Bronok (Kuih Sagu)
Source: Mama Kastam Tioman
Bahan-bahan ( Loyang 22 cm )
- 1 gelas sagu biji kecil
- 3 gelas air
- 3/4 gelas gula pasir
- Sedikit pewarna merah | saba pakai pewarna hijau apple
- 1/2 biji kelapa parut putih sahaja
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu teh esen rose | saba letak perasa coconut pandan
Cara-cara
- Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.
- Masukan sagu, kemudian kacau rata.
- Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang 8 1/2 " x 8 1/2 " x 1 "
- Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji. Lagi enak rasanya
- Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa..siap.
Saba sedapnya kuih ni.. Lama x mkn.. Terasa2 kat tekak ni
ReplyDeleteJuwita Jamaludin..
ReplyDeletehehe kak ita....sedap kak ita sbb kelapa die fresh panjang2 dan terasa lg lemaknyee hehehe almaklumlah di malaya katekan..
Sedapnyaaa lama sgt tk mkn kuih ni.. Terliur sudah
ReplyDeletedh lma x mkn kuih sagu..nyum2..tp penh mkn yg kale merah je..heee..
ReplyDelete