Assalamualaikum wbt....salam hari khamis buat teman2 tersayang...mtk ampun smlm xdpt bersiaran..huhuh.....ade masalah teknikal plak dgn mouse kite...susah betol nk edit picture..hehee..xpela..syukur arini masih bernafas dan dikurniakan kesihatan dan harap2 kehidupan yg lebih baik...
arini nk kene update laju2 jgk....since last tuesday ade join breakfast kt hotel ni then kenal dgn sorg kawan dr sri lanka..maka arini panjang plak kaki kite duk kt dubai ni.....hehehe...almaklumlah die org lame stay kt hotel ni..then tau byk tempat yg boleh pg....arini nye plan...insyaallah ke al-karama misi pencarian brg2 dapo...sbb kt sane ade kedai thai....moga2 jumpe laa kot daun pisang..hehe sbb teringin plak nk makan lepat pisang...haaiii mummy to be...makanan yg susah nk carik tuh laaa yg die duk ngidam...hehe...
ok la kite xmo ckp byk...sbb ade kirije nk dibereskan..sebelom keluar kene laaa kemas umah dan buat ape yg patot dulu...hehe...kali ni...kite dah tayang kt atas tuh...alaa ape tuh eekk.....ermm ape lg..tuh laksa johor laa...menu feveret...kalo da buntu sgt..masak ni laa paling senang dan sedap...menjilat kuah tuh dah biase...die siap mangkuk nk dijilatnye...kalo da ltk ikan masin...perrrgghhh mabeles.....arituh kawan kite bg ikan kurau..punye laaa terangkat..mekasih buat kak freeda myr dan kak cayang kite...kak ika ijayuji..mane laaa kak ika ni menghilang ek...mekasih buat semua..dan mtk halalkan resepinyee yer..zasssss taip cepat2 ni....(mcm lari acara 1000 meter pon ade hihih)
LAKSA JOHOR
Resepi Asal: FREEDA MyR
Source Saba : Kak Ika Ijayuji ~ Arah
Bahan-bahan ( 12-15 orang )
1 paket sphagetti (direbus dengan air
dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)
**Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan) **
**Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan) **
- Ikan kembong + ikan parang - 1 kilo (ikan parang optional)
- udang basah 100gm
- isi ikan kurau - 10 gram dibakar>>yg ni tak de stok | saba ltk ikan masin (kurau)
- 1 1/2 paket kecil udang kering 50gm
**Bahan B (dimesin)**
- bawang besar - 3 biji
- cili kering - 15 tangkai
- halia - 2 ibu jari
- lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari
- serai - 2 batang diketuk untuk tumis
- asam keping - 2 keping (masuk dlm kuah)
- santan pekat 1 kotak / lebih
- 1 paket kerisik
- 1 paket kecil rempah kari
- bawang putih -3/4 ulas
**Bahan Hias**
- limau kasturi belah 2 dan buang biji
- timun di racik halus
- tauge buang ekor (segar)
- jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket)
- bawang besar hiris halus
- lada merah/lada hijau dihiris
- Daun kesum / daun selasih (utk hiasan) dan sedikit bunga kantan diracik halus (daun kesum & bunga kantan dimasuk juga dalam kuah)
- Kicap kipas udang / kicap manis
- lada merah 5/6 biji
- Belacan melaka - 30 gram dibakar
- Bawang Merah 1 biji kecil, garam dan sedikit aji
- Bawang Putih seulas
Cara-cara
- rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
- **Penyediaan kuah**
- Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi
- Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit
- masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
- masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan 2 mangkuk air dan
- masukkan asam keping
- tambah garam dan gula untuk rasa
- masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
- **Sambal belacan**
- mesinkan semua bahan dan hidangkan
- SELAMAT MENCUBA
salam Saba sygg...spi ke sna dah laksa johor tu yer...hihi..sgt rajin la dia...mcm2 menu yg dimasak...nmpk sedap laksa tu...QH sdri org johor pon lum penah buat sdri lg..hihi..
ReplyDeletesalam....dulu mmg tak suka laksa johor ni (sbb tak sedap)...tp lepas seorang kawan masakkan laksa johor ni dan kena dengan tekak, lepas tu terus minat...
ReplyDeleteTabik! memang terliur melihatnya ni....
ReplyDeleteSalam Saba..pernah buat dulu resepi laksa johor ni untuk kenduri...memang sedapppp sgt...akak guna ikan saba masa tu...campur ikan aji sikit...
ReplyDelete