arini sbny genap sebulan meninggalkan nihon....smlm kite igtkan dah 15hb....sbb terigt sgt nihon tuh yg tangan terajin buat bun lembut osaka ni....kite mmg seyes rindu sgt2 nk makan pan dr nihon...pan / roti nihon mmg beza dgn malaya....kdg2 rs mcm pan dr hotel pon ade....saba rindu sgt2 dgn suasana jepon...mmg la hujan batu di negara sndri tp setelah sebulan di malaya saba masih belom dpt catch up utk start a new life kt sini....terlalu byk fizikal dan mental suffering such as nk beli rumah...bile nk start keje etc...fyi, ottosan saba akan mule bekerja di singapore x lame lg dan kemungkinan saba akan terpakse pjj utk sementara waktu memikirkan cost hidup tinggi di singapore...ermmm tp knp mase kt jepon tak terasa pon bnd ni semua eh?? huhuh pelik kan....di singapore ottosan saba bermungkinan tak akan dapat kemudahan rumah even dah kahwin so everything kene support sendiri..bile memikirkan mcmtuh mmg tak worth it utk saba tinggal di singapore...utk membeli rumah di kl..saba plak xkn stay kt kl sorg2...so akan mulakan keje tak lame lagi...uhhh sungguh complicated jgk sbny bile nk pilih umah mane....nk duk area mane....almaklumlah rumah skg bkn mcm dulu...rege pon juta2....saba rs rumah kt nihon lagi murah dan worth it kalo nk beli....itu yg saba sedih sgt2 bile balik malaya...bile tgk dr segi cost hidup di malaya...saba rs taihen sgt2....sbb rege brg kt malaysia byk lebih mahal dr nihon..kdg2 kt nihon even brg murah kite dpt jgk beli brg yg discount (padahal brg tuh xnmpk jejas papeon mcm masih baru...japan kan pentingkan kualiti..) tp kt malaysia...saba sgt2 terkejot...ini yg membuatkan saba rasa nk balik sgt2 nihon..setiap petang saba dpt kayuh basikal dgn aman utk hilangkan stress...boleh nikmati kedamaian sawah padi....dan mcm2 lagi...tp kat malaysia tetibe nk pg pasar malam pon terasa mcm tak selamat bile org asyik mengekori kite dan memandang semacam.....totemo taihen ne........uwaaa sedihhh sgt2...
ok stop cite psl feeling ni...harap2 bertemu kedamaian di negara sendiri one fine day nnti kan...huhuh....berbalik kpd resepi ....hohhoohoh resepi bun lembut osaka ni superb best tau...dan penggunaan water roux mmg saba bg 2 thumbs up....lembut gebu smpi ke arini....pagi td bukak tupperware masih mampu tersenyum lebo.....hai masih lembut...ini sudah bagus....heehe....arigatou ne kak ros di atas resepi yg best ni....mak kite pon puji resepi roti ni sedap...hehe kene laa selera org tua kan....utk bun ni kite ltk inti kacang merah dan tabur sedikit gula...kpd kak ros izinkan kite kopipes resepi kt sini lak yer..
Bahan-bahanya ( Untuk Doh)
300gram tepung roti
80gram tepung gandum
2sudu besar water roux
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss nanti)
1 1/2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
1/3 sudu kecil garam
2 sudu kecil yis
160 ml air suam
80gram tepung gandum
2sudu besar water roux
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss nanti)
1 1/2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
1/3 sudu kecil garam
2 sudu kecil yis
160 ml air suam
* untuk gliss*
baki telur + 2 sudu besar susu
** inti - saba letak inti kacang merah
baki telur + 2 sudu besar susu
** inti - saba letak inti kacang merah
resepi water roux, ros buat separuh adunan je, adunan penuh di blog MamaFami, thankyou Mama
25 gram tepung gandum
125 ml air
cara-cara untuk membuat water roux
masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan menggunakan api perlahan setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan, ( bahagi dua kuantiti water roux tadi, dan boleh digunakan utk 2 adunan roti)
25 gram tepung gandum
125 ml air
cara-cara untuk membuat water roux
masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan menggunakan api perlahan setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan, ( bahagi dua kuantiti water roux tadi, dan boleh digunakan utk 2 adunan roti)
Cara-caranya ( Doh Roti)
1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
4. Bahagi doh pada 16 bahagian kecil, dan bulat-bulatkan kemudian susun atas dulang pembakar atau dalam acuan bulat 18cm. Boleh juga susun dalam acuan petak. Pastikan dulang pembakar di alas dengan baking sheet atau digliss dahulu dengan marjerin.
1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
4. Bahagi doh pada 16 bahagian kecil, dan bulat-bulatkan kemudian susun atas dulang pembakar atau dalam acuan bulat 18cm. Boleh juga susun dalam acuan petak. Pastikan dulang pembakar di alas dengan baking sheet atau digliss dahulu dengan marjerin.
5. Setelah bun naik dua kali ganda, gliss pemukaan bun dengan baki telur+susu tadi, akhir sekali bakar pada suhu 180 darjah selama 20 ke 22 minit atau sehingga permukaan bun perang. Setelah siap dibakar, sejukkan atas redai dan simpan di dalam bekas bertutup, bagi mengekalkan kelembutan bun. Selamat Mencuba.
Gambate kudasai! Memang ada pro dan kontra. InsyaAllah mudah2an kita semua terus dilindungi. Amin.. :)
ReplyDeleteAsmara..
ReplyDeleteyosh ganbaremashou........hehee....itula kan....bersabar ajelah.....akak bile back for good yer...nk join kak anie dan akak2 lain utk p sawah kak umie tak hihih.....smg permudahkan jgk segala urusan kite semua yer....
tula mmg terasa sgt kan kos hidup tinggi tu. bak kata hubby akak. takut tgk setiap kali keluar duit keluar seratus seratus. pdhal bli apa je. mcm td 4 brg je dh seratus. kalau bli mknan bsh tetiap mggu tu 150 mesti cecah punya. nk kata kuat mkn takdela. biasa2 je. haih ntahla.
ReplyDeleteHeartilyina
ReplyDeletesalam pekaba kak ina..itulaa lom cite lg psl kos lain2..tuh br bab makan....skg ni mood nk masak2 yg dasyhat2 pon dah ke laut dah sbb bile tgk nk hulur duit tuh mcm x caye....rasenye kt nihon xdek la semahal gini....paling kite sedih sgt tgk rege parmesan cheese la..kt nihon br bpe yen...198yen pon leh dpt jenama kraft tuh...kt malaya 250gm dah berbelas ringgit tauu ..nk beli umah jgn cite la....mcne laa nk hidup di kota...tuh yg pilih duk kt kampung aje....sonangg