sebentar dalam suhu bilik dan masukkan dalam fridge. Hidangkan bila betul2 sejuk.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...