Thursday, February 6, 2014

Ikan Kukus Limau Nipis @ Pla Neung Ma-Nao


Assalamualaikum wbt....salam sayang semua... lame xbersiaran..almaklumlah tuan rumah terlebih beraya....hihih...smpi nk balik umah pon xkenal jalan kih kihkih...bukan ape..musim perayaan ni...kaum cina pon cuti panjang..kite pon nk join cuti sekali lahhh.....mood nk update ni malassss sgt...bile bukak je lappy..alaaa cutilaa...bukak je..ala malaslaa.....mindset apelaaa mcni ehhhh..hehe


alkisahnya masak ikan ni sebelom raya cina..so terperap ajelaa dlm folder kan..nasib xberkulat hijau gitu....ermm ntah ntah jd pokok kulat...hahaha tp nasiblaa arini mood ok...kesian tgk ikan ni bilelaa boleh kuar blog..hehe....adoi merepek apekah ni...ermmm ikan ni kan..ermm errmm ermm saba bg 5 star diatas kesedapannye....mmg healthy ...yela xpki minyak...ditambah lg dgn bawang putih yg banyak...ermm mmg bagus...garlic mmg terkenal sbg antiseptik..klo kaum cina...diorg mmg suke masak ltk bawang putih byk2 tau...xkisahla mulut berbau ke ape ke..lps makan sile laa berkumur yer...hehe..

 
resepi ni mudah sgt2..klo sape2 ade pengukus elektrik lg mudah...bior je dlm steamer xpyh nk tgu air menggelegak ke ape....hehe resepi ni sbny saba da lame tgk kt youtube..xsilap hotthaicooking ke ape...last2 carik versi melayu oppsss jumpe kak fiza punye...oohh time acih kak fiza di atas perkongsian ni..izin kopipes kt sini plak yer...tq!

IKAN KUKUS LIMAU NIPIS - PLA NEUNG MANAO
Source: Kak Fiza

Bahan-bahan:
1 ekor ikan sederhana besar - lebih kurang 700gm ke 1 kg
sedikit garam 

Sos:
1/2 cawan jus limau nipis - boleh di gunakan limau nipis segar atau di beli jus yang telah siap di botolkan
3 sudu besar sos ikan
2 sudu besar bawang putih yang di cincang
1-2 sudu besar cili padi di cincang 
1 cawan stok ayam maggi 
Daun beserta akar ketumbar 
2 biji limau nipis / limau kasturi 
2 batang serai - di ketuk dan di pintal

CARA MEMBUATNYA 

1. Siang ikan dan kelar di sisinya. lumur dengan garam (sedikit sahaja)
2. Sumbat serai, limau yang di potong dan separuh akar ketumbar ke dalam perut ikan.
3. Tabur beberapa hirisan limau ke atas ikan dan kukus selama 7-12minit hingga masak.
4. Sementara ikan di kukus, cincang bawang putih, bersihkan akar ketumbar dan cili padi. Campurkan semua bahan dengan jus limau dan sos ikan. Panas stok ayam sebentar dan campurkan dengan jus limau dan cili padi tadi. Sesuaikan rasa masam, pedas dan sedikit masin.
5 Keluarkan ikan dari pengukus dan tuangkan sos tadi keatasnya. Hiaskan dengan daun ketumbar dan hidangkan.Sedap makan dengan nasi semasa masih panas-panas.. :)
 
 

2 comments:

  1. Salam saba..akk pun sama..malas btl..he hee..sedap ye ikn nie..nie yg x sabar nk cuba jgk..ok keep resepi nie..

    ReplyDelete
  2. sedapnya ....rasa cam nk ratah je ikan tu sampai licin...dgn aksesori yg best esp dau ketumbar tu...tak tahannnn

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...