Friday, January 3, 2014

Ayam Mentega Rangup



Assalamualaikum wbt..salam jumaat yg barakah buat semua....kejap aje dahhh jumaat.....Alhamdulillah dpt juge kite bersua di pagi Jumaat yg pertama dalam 2014...syukur masih bernyawa dan diberi keizinan...

ermmm masak ape arini? haii saba masih lg buntu nk pk masak ape... biasanye pagi2 lepas subuh ni la saba akan plan nk masak nak buat ape or pg mane...tp arini otak mcm beku aje....mcm dating mood rajin...macam tak.hehehe...
sejak kebelakangan ni yat sangat2 memilih makan...kalo die xsuke die akan buat muke bushuk yg comel die tuhh haha adoyai makin hari makin byk ragam die...kalo die nk pape die akan tarik tangan kite suh amik..tp selalunye laaa..time mak die nk masak tuhhh laaaa die akan sebok heret tablet die suh bukak ABC die la...upin ipin laa....dibo laa macam2 lagi...haaiii mmg saje xnk bg chance mak die jmasak....huuhh

okla dah ade yg terliur tgk menu saba tayang ni ker?? hehe ermm saba rs ini antara menu fevered yg mudah dan sedap untuk dicube..mmg xrugi...kalo buat ayam mentega rangup ni...sure menjilat pinggan samai berkilat nyerr la..hehe saba buat ni mmg dah byk kali....tak payah nk bilang la yer mmg xigt...selalu kalo mcm da xtau masak ape..ape lg..ayam mentega rangup  jela menjadi penyelamat... oklaa jgn  buang masa jom semak resepi..mekasih yer ka
k Diana di atas resepi yg best ni....saba bab2 lauk2 mmg suke ke dapur kak Diana....org kate mmg kene dgn citerasa...mekasih ye kak..hehe... oh yer saba punye ayam kali ni xberapa nk bersalut yer sbb lg suke mcni hehe

AYAM MENTEGA RANGUP
Resipi : Diana MelleyMay ~ skyblue

Bhn²
2 keping dada ayam _ d hiris
2 tangkai daun kari _ d hiris
4 biji cili padi _ d cincang
60 gm mentega ( Boleh d tambah jika hendak kuahnya bersalut banyak kat ayam tu yer )
1/2 biji bawang besar _ d cincang
Tepung jagung secukup kegunaan
Minyak untuk menggoreng
Sedikit gula

Bhn² Perap
1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
2 tsp gula
1 biji telur
1 tbsp tepung jagung
1/2 tsp serbuk lada hitam
1/2 tsp serbuk lada putih
Garam secukup rasa

Cara²
Ayam d gaul bersama bhn² perap dan perap selama 20 minit.
Saluti ayam tadi dengan tepung jagung.. Goreng.. Setelah ayam masak angkat dan ketepikan.
Cairkan mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi.. Tumis sehingga naik baunya.
Kemudian masukkan ayam dan gula.. Gaul sebati.
Angkat dan hidang.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...