Saturday, November 19, 2011

Sweet Potato Rose Pau

Assalamualaikum wbt...kembali bersiaran di malam hari..lambat plak kite dpt update malam ni...almaklumlah kan hujung2 minggu mcni mood mcm malassss aje..hehe...tp dalam malas tuh berjaya la jgk diri ini mengepau...bukan mengepow duit yer hahahaha...alhamdulillah arini dikurniakan kudrat lg nk hasilkan pau idaman kalbu nih....mmg bercinta la nk habiskan pau ni sbb gatai tangan buat 1kg.....hua hua hua......

utk pau ni...haa mmg da lame aim nk buat..cume xdpt nk buat sbb selalu xjmp keledek yg berkaler2 nih slu putih aje..ni pon kire lucky la sbb jmp kuning....hajat dihati nk yg warna ungu tuh....waduh mmg berangan berbulan dulu la br dpt agaknyee mmg susah nk dpt kt sini...

utk resepi ni saba rujuk dr mane lg kan kalo diva blogger masakan hehe kak azlita....mmg kagum habis kalo tgk blog kak ita nih...telitinya...kemasnya deko2 yg cantiknye mmg patot dijadikan buku blog kak ita tuh....resepi ini asalnye dr kak wendy....haaa sifu memasak jgk tuh..ok jom kite layan resepi yer...



PURPLE SWEET POTATO ROSE MANTOU
By : 
Wendyywy

250gm steamed purple sweet potato
200gm water
500gm pau flour
1 tsp baking powder
100gm sugar
50gm shortening/Crisco
1/4 tsp salt
11gm instant yeast


1. Mash sweet potato, or blitz sweet potato with almost all the water to get a fine paste. Purple varieties tend to be firmer than orange ones.
2. With balance of water, mix with yeast.
3. Combine everything except shortening and mix to form a dough.
4. Put in shortening and knead until dough is smooth. Add slightly more flour is dough is way too sticky to handle. If the dough is sticky but can retain its form, like not slacking down, just continue to knead, the gluten just hasn’t form, there’s no need to add extra flour.
5. Cover and let dough proof until double, about 1 hour.
6. Punch down dough and knead for 1-2 minutes.
7. Divide dough into 50gm portions and form as you wish. For rose bud formation method, please read instructions below.
8. Cover and let the formed dough proof until doubled for another 45 minutes.
9. Steam on high heat for 12 minutes.


PURPLE SWEET POTATO ROSE PAU

250 gm keledek manis warna purple - di kukus atau di rebus
200 gm air
500 gm tepung pau
1 t/s baking powder
100 gm gula
50 gm shortening atau lemak sayuran
1/4 t/s garam
11 gm yeast segera

Keledek, dicuci bersih dan di rebus. Buang kulit keledek dan kisar keledek dengan air sehingga halus.
Ita masukkan semua bahan kedalam bread maker dan set doh dan biar hingga ia menjadi doh yang lembut.
Kalau guna tangan.
Bancur sedikit air suam dengan yis dan biar ia berbuih. ( sukatan air mestilah sama dengan sukatan yang di beri - gunakan 1/2 air untuk kisar keledek dan 1/2 lagi untuk naikkan yis)
Campurkan semua bahan kecuali shortening, dan uli hingga menjadi doh yang lembut
Masukkan shortening dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
Jika adunan terlembik boleh tambah sedikit lagi tepung.
Tutup doh dengan towel dan simpan doh dalam almari atau tempat yang hangat sehingga doh naik 2 kali ganda lebih kurang 1 jam.
Setelah doh naik tumbuk2 doh untuk keluarkan angin.

Untuk membuat pau biasa bahagikan doh kepada beberapa bahagian dengan berat 50 gm, isi inti dan letak doh atas kertas lapik.
Rehatkan doh sehingga naik 2 kali ganda
Kukus doh dalam kukusan yang telah di panaskan terlebih dahulu selama lebih kurang 10 - 12 minit.
Untuk membuat pau bentuk ros kita lihat cara dan step di bawah.
** sorry saba xdek picture step by step...



Doh yang telah siap tadi kita bahagikan kepada bebola dengan setiap satu beratnya 15 gm
Ambil 6 biji doh dan canai setiap satu doh nipis berbentuk bulatan. Kalau tak berapa bulat pun tak pe..
Susun keenam-enam doh yang telah di canai tadi bertindih-tindih seperti gambar.

Bulat kan inti yang kita nak letakkan dalam pau. Ita letak inti kacang merah
Bulatkan bentuk bulat sebesar guli.
Letakkan 2 biji guli kacang merah di atas doh yang telah disusun.
Perhatian! sila pastikan anda meletakkan inti pada doh yang pertama di canai yamh berada di sebelah bawah, sila lihat gambar.
Gulungkan doh.
Untuk mengelakkan inti dari terkeluar ita gulung seperti nak buat kuih dadar pada permulan doh.
Kemudian gulung doh hingga hujung.
Kemaskan dasar kuntuman ros supaya membentuk sekuntum bunga ros.
Letakkan dalam paper cup atau kertas minyak. Sebaik-baiknya letak dalam paper cup supaya ros boleh duduk cantik.
Rehatkan doh dan biarkan ia naik 2 kali ganda
Doh yamg telah siap bolehlah di kukus dalam kukusan yang telah di panaskan terlebih dahulu.
Kukus pau selama 10-12 minit
 



 

8 comments:

  1. Assalamualaikum sabar
    Dah sampai Jepun dah pau ni merantau!
    seronok tengok pau yang sabar buat warna kuningnya sangat lembut dan menampakkan lagi kelembutan pau tu

    hasil air tangan sabar juga tak kurang hebatnya tu..nampak sangat kemas :D

    ReplyDelete
  2. AZLITA AZIZ...

    wslm kak ita..wahhh sifu kite dah sampai tq kak ita....ahh keledek kuning ni bile siapnye nmpk kaler yg nice kan...dan kite rs bile pakai keledek kuning pau ni jd lebih lembut.....

    hehe hasil tangan kite kaku tau kak ita..tak berseni org kate hehehehe

    ReplyDelete
  3. nak suruh wife cubo buek la...:)

    ReplyDelete
  4. SIHAT betul pau uols ni
    tataw biler mood rajin nak buat ni
    malaih giler nak dok lelama kat dapur sebab sejuk gedi la ni

    ReplyDelete
  5. sedap2.. akak pun dah cuba akak pun pakai keledek biasa tu tapi saja gatal tangan letak pewarna sikit warna pink bagi berseri..hihihihi

    ReplyDelete
  6. ☆*♥L@dy @yU♥*☆

    hehe kak ayu aahh kembang semangkuk mekar setaman kan....gebu gebas ++ montok2 plak tuh..hehehe ehh kene merajinkan diri tuh.....tp kite 1 je lemah kalo time nk masuk winter ni....sure buat roti ke pau ke xmo naik...nak kene ltk kt heater br ok..bercinta la tgu..

    ReplyDelete
  7. Juwita Jamaludin

    i like akak mmg kretip..kite mmg saje xltk kaler sbb nk tau mcne rupe kalo pki pure keledek...tp sayang kan bile nk makan nih..terasa mcm mkn bunge ros plakk

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...