Monday, January 13, 2014

Opor Daging Pahang


Assalamualaikum wbt.... salam sayang buat semua.....harap semua dalam keadaan sihat walafiat dan penuh ceria..saba br baik dr demam...dek kerana terkena air hujan...sikit aje....terus demam.... skg mmg musim hujan esp petang dan malam...bile cuaca tak menentu ni...almaklumlah bile nk amik gambar masak2 mood terus merundum...sbb ape...penat masak gambar takle nkamik plak sbb xde cahaya matahari secukupnye...ermm sabojela...sbny dr perasan n3 ni sbny utk ari jumaat lepas....tp tenet problem smpi saba xle nk upload gambar da 3 4 biji komputer try xdpt jgk...sory sesangat tau....tuan umah demam..blog pon demam..meheheh


ermm akak2 nk masak ape arini? saba ni pon tgh sebok2 nk godek2 resepi...kadang2 bile masak nasi aje ari2 bosan jgk kan...kenela pandai variasikan menu...nak2 bile yat mmg da fully makan nasi...esp suke nasi yg berperisa mcm nasi ayam..mak dielaa paling excited nk bg yat makan...actually yat suke makan nasi dgn sayur ayam tuh tgk menu...kalo sayur lemak sawi maunye licin die makan....Alhamdulillah yat mmg penggemar sayur....

okla sebelum saba nk membereskan kerja kerja rumah...saba nk kongsikan satu resepi yg dimuatkan di dalam majalah aroma tempoh hari...sbny saba buat opor daging ni utk makan bersama nasi carrot...tp saba kongsikan dahulu resepi opornye yer...menu ni saba cedok dr umah kak hana..hehehe..resepi asalnye dr buku Puan Pahang Tunku Hajah Azizah Aminah Iskandariah  rasenye buku yg tidak asing lg dikalangan geng geng masak hehe...terima kasih semua....

OPOR DAGING PAHANG
resepi oleh : Buku Masakan Puan Pahang
sumber : hanamemories

Bahan-bahan
  • 1kg daging
  • 70g rempah opor
  • *200g bawang merah
  • *25g bawang putih
  • *25g halia
  • *3g belacan
  • bahan * dikisar
  • 50g serbuk lada kering - hana guna cili kisar
  • 5sm kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 4 biji buah pelage
  • 50g asam jawa - bancuh dgn 1cwn air
  • 4-5 cawan santan
  • 2 batang serai dititik
  • 100g kerisik
  • 1-1½ cawan minyak
Cara-cara
  • Tumis bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis dan buah pelaga hingga naik bau.
  • Masukkan bahan kisar dan serbuk lada kering. Tumis sehingga wangi.
  • Masukkan daging bersama 2 cawan air dan masak hingga mendidih. 
  • Masukkan santan dan rempah opor yang dibancuh dgn sedikit air dan biarkan mendidih dan masak sehingga daging empuk dan kering sedikit.
  • Masukkan air asam jawa, serai dan kerisik. Gaul mesra. Perasakan dengan garam dan gula. Biarkan reneh sebati, kuah pekat dan terbit minyak. Matikan api.
  •  

3 comments:

  1. Assalamualaikum...saba menyelerakan sungguh opor daging pahang saba ni...

    ReplyDelete
  2. ada kawan bg rempah opor ni..xtau nk masak cmane..google2 jumpe cni..tq sis ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...