Wednesday, February 8, 2012

Puff Kari Daging

 

Assalamualaikum wbt....selamat pagi....ohayou gozaimasu minna san...arini awal gile kite bukak lappy..hahaha..sini br kul 7.20 am waktu dubai tau...kat malaya mayb dah kul 11.20 kot...n kt japan sure dah tengahari....12.20 pm wahh sy ni jadi pengira waktu ke jam bergerak ni??? hehehe..

arini masih bersemangat nk mengupdate n3...almaklumlah kelmarin dah kene sembur...smlm kene puji....arini hati masih berbunge sbb mood rajin dah datang..maka kene keep laa mood ni..jgn hilang balik sudah...n3 arini saba nk kongsi menu yg lepas jgk sempena majlis bbq...mudah sgt2 sbny...kalo dulu saba gune resepi ni..kat SINI, KOCHIRA yer...saba pakai puff pastry...tp kali ni even puff pastry kat sini murah..ubah kelainan pakai roti prata jenama KAWAN....kat bwh hotel ni ade satu kedai nama CHOITRAM....jual brg2 dapo..ade jual roti prata nih..dalam 5 dirham gitu...ok laa kan beza sikit je dr rege malaya..ok jom kite semak resepi...


PUFF KARI DAGING
Source: Saba Shiawasemrsbangpek


Bahan-bahan:

10 keping roti parata segera - dipotong tengah
2 biji kentang saiz besar
400 gm daging (dicincang kasar)
1 biji bawang besar sederhana (dicincang)
2 ulas bawang putih (dicincang)
1/2 inci halia (dicincang)
1/2 gengam ikan bilis ----diblender
2 sudu besar udang kering---- diblender
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
garam
sedikit gula
1 biji telur + susu segar utk gris pada kulit sebelum dibakar
sedikit bijan jika suka

Cara - cara:


** Untuk Intinya:
1. Potong dadu ubi kentang, dan bawang besar, bawang putih dalia dicincang halus.
2. Blender udang kering dan ikan bilis.
3. Panaskan minyak dan tumis cili kisar, bawang besar, bawang putih, halia dan pes serbuk kari, jintan manis, dan jintan putih hingga garing.
4. Kemudian masukkan bahan yang di blender tadi dan kacau sebati,masukkan ubi kentang, daging cincang dan 1 cawan air, kacau selalu dan biarkan keledek empuk.
5. Kemudian, masukkan garam dan gula secukupnya...kacau inti ini sehingga sedikit kering...sejukkan sebelum di isi pada parata..


Kemudian..

1. Setelah inti kari sejuk, ambil roti parata dan letakkan inti di tengah2.
2. Lipatkan menjadi segitiga dan kelim hujung roti parata same seperti membuat karipap.
3. Kemudian, kelarkan bahagian tengah roti parata dan sapukan kulit parata dengan kuning telur + susu segar.
4. Akhir sekali, bakar pada suhu 160 degree selama 30 minit..

8 comments:

  1. x biasa lagik buat apa jenis puff pong maybe sebab bukan fav ai...if beli 1 potong pong x habis makan...nangesss hentak kaki

    ReplyDelete
  2. As'salam Saba

    okeylah tu keja menghitung jam, sekurang2nya kita hargai masakan..hihihi

    lama juga tak buat puff kat rumah k.ct, selalunya kalau inti anak2 lebih mengemari daging lah berbanding yang lain2. boleh juga buat nanti bila ada kelapangan kan :)

    ReplyDelete
  3. ada gak buat pauff guna paratha tp lum ter entry lagi...camna tu...;p

    ReplyDelete
  4. ☆*♥L@dy @yU♥*☆

    alahai kesianye kak ayu..kite suke sbb makan sebiji ni dah kenyangg hehe

    ReplyDelete
  5. CT Delima

    wslm kak ct delime...same laa kalo daging je laju..kalo keledek yg penuh pon rs xhabis makan jgk ni..

    aahh kak ct asyik menghitung jam aje....berbeza sgt berbanding japan dulu sejam je

    ReplyDelete
  6. E-na Lovely Kitchen

    haaa kalo mcmtuh lovely kitchen kene try cpt222 sebelom balik malaya yerr hahaha

    ReplyDelete
  7. Salam saba cayang mucukkkk, eh? dah tak leh letak shiawase kat atas tuuuu kena letak dlm bahasa arab pulak ahahaha.... ada makanan tak saba? akak belum makan lagi niii tp asyik makan kacang jerrrr dr td :D rindu kat umah saba yg ni ;-) nanti klu akka rajin akak singgah ya, klu akak RAJIN di ulangi KALAU RAJIN hihihi...

    ReplyDelete
  8. ijayuji

    wslm kak ika cayang ucuk acam acinn.,...huaaa da kuar dr bertapa yerr bagus2.....tabik hormattt kali ni....

    kak ika umah ni tetap kene shiawase...duk arab pon mcm duk nihon..24jam tv nhk...ottosan masih gune nihonggo jiran nihonjin...ryouri pon masih japanese food so mcne tuh....kene shiawase jgk laaa kan....kite tau 1 aje...syukran time kasih..lain habuk tarak xtau lgsg bhs arab,....bagus kan kite hahaa..lgpon sini kt pasar ade arab pndi ckp melayu tauuuu dasyhattt hehehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...