Tuesday, February 11, 2014

Strawberry Tart with Cream Cheese Filling

Assalamualaikum wbt....makin hari makin malas nk update...ntahla...penyakit apekah ini....mayb nk kne mintak cuti panjang2 utk rehatkan blog ni hehe...kabare semua...sihat? saba alhamdulillah....semua sihat2 belaka.. erm susahnye saba nk masukkan n3 ni...bkn ade masalah ape pon..cume masalah tahap kemalasan berada tahap dewa sedang melanda...bukan xmasak....eii ari2 masak amik gambar tau...tp bile bukak je lappy nk edit gambar...jemmmmm ermm malas aaa baik main dgn yat....hahhaa...adoi harap2 cepat sembuhla penyakit M ni....
tart ni sbny saba buat jumaat lepas...ermm saba mmg suke tart tau..tiap2 mgu mesti kne masukkan menu utk tart..mmg giler..kadang2 bile org dengar pon xcaye....xkn tiap2 mgu kan hehe..gomen ne..ape leh buat..usus ni yg meronta2 mintak..hehhe...resepi ni simple je...asal saba pki resepi utk blueberry cheesetart yg umum tahu mmg glemer giler seantero malaya..akak saba pon bisnes tart mmg xmenang tangan...dala die buat sedap giler..haaiiishh..kang ade ptg ni buat blueberry cheese tart plak hehe
utk filling ermmm saba olah sedikit...haha bukan ape sbny saba malas nk bakor balik masuk oven...last2 paling mudah saba putar aje creaamcheese dgn icing sugar dan butter hahaha alhamdulillah hasilnye pon sedap..xberapa manis...nila hasil org malas...byk je idea nk ngelat..hihih


okla tanpa membuang masa jom kite semak resepi..mekasih buat kak azita utk resepi cheesetart ni dan xlupa buat kak azlita utk resepi step by step die yer..ampunkan patik utk fillingnye patik telah derhaka hehe...mtk halal semua resepi yer...


Strawberry Tart with Creamcheese Filling
Sumber: Kak Azita & Kak Azlita

Tart Crust / Shell
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla


Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
 Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.


Cream Cheese Filling
250gm cream cheese - i use tatura
100gm icing sugar
1 sudu besar butter

Pukul semua bahan sehingga sebati kemudian paipkan di atas tart shell
Hiaskan tart dengan strawberry mengikut citarasa



1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...