Friday, June 24, 2011

Kek Pandan Lapis Kastard

Assalamualaikum...ohayouuuuu gozaimassss.........arini japan sgt2 panassss uwaaaaaaaaaaaaaa......kt tmpt korang mcne??? subuh td kul 4.30am cek suhu dah 31 degree ni kul 9.40 am alahai bahang gile rase kt muke nih..lagi2 umah kite ni ruang tamu dan dapur mengadap matahari terbit...mmg panas la...skg da start bukak aircond dgn kipas...haiiiii nasib laa kt sini semua kaisha bayaq..kalo x...botak laaa kepala..huhuhu ok cukup bebel layan resepi smlm kite buat lepas da lame x mengekek..hguuhuhu kite skodeng dr dapo kak dayangjack mmg sedap sgt2...ijinkan kitge kopipes resepinyer yer..

Kek Pandan Lapis Kastard
Source: Kak Dayangjack

bahan-bahan kek :
  • 100 g tepung gandum*
  • 1/2 sudu kecil serbuk penaik (*diayak bersama tepung)
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 3 biji telur A
  • 1 sudu besar ovalette
  • 50-60 g gula kastor
  • 60 ml minyak masak sayuran atau minyak jagung
  • 1 sudu kecil pandan emulco/pes pandan/pati pandan
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 170C-180C. Lengserkan loyang/loyang swiss roll dengan mentega dan alaskan dengan baking sheet. Ratakan lagi dengan mentega dan taburkan sedikit tepung jika suka. 
  2. Di dalam mangkuk adunan, putar kesemua bahan kecuali minyak hingga kembang dan  gebu. Kemudian, masukkan minyak jagung dan kacau sebati dengan spatula secara kaupbalik. Tuangkan adunan ke dalam loyang atau loyang swiss roll dan bakarlah selama lebih kurang 20-25 minit atau sehingga keperangan. Suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
  3. Setelah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan dulu sebelum dipotong kepada 2 atau 3 bahagian.
Untuk bahan kastard :
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 1/2 sudu kecil serbuk agar-agar
  • 250 ml santan atau susu cair
  • 50 g gula pasir (boleh tambah jika perlu)
  • 1 sudu besar mentega 
  • 1 sudu kecil pandan emulco/pes pandan/pati pandan
  • kelapa parut kering secukupnya
Cara-cara : satukan kesemua bahan (kecuali kelapa parut) ke dalam periuk dan dengan api perlahan, kacau adunan hingga menjadi pekat. Padamkan api. Biarkan ia suam sedikit.

Cara membuat layer : 
  1. Berpandukan gambar di bawah, ratakan adunan kastard di atas kek yang sudah dipotong tadi. 
  2. Kemudian tutupkan lapisan kastard dengan bahagian kek yang lain. Buat sehingga habis. Lebihan adunan kastard bolehlah disapukan dipermukaan kek dan hiaskan dengan kelapa parut kering.
  3. Simpan kek di dalam peti sejuk semalaman sebelum dipotong atau mengikut kesesuaian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...