Saturday, March 24, 2012

Ikan Salmon Masak Merah


Assalamualaikum wbt....selamat berhujung minggu buat semua..arini kite sbny busy bebenor...hehee...tp xpe...kite try jugak update even pendek aje...menu ni dah basi dah..tp br je sempat nk update...sbny ottosan nye feveret adalah ikan salmon...maklumla kan..org duk lame kt jepon...ari2 makan salmon fresh..bile duk dubai ni...meroyan laa carik ikan salmon fresh...sini ade je sbny...kt fish market..tp mahal yarabi....pastu amik dr norway plak tuh kan...rasenyee mmg xsesedap mcm kt nihon laaa ermmm nak xnk ottosan usahakan jgk carik kt carrefour...wahh sanggup die balik setgh ekor smpi dkt 3kg...haa makan laa salmon puas2 yerr ottosan...bile da salmon ni...susah jgk xsemua resepi boleh masuk..die sedap kalo steak..mkn ikut resepi japanese..bile masuk bab resepi malaynese waduhh terkial2 pk..maka terjadik laa ikan salmon masak merah ni...kite amik resepi ni dr trymasak ~ kenari... ok jom layannn


Ikan Salmon Masak Merah
Source: Trymasak ~ kenari

Bahan - bahan:
4 hiris ikan Salmon (salmon steak)
4 sudu besar pes cili
2 sudu besar tomato puri
1 biji bawang kuning - potong bulat
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia
sedikit garam, gula dan serbuk kunyit.
minyak untuk menggoreng
sedikit air.

Sedikit kicap ** ni saba tambah

Cara - cara:
1. Bersihkan ikan dan lumur dengan sedikt garam dan serbuk kunyit.
2. Panaskan minyak didalam kuali dan goreng ikan hingga hampir garing (jangan garing sangat nanti liat)
3. Blend bawang merah, putih dan halia.
4. Kurangkan minyak menggoreng tadi...tumiskan campuran bawang dan halia tadi hingga naik bau, masukkan pes cili dan tomato puri.
5. Masukkan sedikit air ( ikut kepekatan yang disukai) saya tak suka cair2... :P
6. Tambahkan sedikit gula dan garam jika perlu, renihkan seketika kemudian masukkan hirisan bawang dan ikan, kacau rata rata.
7. Angkat dan siap dihidang dengan nasi panas panas.( sedap dihidang bersama hirisan timun sejuk )


2 comments:

  1. sedapnyaaaa...:)
    pernah makan salmon kat bukit tinggi , memang sedap..tapi bila masak sendiri tak boleh nak telan.. tak taulah nape.. huby makan ok je..tu yg pelik tu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...