Thursday, May 19, 2011

Mee Bandung Asli Muar


Assalamualaikum wbt...arini kite melayan resepi mee bandung asli muar eh...eceli da byk kali buat..tp ikut resepi buku...dan kekadg pki perencah mee bandung..tp bile kite duk godek kt mesra.net.terjumpe resepi nih...alahai sedap tak terkata...kite rase kite dah jumpe mee bandung muar yg asli..mmg kompem lepas ni pakai resepi nih la...tengs empunyer resepi   ..leh rujuk sini yer..

Mee Bandung Asli Muar
Source: Puti Mazura Mashudi

Bahan - bahan:

1 kg mee kuning
10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan)
1 labu bawang putih (diketuk)
5 biji bawang merah
½ cawan udang kering, direbus dengan Secawan air (alternatively boleh guna sotong rendam, rebus juga, ini style Mee Bandung Tanjung Agas, Muar)
½ cawan udang hidup
1 cawan daging rebus (dipotong nipis)
Sawi (
sukatan ikut suka, potong anggaran 1 inci)
Kobis (sukatan ikut suka, hiris kasar)
¾ - 1 cawan gula pasir
3 - 4 cawan air rebusan daging
1 sudu makan sos tiram
Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Lain lain perencah e.g. daging ayam, fishballs, sotong, bunga kobis, hati rebus boleh dimasukkan mengikut individual preference.
Daun sadri & daun bawang, jika suka (dihiris)


Cara Memasak:

Blend cili kering, udang kering & air rebusannya, gula, bawang putih & bawang merah.

Pijarkan minyak dalam kuali

Tumiskan bahan bahan yang dikisar. Jangan sampai garing

Masukkan sos tiram

Masukkan udang, daging rebus

Masukkan batang sawi dan air rebusan daging dan garam. Biar sehingga pekat


Cara Hidangan:

Untuk menghidang (Mee bandung ni tak sedap masak in bulk, so kenalah "bancuh" sepinggan-sepinggan.)

Ambil sedikit kuah (dan rencahnya untuk satu orang makan)

Panaskan dan masukkan sebiji telur, sehingga separuh keras.

Masukkan sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang makan

Masukkan kedalam mangkuk leper, telur diatas, taburkan daun sup & daun bawang, jika suka.

Hidangkan.


Tambahan:

Mee bandung asli tidak mengandungi apa apa yang rasa masam, so, janganlah masukkan tomato puri/tomato sos/cili sos/asam jawa. Ini akan merosakkan keaslian rasanya. Ramai orang yang pandai-pandai modify mee bandung Muar ni by adding sour ingredients. Itu yang spoil tu.

3 comments:

  1. adoi tergoda betul tgk masakan saba. cantik2 plak tu. dolu2 rajin la update resepi kt blog skrg malas je hihi. ni br baca komen. ritu blogger buat hal kan xdpt baca. kami dok iida-shi nagano. tp insyaAllah dh nk blk for good bln 7 ni. xsempat la nk jalan2 rumah saba. kalau blk for good nnt korg dok mana? btw aah lama dh skodeng saba since kt blog frenster lagi. comel je korg ni :)

    ReplyDelete
  2. haaaaaaaaaaaaaaaa nande?? isk akak biaq betol...kite xsangke ade pengskodeng tegar kite.hahaha....eh akak blaja kt nihon jgk ke dulu....oo saba mayb balik ke japan balik bulan depan...ape kate akak singgah ler kejap umah kami....hubby kite pon duk tgu bile dpt tau kene back for good..myb julai jugak or september...emm plan duk malaya la paling kiteorg tgh tensen..tgh duk cr umah jgk ni...br ni jmp pinggiran subang..tp xkomfem lg...nk cr area sg buloh dan sewaktu dgnye...eh akak xdek fb ke? add ler kite..sabariah muda yer...hehehe......

    ReplyDelete
  3. dlu study kt um. pas grad terus ikut hubby dtg nihon. xsempat dh kot nk singgah rmh saba sbb dh nk kena start packing masa tu hihi. lgpun rumah saba jauh sgt. xpe kita jmpa kt msia je insyaAllah. hubby keje kt balakong so kami pn dok di area2 berdekatan kot. rumah inlaw pn kat usj subang. so dkt jela dgn rmh korang. leh la g merasa masakan saba yang sedap2 tu nnt ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...