Thursday, August 4, 2011

Laksa Penang

Assalamualaikum wbt....dah larut malam....malam ni mmg susah betol nk titun..mentang2 bantal peluk hidup ktie p naik kapal kan..uwaaa....xpela..kite tunggu smpi sahur subuh pon masuk pukul 3.42 am arini..alang2 sahur solat br tido ...
sebelom kite titun baik kite tepek n3 last utk malam ni yerk...laksa penang liza..kite amik resepi ni kt myresepi oleh juice...ok layan resepi yer...n mtk halalkan jgk utk kopipes tau...kite da xle nk ngomel manyak2...mata sudah mau pejam lo....

Laksa Penang
Source: Juice ~ Myresepi

Bahan-bahan ( 4 org mkn )

Ikan sardin 1/2 kilo
Ikan sardin tin kecil (cap ayam atau cap king cup bertujuan utk memekatkan kuah laksa dan lebih sedap)
Bwg Merah (5 ulas)
Belacan (sebesar ibu jari)
Cili kering (segenggam) atau cili giling(4 sudu atau ikut citarasa)
Bwg Besar (dimayang halus)
Timun
Cili masak atau cili padi
Daun Salad
Telur Rebus
Laksa Kering atau Laksa basah (sebungkus)
Daun Kesum dan Bunga Kantan
Limau Nipis


Cara-cara
# Rebus ikan sardin mentah dan asingkan isi nya dr tulang (air rebusan jgn dibuang)
# Blender bwg merah, belacan,cili kering (sekiranya cili giling tk payah blender hanya campurkan terus dlm kuah nanti)
# Masukkan bahan blender ke dlm periuk bersama air rebusan ikan serta asam gelugor, daun kesum dan bunga kantan
# Blender ikan sardin yg diasingkan tulangnya bersama ikan sardin tin(sos ikan sardin tin dicampurkan sekali)
# Blender tulang ikan(jgn terlalu halus)utk menambah rase manis kuah tapiskan airnya ke dlm periuk td Kemudian masak kuah hingga menggelegak dan masukkan garam secukup rasa
# Boleh la dihidangkan dan ditabur bwg besar,timun,cili, limau nipis, daun salad (sekiranya suka boleh di makan bersama petis udang)

4 comments:

  1. huwaaa terernya masak laksa, mmg tabikk sgt2 dgn saba ni, nak sgt jumpe hehe...

    p/s: nak titun dah ni wuwuwu ngantuks...oyasumi!

    ReplyDelete
  2. Hanis MY

    kak hanis..xdak laa terror sgt..

    wah nk titn dah? kite tgu sbuh jap lg..br kruuhaaaa....

    ReplyDelete
  3. salam saba.. akak pun buat laksa semalam bezanya laksam la.. hahahah memang asyik nak sama je yek..:) lambat juga sahurnya ye.. sebab bahagian bawah jepun ye

    ReplyDelete
  4. Juwita Jamaludin

    wslm kak ita..hahahahha kite selalu same kan.....ade chemistry sungguh...sini subuh 3 lebih gitu....bawah kot mayb tuh sbb lambat sikit..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...