Friday, July 1, 2011

Bingka Pisang


Assalamualaikum wbt...bingka pisang ni kite buat semalam jgk..kes nk perabih stok pisang yg melambak tuh...ottosan da bebel naik pedih telinge....so kek da buat..kodok da buat.kene aa buat bingka plaks...nk buat pengat2 kite kureng suke sgt.huhuh..resepi ni kite amik kt myresepi kak fida yer..sungguh laa sedap...oishikatta.....xrugi mencubanya....

Bingka Pisang
Source: Kak Fida Myresepi
  • 2 cawan pisang yang dilecek halus
  • 1/2 cawan gula merah
  • 2 biji telur
  • 100 ml santan pekat
  • sedikit garam
  • sedikit esen vanilla/pisang
  • 1 sb majerin/mentega
  • 1-11/2 cawan tepung gandum - diayak
  • 2 biji pisang-didadu ketika hendak dicampurkan ke dlm adunan

Cara-cara

  1. Pisang lecek,gula,telur,santan,garam,majerin dan esen dikacau rata.
     
  2. Masukkan tepung dan kacau terus hingga sebati.
     
  3. Masukkan pisang dadu ke dlm adunan dan gaul sebati.
     
  4. Loyang/acuan disapu majerin dan dipanaskan sebentar dlm oven,keluarkan dan tuang adunan bingka dan bakar selama 30 min atau hingga garing permukaannya.
     
  5. Sejukkan kuih di atas redai sebelum dipotong dan dihidangkan.

2 comments:

  1. salam saba.. akak pun pernah buat bingka pisang .. sedap rasanya.. berderet menu dia tak sempat nak kejar tau

    ReplyDelete
  2. Juwita Jamaludin

    wslm kak ita...sedap kan bingka ni....kite pon suke giler....
    eheh xdek laa berderet.....kes tertinggal densha lmbt update tuh...hihi sikit2 je...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...