Tuesday, October 18, 2011

Bronok (Kuih Sagu)

Assalamualaikum wbt..salam siaran...kali ni xdpt nk ckp byk sbb kt luar guruh berdentum2...maka sebelom kite off laptop nih...just quick update aje laa yer...layan menu minum petang kite arini...kuih sagu...pon sbb mengidam..hiihh...nmpknyee umah kite ni selalu xikut peredaran zaman...huhuhu....selal sgt sampai seru...list ikut seru blogger2 lain tuh byk...tp slow2 laa yer....kite buat mane2 menu yg terlalu mengidam dulu....baru boleh mencube menu2 mcm bolgger2 lain...ok layan resepi yer...kite amik dr mamakastam kt myresepi..tq yer..izin kite panjangkan resepi kt sini plak...



Bronok (Kuih Sagu)
Source: Mama Kastam Tioman


Bahan-bahan ( Loyang 22 cm )

  • 1 gelas sagu biji kecil
  • 3 gelas air
  • 3/4 gelas gula pasir
  • Sedikit pewarna merah | saba pakai pewarna hijau apple
  • 1/2 biji kelapa parut putih sahaja
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu teh esen rose | saba letak perasa coconut pandan

Cara-cara

  1. Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.
  2. Masukan sagu, kemudian kacau rata.
  3. Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang 8 1/2 " x 8 1/2 " x 1 "
  4. Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji. Lagi enak rasanya
  5. Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa..siap.



.

4 comments:

  1. Saba sedapnya kuih ni.. Lama x mkn.. Terasa2 kat tekak ni

    ReplyDelete
  2. Juwita Jamaludin..

    hehe kak ita....sedap kak ita sbb kelapa die fresh panjang2 dan terasa lg lemaknyee hehehe almaklumlah di malaya katekan..

    ReplyDelete
  3. Sedapnyaaa lama sgt tk mkn kuih ni.. Terliur sudah

    ReplyDelete
  4. dh lma x mkn kuih sagu..nyum2..tp penh mkn yg kale merah je..heee..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...