Saturday, August 6, 2011

Bubur Jagung Sagu

Assalamualikum wbt...salam ramadhan yg ke 6 yer... sorry arini lambat sikit bersiaran..bz wooo....hahah bz laa kan esok ottosan dah balik..maka arini kene laa buat sikit2 dulu  kek ke kuih ke...arituh permintaan kek lapis sarawak ottosan tak tertunai dek kerana xdek stok horlicks...dah fil dtg arituh kim laa dgn diorg....so xdek laa alasan xle buat huhuhuhuh....
ok ni saba update menu iftar semalam yer..even maka sorg2 manyak jgk kite bantai..haha dah dasar kuat makan kan...lagi bubur jagung feveret ...org ckp kalo dah suke tuh...ribut petir ke angin taufan lalu ke...lori terbalik kee mmg tak sedor....nyum nyum..syok sgt xhenggat dunia la....mekasih kpd kak rossitams myresepi ...mtk halalkan resepinyerr yer...

Bubur Jagung Sagu
Source: Kak Rossitamz ~ Myresepi

Bahan-bahan:
2 tongkol jagung manis mentah - dihiris nipis | saba pakai jagung yg segere org buat sweetcorn tuh

4 sudu besar sagu - yang halus @ kasar
Secubit garam
100ml santan pekat (santan kotak @ tin @ fresh santan)
1.5 liter air - dicampur dengan santan pekat
3 sudu besar gula merah - tambah lagi jika nak warnanya lepbih perang
5 sudu besar gula pasir - tambah lagi jika nak lebih manis


*** Kuantiti gula merah dan gula pasir hendaklah disesuaikan mengikut kemanisan yang diperlukan
*** Kuantiti air boleh dikurangkan atau ditambah bergantung kepada banyak kuah yang diperlukan


Cara-cara
# Basuh sagu dan toskan. Jangan direndam. Basuh sekali lalu saja.
# Masukkan jagung yang telah dihiris, santan pekat yang telah dicampur dengan air, dan juga garam ke dalam periuk.
# Masak di atas api sederhana sambil dikacau hingga mendidih.
# Masukkan pula sagu, gula merah dan gula pasir. Kacau hingga sagu bertukar menjadi jernih.
# Siap untuk dihidangkan. Sesuai untuk minuman petang.
# Sesiapa yang tak suka sagu, tak bubuh pun tak apa.

2 comments:

  1. i likeeeee tetiba rasa nak buat bubur jagung ptg ni weee.... saba nk tny kalau bubur kacang merah tu agak2 sesuai ke tak eh? biasa makan bubur kcg iji je tetiba nk cuba kacang merah tp cm takut tak syedappss

    ReplyDelete
  2. Hanis MY

    kak hanis sory lmbt reply...boleh kot...jagung tuh...hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...