Saturday, August 27, 2011

Mille-feuilles (French Vanilla Slices)

Assalamualaikum wbt...

salam ramadhan buat semua...arini dpt bersiaran di malam hari...tuan rumah di landa demam tetibe...almaklumlah cuaca di jepon skg xmenentu kejapp fanasss giler...kejapp hujan lebattt giler...kejap mendung mcm nk winter....badan yg kebal keras mcm kayu ni pon leh lemah tau...tetibe aje lepas bukak posee demam....xpasai2...tp xpe sabar aje la..dugaan di bula puase...kan..
kali ni saba nk share 1 resepi yg sedapp giler..hehe..dah sedapp giler plakk tuh.....jgn jd gile sudah yer...respei ni sbny saba tgk kat allrecipes..tp saba dah olah dan melayukan resepi tuh...boleh gitu....suke sungguh menderhaka kan...sbny teringin nk makan ni sbb saba ade beli puff pastry kt eson br nih...tgk plak kulit die ade show millie-feuilles nih....berhari2 jgk laa godek..yg bahasa jepon ade..so nk senang kite tgk yg eigo aje la...tp step2 die saba ikut yg jepon punye style..okeh....layan resepi na...


Mille-feuilles (French Vanilla Slice)
Source: allrecipes
Diolah dan dimelayukan: sabar shiawasemrsbangpek
Bahan-bahan:
  • 2 cups milk
  • 7 1/2 tablespoons all-purpose flour | saba pakai 5 sudu tepung gandum + 1 sudu kastard
  • 1 whole vanilla bean | 1/2 sudu kecil essen vanilla
  • 3/4 cup castor sugar or superfine sugar
  • 1 pinch salt
  • 6 egg yolks
  • 1 1/2 (17.5 ounce) packages frozen puff pastry | saba pakai 2 keping puff pastry besar
  • 1/2 cup apricot preserves (optional) | saba letak strawberry
  • confectioners' sugar for dusting

 

Directions ( from allrecipes.com)

  1. In a small saucepan, heat milk until small bubbles form. Drop in the vanilla pod, remove saucepan from heat, and set aside to cool until just warm. In a medium saucepan, stir together the flour, sugar, salt, and egg yolks. Beat for a moment, then gradually whisk in warm milk. Simmer over medium-low heat until the custard thickens, stirring constantly with a wooden spoon to prevent sticking. Transfer custard to a bowl, and allow to cool, stirring from time to time.
  2. Preheat oven to 400 degrees F (200 degrees C). Roll out the puff pastry into a single sheet about 1/2 inch thick; it should be the same size as a 17x14 inch baking sheet. Place the pastry onto the baking sheet, and prick all over with a fork.
  3. Bake in preheated oven for 28 minutes. Remove from oven, and cool pastry on the baking sheet.
  4. When the pastry has cooled completely, transfer it from the baking sheet to a hard surface, and cut lengthwise into three 4 to 5 inches wide strips. Spread one strip thickly with custard. Place a second strip directly over the first; spread the top evenly with jam. Cover with the third strip, and dust with confectioners' sugar. With a very sharp knife, cut into 8 rectangular portions.

Cara Memasak ( Ini Cara Saba Buat):
  1. Panaskan oven sehingga 190 darjah.
  2. Rollkan pastry dgn menggunakan penggelek kemudian lapiskan dgn cooking sheet di bahagian bawahnya.
  3. Kemudian, cucuk2kan pastry tersebut dgn menggunakan garfu pada seluruh permukaan dan kemudian letakkan sehelai lagi cookimg sheet pada permukaan atas pastry. Setelah itu, letakkan sheet pan ( pan besi ) di atas cooking sheet tersebut utk dijadikan sebagai pemberat. (proses ini untuk mengelakkan pastry naik terlalu tinggi dan terlalu fluffy).
  4. Kemudian, panaskan puff pastry tersebut selama 20 minit.
  5. Setelah permukaan puff kelihatan keemasan, keluarkan puff kemudian potong kepada 6 bahagian. (untuk mendapatkan 3 lapis bg setiap millie)
  6. Setelah dipotong, taburkan sedikit gula aising di atas permukaan puff pada kedua-dua belah untuk mendapatkan puff yg agak manis.Kemudian, bakar selama 8 minit pada suhu 150 darjah.
  7. Setelah masak, sejukan puff di atas redai.
Untuk Membuat Kastard:
  1. Di dalam pan, panaskan susu sehingga mendidih. Kemudian tutupkan api supaya susu tersebut menjadi suam)
  2. Kemudian, satukan kuning telur, tepung gandum, tepung kastard,garam, essen vanilla dan gula. Kacau sebati.
  3. Kemudian tuangkan adunan kastard tadi ke dalam susu suam tersebut dan kacau sebati. Buka kembali api dan kacau sehingga adunan kastard agak likat...dan pastikan ia tidak berketul2.
  4. Setelah masak, sejukkan adunan kastard tadi.
  5. Setelah kastard tadi sejuk, pipingkan adunan kastard ke atas permukaan puff pastry di selang selikan dengan strawberry sehingga habis ( puff- kastard- strawberry-puff-kastard-strawberry - puff)
  6. Setelah siap, taburkan gula icing ( ayak dgn menggunakan penapis halus) di atas permukaan puff. Kemudian hiaslah dgn strawberry atau mengikut citarasa.



ni puff pastry yg saba gune..boleh didapti di mane2 kedai eon..

4 comments:

  1. Salam saba.. yea dah ada dah resepi ni. memang tunggu sangat.. hihihi

    tentang gambar tu kan untuk entry ni dah ada perubahan dah.. lawa gambar yang ambil dari atas tu ada dah blur/bokel dia tu.. tips dari akak akak guna setting manual tau kat kamera pastu setting iso tgk keadaan selalu dalam 800 kalau cerah sangat tmpt tu kalau tak dlam 1600 atau 3200 pastu setting aperture dengan shulter speed dia je biasanya tgk kecerahan kadang dalam 1/100 ke.. ini adjust sendir try and error..
    patu saba akak guna lens 18-55 mm tu je jadinya sebab nak buat bokeh cantik akak akan zoom hingg 55mm .. ambil gambar angle kena betul buat la banyak angle pun sampai nampak cantik ye...

    akak sarankan saba practise dulu ambil penutup kamera kita tu letak depan pastu letak satu ojek kat belakang.. try ambil gambar nampak blur tu kalau ok.. hahah nanti leh apply..

    ingat ambil gambar ditempat cerah akak tak letak pun kadboard tapi akak pastikan tempat tu cerah ada cahaya mata hari... insyaAllah ada apa2 tips lagi akak share dengan saba ye..:)tak faham tanya tau

    ReplyDelete
  2. Your blog is beautiful.
    I love the recipes and photos that you do.
    I'm your followers now.
    If you want, visit my blog, you are welcome!
    The Magic Pumpkin

    ReplyDelete
  3. slm Aidilfitri saba....wahh sgt2 nmpk sedap..k'ida pun guna puff yg ni gak..tapi mahal kan, boleh la sekali sekala

    ReplyDelete
  4. nampak sangat sedapppp..nak sikitttt..huhu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...