Monday, February 27, 2012

Ayam Goreng Cajun Berserai


Assalamualaikum wbt..ohayou gozaimasu....arini terpkase update laju2....sbny byk nk masukkan n3..tp busy yg teramat...lps balik dr dessert safari..badan rase penat sgt2...arini plak ade member order kek coklat sempana birthday anak die..so bersemangat nk buat kek pagi2 ni..hihi..tp sebelom kite bersilat kt dapo tuh jom kite semak resepi yg maveles ni dulu....saba buat ni jumaat ni lepas..makan ayam goreng cajun berserai ni digandingkan dgn nasi lemak tumis....perrrghhh seyes sedap...sbny xcukup....hehehe smpi suami mtk yg kite plak sbb xcukup...ok jgn ckp byk..jom kite jenguk resepi yer..kpd kak nor dan kak hasue....mekasih di atas resepi yg superb maveles ni....izin share kt sini lak yer...



AYAM GORENG CAJUN BERSERAI
Resepi: HaSue ~ sue-hasue.blogspot.com
sumber :
K.Nor SecubitGaram

Bahan2:

2-3 ketul peha ayam-Buang lemak dan kulitnya.Potong saiz hidangan,cuci dan toskan
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3cm halia*-bahan2 bertanda * ditumbuk/kisar halus
4 batang serai-boleh letak lebih(biarkan pjg lebih krg 4 inci dari pangkal,tumbuk hampir lumat keseluruhannya dan tambah sedikit air)
1 tbsp serbuk kunyit-boleh guna kunyit hidup yang ditumbuk
1 tbsp serbuk ketumbar
1 tbsp rempah cajun
1 tsp serbuk jintan putih
Garam dan perasa(jika suka)
Serbuk cili(jika suka pedas)
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng

Cara2:


Gaulkan ayam dengan semua bahan2(termasuk serai dan jusnya sekali) dan perap seketika (atau semalaman dalam peti ais.)
Panaskan minyak terlebih dahulu dan goreng sehingga keemasan

* K.Nor guna 1/2 ekor ayam jd bahan2 tu kena ejjas2 la sket..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...