Wednesday, June 29, 2011

Nasi Ayam Penyet


Assalamualaikum wbt..ohayou gozaimasu.......minna sann.......layan mata, layan anak tekak, layan perot dgn nasi ayam penyet okey....menu dinner kite semalam...seyes sedap gilerr tak terkate...kebabommmm laaa nasi ayam penyet nih...tousan nambah 3x....kite jek xnambah2...musti cube..jgn simpan2 jgn peram2 resepi yer....rugi tau....kite paling suke sambal die..tp xle nk nambah cili banyak2 almaklumlah cili padi harus berjimat cermat since jepon mane ade nk jual cili padi....hua hua hua...lepas kite intai umah kak ika....resepi asal dr kak ijan blogresepi alahai mcm wajib bertandang ari umah die sbb byk resepi yg meletops......rugi kalo x cuba......tau..ika changgggg i copy n paste resepinyee yer...

NASI AYAM PENYET
Sumber: IJAN BLOGRESEPI
Sumber 2: Kak Ika Ijayuji

Bahan2
Untuk Ayam
1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan
(simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik

  • ½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • ½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
  • 1 sudu besar Serbuk Kunyit
  • ½ sudu besar Serbuk Lada Putih
  • 3 ulas Bawang putih
  • 1cm Halia
  • Sedikit Air
  • 1 sudu kecil Garam
  • Minyak masak untuk menggoreng.
  1. Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
  2. Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini best.
  3. (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)- kite tadak tauhu/tempe. Tak buat. | saba pon xdak tempe pki tauhu aje 
  4. Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
  5. Panaskan minyak dan goreng hingga garing
Untuk Sambal.-kite suke! tp hati2 dgn cili tue. Edit ikut selera ye :)
  • Sedikit minyak masak
  • 20 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
  • 10 biji Cili padi
  • 10 biji Bawang kecil/merah, hiris
  • 3 biji Bawang putih, hiris
  • 5 biji Tomato, potong 4
  • 5 cm Belacan
  • 2 sudu Ikan Bilis-kite lebihkan cikit
  • 3 sudu gula merah/secukup rasa
  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
  2. Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
  3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
  4. Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
  5. Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
  6. Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
  7. Masukkan gula merah dan gaul rata.
  8. Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.


Untuk Sup.>> ikut resepi mcm buat sup tu jerr :D
  1. Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.-kite tambah ayu manis, bunga lawang, pelaga dan ketumbar (boleh masukkan terus sup bunjut kalo ade).
  2. Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.
Untuk Tempe dan Tauhu Goreng. -Kite takde nie>>kita cuma ada tauhu jerr
  • 2 keping tahu – potong dadu
  • 1 paket tempe – potong nipis
  • Sedikit tepung beras.
  • Minyak masak untuk menggoreng.
  1. Golek-golekkan tahu dan tempe atas tepung beras dan pada lebihan bahan lumuran ayam.
  2. Goreng hingga garing.
Untuk Nasi-yg nie resipi sendirik. kite buat ikut resipi ala2 nasi ayam. utk 2 org makan je nie.
  • 1 cawan beras dibasuh dan ditoskan  | saba pakai beras basmathi
  • 3 ulas bawang putih
  • satu btg kayu manis
  • dua biji buah pelaga
  • satu kelopak (kelopak ke? hehe) bunga lawang
  • sedikit butter
  • garam
  • separuh kiub pati ayam/daging
  • 2 cawan air rebusan ayam (yg disimpan td)
  1. Panaskan butter. Tumis 3 ulas bawang putih, kayu manis, bunge lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
  2. Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 3-5 minit.
  3. Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam/daging. Tunggu sehingga menggelegak sedikit.
  4. Pindah ke periuk nasi letrik dan masak cam biasa.
Cara hidangan-
Hidangkan ayam penyet,tahu, tempe, sambal dan sup bersama ulam seperti daun salad, tomato dan timun dengan nasi.
*Boleh juga perahkan sedikit asam limau pada sambal jika suka masam.

6 comments:

  1. Sabaaaaaa!!! kyukei jap hihihi..... nak makan nasik ayam penyet2 yg dah kena penyetkan oleh saba wakakaka... kasi sambal lebeh tau! jgn lupa! sambal LEBIH :P nak sambung kemas :D

    ReplyDelete
  2. ijayuji..

    kak ika....mai2 kyukei suru kt sini lame222 na.....kite bukan setakat ayam da terpenyet dgn nasi nyee skali..waduh waduhh ganas tangan kite...ok2 sambal lebeyyyyyyyyy.....tulun kemas utk kite sekali leh? upah mango gelato plaks..hihih

    ReplyDelete
  3. gohan tabetaiii
    hara gahetta jadik tertiba nie eee

    ReplyDelete
  4. Lady ayu..

    wahahaha pandai die speaking nihonggo yer..kite merangkak lg...gohan tabetaii...haa mai laa sini.....ke nk kite pos?hihih

    ReplyDelete
  5. saba...ayam penyet tabetaiiiii...

    mana share utk akak ni? hehehe

    ReplyDelete
  6. Umie..

    alahaii akak.....share akak dah habis masuk perot dah...mango gelato ade lg..nak tak? nak tak?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...