Wednesday, January 15, 2014

Kerepek Ngaku @ Arrowhead Chips


Assalamualaikum wbt.. salam sayang semua... dah sarapan? hehe kite ni tgh duk pk lg nk sarap ape..sbbnye mcm rs masih kenyang makan smlm..hehe ngengade je kan... oh yer Salam Maulidur Rasul utk semua rakan blog xkire dimana berada...smlm biasala kan bz xsempat nk update..

inilah rupe sebelum dan selepas ngaku ni..hehe ade rmi jgk kawan2 saba yg still xkenal ngaku....klo mengkiut ape kawan saba ckp...ngaku ni sengkuang cina dan rase seperti potato...haiii susah sbny saba nk explain....hihih.. rege die skg mmg murah..lagi2 nk raya cina..lgpon ngaku ni mmg akan jumpe sekali setahun je bile nk sambut raye cina..so kawan2 yg belom taste ngaku ni..silela beli di pasaraya terdekat ehh kang ade yg kempunan plak xsempat nk rasa...proses nk buat kerepek ni pon....rasenye budak tadika pon boleh buat..yela cuci, kupas kulit goreng dan toskan haa da siap..hehe ok laa jom kite semak mcne nk buat kerepek ni yer..


KEREPEK NGAKU @ ARROWHEAD CHIPS
resepi oleh : hanamemories

Bahan-bahan
  • Ngaku @ arrowhead secukupnya
  • Garam + air = air garam
  • Minyak utk menggoreng secukupnya
Cara-cara
  • Kupas kulit ngaku.Basuh dan bersihkan kemudian keringkan.
  • Panaskan minyak. Sagat ngaku dan goreng hingga keperangan.
  • Sebelum angkat, renjiskan air garam ke dalam kuali dan kacau seminit kemudian angkat dan toskan.
  • Dah sejuk simpan dalam bekas kedap udara.

4 comments:

  1. dah 2org tayang kerepek ngaku ari ni.....suka sgt makan kerepek nih....

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum saba..ramai yg dah buat kata sedap..InsyaAllah Uj rasa nak buat..mmg nmpk pun dh tau sedap

    ReplyDelete
  3. Salam kenal. Tadi singgah blog QH, kerepek ngaku jugak. Macam kena cuba ni, mesti sedap agaknya.

    ReplyDelete
  4. Akk pun dh buat saba..x sempt lg nk wat entry..mmg sdap kn

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...