Thursday, February 9, 2012

Kerapu Masak Tiga Rasa


Assalamualaikum wbt...salam hari khamis...salam siaran....ohayou gozaimasu minna san...hahha...kak ika sure suh kite ckp ahlan wasahlan ni kann kak ika cayang ucuk acam acin haha....arini terlewat sikit bersiaran..dr smlm mengidam nk makan kuih dr keledek... kuih ape?? hahaha lom terpk lg...rs2nye kene buat mek comel laa kot kan...subuh2 da gile merebus keledek nasib laa kt bwh hotel ni ade..kalo x...maunyee nk kene tgu ari sabtu pg pasar br dpt huaaaaa xsanggup den nk tunggu..kt sini mostly brg die senang je nk carik..tp ade local ade imported...so nk murah carik jela yg local punye...smlm keledek sekilo dan 5.00 dirham..kalo yg imported maunye dkt 20 dirham...huhuh beza tau regenyee..

arini saba nk share 1 resepi..ala basi laa jugekk..mane laa kite rajin nk update on the spot mcm akak2 blogger lain...tgu peram dulu....dah nk basi br nk update...itu laa kite...madam sabariah...hua hua hua..malas betol kite kannn...tp kalo da kene asap tinge ni dgn hubby kite br laa nk update...sabo jela...hahaha..ok jom kite semak resepi na...resepi ni kite amik dr myresepi...oleh sunkist...sedap.....lgpon sini kerapu fresh gile...senang cite semua ikan fresh..nk ikan ape semua ade....ok yuk kite tgk yuk...


Kerapu Masak Tiga Rasa
Source: Myresepi ~ sunkist

Bahan - bahan:
  • Seekor ikan kerapu
  • 2 biji bawang putih - dicincang halus
  • 5 biji bawang merah - dicincang halus
  • 8 biji cili merah - dicincang halus (kalau suka pedas boleh gandakan cili ataupun guna cili api)
  • 2 biji tomato - dipotong dadu
  • 2 kerat nenas - di potong dadu
  • 2 sudu cili boh
  • 3 sudu sos tiram
  • 2 sudu sos ikan
  • Sedikit daun ketumbar
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • serbuk kunyit, garam, gula & serbuk perasa
  • Minyak

Cara-cara

  1. Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan garam, serbuk kunyit, cili boh & tepung jagung. Goreng ikan tersebut sehingga garing. Angkat & toskan.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali lain dan masukkan bawang putih yg dicincang & goreng sehingga separuh kekuningan. Kemudian masukkan bawang merah & goreng lagi sehingga naik bau.
  3. Masukkan lada merah yg telah dicincang tadi & goreng seketika. Kemudian, masukkan pula nenas.
  4. Masukkan tomato cincang, sos tiram, sos ikan, gula, garam, bahan perasa & tepung jagung yg telah dibancuh dgn air.
  5. Apabila sudah masak, tuang kuah tadi ke atas ikan dan hiaskan dengan daun ketumbar.

2 comments:

  1. weeehuuuuuu mcm tau tau akak tgh lapo :D ikan2 kat sana mcm mesia jugak ke saba? klu kat siam takde ikan cencaru, ikan pari pun akak tak jumpa, kerapu ni byk kat sini, dgn apa yg lagi satu tuu yg pemes kat restoren restoren tuu hihihi... nama ikan ni akak lupa tp klu tgk gmbr.. oooooooo ikan iniiii :D

    ReplyDelete
  2. ijayuji...


    hahaha mmg tau pong..itu cepat2 update...kat sini semua ikan ade...siap ade ikan yu, ikan paus, ikan ala2 ikan jerung gitu...terkejot pak arab makan ikan yu...isk isk isk...sini semua fresh..salmon pon beso2....tp kene pandai tawar menawar..kdg2 mule2 die ckp 25 dirham..sekilo..pastu kite ckp alaa mahal...die pon bg la 20 ke 15 ke...hehee...sini ok laa murah...jgk...bab daging jgn ckp laa...pengsan nk habis...fresh plak tuh...kalo kamben lak sekor2 die jual..sape laa nk melantak kamben sekorr tuh kan....silap2 masuk wad dulu...hahaa.....jom kite makan jom..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...