Wednesday, May 25, 2011

Kuih Bakar

Assalamualaikum wbt...n3 tertinggal dengan densha semalam..hak hak hak....kuih bakar feveret hubby kite..boleh kate tiap2 mgu buat...dala kt nihon susah nk cr daun pandan..order kt baticr*m pun yg dah frozen..kompem la xrase daun pandan sgt...so gune la paste pandan jek..tuh pon kene berjimat cermat..
eceli kite slu buat kuih bakar nih resepi kak hana yg asal resepinyer dr joayee...ermm mmg superb..nk kate mcm resepi mak kite pon ade..tp ampun yer...seperti biaselah kite derhaka sikit ikut mak kite buat ltk 2 sudu besar susu pekat nk kasik lag lemak..hehhe...ok akak2 semua mohon kopipes resepi yer...

Kuih Bakar
Source: KHana & Kjoayee

Bahan-bahan ( 6 org )

  • 1 cup gula
  • 1 cup jus pandan (atau air + pandan essence)
  • 2 cup tepung gandum
  • 2 1/4 cup santan (atau 1 can santan-450ml )
  • 2 tbs butter
  • 3 biji telur
  • 1/2 tsp garam
  • colour hijau
  • bijan
  • 2 sudu susu pekat | kite tambah

Cara-cara

  1. campurkan semua bahan. blend samapi sebati.
  2. masukkan 2 tbs minyak dlm loyang .
  3. panaskan loyang dlm oven. bila minyak dah panas, masukkan mixture tadi kuih, taburkan bijan. bakar @180 sampai brown atau garing

4 comments:

  1. sedapnye..akak pun suka kuih bakar nie..lagi2 kalau baru keluar oven..fuhh, bau wangi dia tu mmg mencengkam anak tekak..;-)

    ReplyDelete
  2. hehehe ni kegemaran hubby...wajib buat seminggu or 2 minggu sekali..hehehesedap kan...lagi2 kalo pki fresh daun pandan.....1 umah bau nih..

    ReplyDelete
  3. salam kenal..dtg dr umah kakanie..oh,ni mmg all time feveret ni.rsnye slalu sgt buat kot,tp xdela secomel cam awk buat ni.sng msuk je dlm loyang besar tu..

    ReplyDelete
  4. to kak kamalia..

    salam kenal jua....di nihon jgk yer...mmg all time feveret semua org melayu rasenye..smpi nihonjin pon terikut2 hehe...ade jgk masuk loyang tp kdg2 terlebih rajin kak...lps siap masak mule la lenguh sane sini..hihih

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...