Tuesday, February 28, 2012

Kari Ikan Pari Kerisik


Assalamualaikum wbt....selamat malam semua..ehhh nk tido dah ke..haha lom la...xpenah2 kite bersiaran di malam hari arini lak tetibe..demam ape ntah...skg waktu dubai..9.00 malam tau...so waktu malaysia 1 pagi la u.......agak2 semua musti da membute kan...kite?...badan feeeeeeeeenatt..mata dah kuyu sbny..tp dek kerana terminum teh twinings pure camomile ni...terasa mata makin segar bugar plak....ni pestime tau minum teh....huhu..tp sbb kesian tgk teh compliments hotel ni bg xdiusik dan tak berganjak dr bekas die pon...so bile dah dicube..alahaii sedap plak teh nih...hiih..
ermm kite dah merepek cite bab teh plak dah..tajuk padahal psl ikan parii adooyai.....bantal dan memanggil ke puan sabariah oiii...huhu...ok malam ni kite nk tayang menu lepas....alahi sedap u....kari ikan pari kerisik ni...mekasih yerr cik mat gebu kite....resepi ni best sgt22 tau....kite mtk halalkan resepi ni yer..

Kari Ikan Pari Kerisik
Source: Che Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
700 g ikan pari, potong sederhana besar
1 biji terung
2 biji tomato, belah 2 setiap biji
1 biji cili hijau, belah
1 biji cili merah, belah
1 camca besar kerisik
400 ml santan
2 keping asam gelugor
2 1/2 camca besar rempah kari ikan (mat guna jenama "Baba's")
700 ml air
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar (saiz sederhana)
3 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
2 biji cili merah

BAHAN TUMIS :-)
4 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 camca teh halba campur
2 tangkai daun kari, dilurut
1/2 inci halia, dititik
1/2 inci lengkuas dititik

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Ikan pari diperap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit, cuci bersih dan toskan. Terung dibuang sedikit kulit, belah 2 dan potong setiap belahan kepada 3 bahagian, rendam dalam air. Rempah kari dicampur dengan sedikit air dan kacau hingga menjadi pes. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga terbit minyak. Tambah rempah kari dan kacau, masak dengan api perlahan sambil dikacau selalu hingga garing.
  3. Tuang air, kacau rata dan bila mendidih, masukkan ikan. Tambah asam gelugor. Masukkan terung dan tuang santan. Kacau dan masak dengan api sederhana. Bila terung lembut sedikit, masuk tomato, cili merah/hijau belah dan kerisik. Tambah garam/gula secukup rasa.
  4. Masak 1 - 2 minit lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, ulam2, sambal belacan dan lauk2 lain....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...