Assalamualaikum wbt....salam sayang semua...kejap je da khamis..mcm br je melalui hari sabtu dan ahad..hehe...dahh pk weekend..dlm kepala pk cuti cuti cuti je kan....diharapkan di pagi khamis yg indah ni memberikan seribu barakah buat semua..nampak mcm arini xde la panas sgt...ermmm smlm alhamdulillah ade la sikit hujan even hny 10minit....syukurrr..kalo x kul 7pagi da rase mcm tengahari bahangnya...dlm beberapa mgu ni ikhlas saba ckp mmg panas giler smpi xle nk tido...2 kipas 1 aircond pon mmg xjalan...last2 tido atas lantai baru ok..huaaa im not complaining tp hny berkongsi pengalaman...sbb saba rase since balik bulan ni antara paling panas saba rase..lain cite plak kt kemaman...mmg malam sejuk kne bungkus 2 lapis gitu..ermmm
ade yg tergaru2 kepala ape tuh bok nee? ermm saba pon mase mule2 psl kerabu ni mase bace buku masakan nyonya...mule2 bace mmg duk ulang 3 4x jugakla..lepas tu baru faham ooo rupenye black fungus..tak sangka plak cendawan pon sedap bile buat kerabu...sbny saba mmg suke makan kerabu tau...sbb ia mudah dan sihat..xperlu nk renyah2 masak gune minyak bagai...kerabu ala2 salad2 org melayu giteww hhee...nk mcm mat salleh punye mmg sedap cume kdg2 kalo ari2 makan mmg laa rs muak..hehe
oklah tanpa membuang masa jom kite semak resepi...resepi ni saba kopipes dr en mat gebu kite...resepi same je mcm saba bace dlm buku masakan nyonya alaf 21...mintak halal resepi yer che mat..
KERABU BOK NEE @ BLACK FUNGUS KERABU
Source: Che Mat Gebu
Bahan-Bahannya :-)
20 g black fungus (seperti gambar dibawah)
1 keping dada ayam
7 biji bawang merah, dihiris halus
1 camca besar kerisik
2 kuntum bunga kantan, dihiris halus
1 batang serai, dihiris halus2
2 camca besar sambal belacan (resipi dibawah)
3 biji limau kasturi, ambil jusnya
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Sambal Belacan :-)
100 g cili merah
5 biji cili padi
25 g belacan, dibakar
Secubit garam
Cara membuatnya :-)
- Rendam black fungus dalam air panas hingga kembang (lebih kurang 10 minit), cuci dengan air biasa dan gunting bahagian keras nya dan cuci bersih, rendam kembali dalam air panas yang baru selama 10 minit. Toskankan dan hiris halus2. Ketepikan.
- Dada ayam dibersihkan, kelar2 dan tabur sedikit garam dan lada hitam kisar, perap 10 minit dan kukus hingga masa (kurang lebih 15 minit). Angkat, sejukkan dan siat2 halus. Ketepikan.
- Tumbuk lumat bahan2 sambal belacan dengan lesung batu. Masukkan ke dalam satu bekas besar, satukan bawang merah hiris, bunga kantan hiris, serai hiris, kerisik, garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati.
- Masukkan hirisan black fungus dan daging ayam tadi, gaul rata2 dan masukkan jus limau kasturi, kacau hingga rata. Rasa dan jika ok boleh dihidangkan segera.
salam kak..
ReplyDeletenampak menarik dan macam best ja dimakan..^_^
Assalaualaikum kak, wahh sedapnya. mak sheila suka buat kerabu. macam2 jenis dia cuba. hehe tapi belum pernah rasa jenis cendawan je. hehehee
ReplyDelete