Wednesday, November 13, 2013

Mee Bandung


Assalamualaikum wbt...morning semua...da bf? hehe kte masih lagik bz membuat senaman jari jemari naip n3 ni..bf pon belom...masih menunggu hidayat bangun..biasalah die klo tido lmbt bangun pon lambat..tp standard die bangun kul 8 lbh sbb subuh die bangun sekali....jd jam loceng gitu...pastu susukan die tidolah balik..senang keroje..hehe


mule2 arini igtkan nk update n3 lain...n3 lain plak jadiknyer...ermmm...malas nk edit punye pasal la nih...tapi takpe...nnti2lah kite akan updatekan jgk...mee bandung ni ade ke yg terliur..hehe...ade tak..ade tak...angkat kaki... sorry yer da habis...da lame xbuat..klo kt dubai..kemain rajin buat mee bandung ni..balik msia da dpt mee real punyerr malas plak..dulu time malas pki je spagetti....hehe takpelah mayb die bg chance masak lauk pauk yg jarang masak kt sane agaknye..hehe


makin panjang plak bebelan kite...sebelom bebelan ni sampai ke zimbabwe ke..uganda ke...mongolia ke..meh kite semak resepi...resepi asal ni bak kate kak nor dr resepi mee bandung dagang...tp telah diolah oleh kak nor...maceh yer kak nor...kite tepek kt sini plak er..

MEE BANDUNG
 (diolah dr Mee Bandung Dagang MyR)
resipi :
K.Nor ~ SecubitGaram


Bahan2 utk paste:
7 sudu besar cili mesin
2 biji bawang besar *
3 ulas bawang putih *
100 gm udang kering * (*diblend)
1 cawan air
1 sudu besar garam halus
2 sudu besar gula
minyak

Cara:
Panaskan minyak (minyak kena lebih sket sbb udang kering nanti akan menyerap minyak)
Masukkan cili mesin dan goreng hingga garing.
Masukkan bahan2 yg diblend.
Kacau goreng hingga pekat dan masukkan air.
Biarkan merenih dgn api sederhana perlahan.
Bila tumisan hampir kering/pekat masukkan garam dan gula.
Masak hingga menjadi paste/pecah minyak.
Ketepikan.


Utk membuat Mee Bandung
Bahan:

1 bungkus mee kuning
3 ulas bawang merah ~ dihiris nipis
2 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
3 - 5 sudu besar paste (bergantung pd kepekatan yg diperlukan)
daging ~ dihiris nipis
udang ~ optional
air secukupnya
telur ~ bergantung pd berapa org nak makan
sawi
2 - 3 kpg tauhu ~ digoreng dan dihiris
limau kasturi/limau nipis
minyak
bebola ikan ~ saba tambah

bahan taburan:
bawang goreng
daun sup ~ dihiris
cili merah ~ dihiris

Cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.
Masukkan daging dan biarkan daging keluar air dan sedikit mengecut.
Masukkan paste dan kacau. Biarkan seketika supaya paste td meresap ke daging.
Masukkan air secukupnya (seeloknya guna air baru mendidih supaya kuah lebih cepat masak)
Bila kuah dah mendidih, masukkan telur sebiji demi sebiji.
Biarkan hingga telur masak ( kalau nak separuh masak pun boleh, terpulang la..)
Angkat telur dan ketepikan.
Teruskan masak kuah dan masukkan udang, mee,dan sawi.
Masak hingga mee sedikit masak dan tidak terlalu lembik.
Hidangkan kedalam mangkuk.
Susun tauhu, limau kasturi dan tabur dgn bahan taburan
Sedia utk dinikmati...


Tuesday, November 12, 2013

Puding Pina Colada


Assalamualaikum wbt....n3 pendek je arini....tenet selowww tahap gaban z potong 3!... geyammmm pon ade....saba jela...ni ke unifi? adoi malas nk bebel...n3 arini kite buat puding...buat bpe ari lepas..mintak maaf la yer sape yg mintak...tinggal jambul nenas aje yg kite simpan utk ditanam heheh


puding ni kite copy paste dr dapur kak wan...adoi kalo masuk umah kak wan...leh rs pitam....rambang mata pon ade....nk je jadik tamak nk buat semua...kang ade yg leh masuk wad sbb kekenyangan haha....resepi puding ni mmg sgt2 simple..tp rasa die...aduhai...nk tahu mcne rase die..kene laa cube yer...maceh kak wan diatas resepi ni....izin kopipes disini lak yer..

Puding Pina Colada / Pina Colada Pudding
Sumber: Kak Wan Citarasawan

Bahan-bahan
500gm isi nenas segar
200ml air
100gm gula pasir
1 sudu besar perahan jus lemon
150ml santan KARA
8gm serbuk agar-agar
1 titis pewarna kuning lemon
Hiasan :  Potongan nenas dalam tin


Cara-cara :
1.  Kisar isi nenas dengan air hingga halus.  Tapis dan ambil 600ml jus nenas.
2.  Masukkan jus nenas, gula, jus lemon dan serbuk agar-agar ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.  Ketepikan 100ml dan campurkan dengan setitik pewarna kuning lemon.
3.  Masukkan santan ke dalam baki agar-agar, masak hingga mendidih, kacau supaya tidak berketul.
4.  Sediakan 4 gelas kecil, tuang 3/4 agar-agar nenas ke dalam gelas.  Biarkan membeku.
5.  Tuang agar-agar nenas yang di ketepikan tadi ke atasnya, (jika beku, panaskan semula). Simpan di dalam peti sejuk.
6.  Hias dengan potongan nenas atau mengikut kesukaan.


Monday, November 11, 2013

Thai Style Tom Yum Pak


Assalamualaikum wbt....salam sayang semua..... mcne weekend semalam....erm best tak? erm kite mcm biasa jek..tp yg best ade pg kenduri kawen sahabat saba dr Dubai...NINIE & FAIZAL...syok sgt2 dpt jmp geng dubai yg dah balik...kenduri pon happening....da lame xmkn nasi kenduri plak tuh... dlm nk pg kenduri...sempat la jgk nyelam sambil minum air mencuci mata kt ikea..yela kenduri dkt bukit damansara...ape lagik kan...hahaha.....* gelak besar... dah name pompuan kann...kalo dlm otak xpk psl shopping mmg xsah!

 
pagi2 ni jgn plak ade yg kecur tgk tomyum ni....haha jgn mintak2 tau...semua da selamat masuk perot...tgk encek udang tuh haaa kemain die posing...kite yg tgh update ni plak yg terliur...geyyaammm plak tgk....ni en somi tetibe nk makan udang..sekali die bwk balik besooo punye ha....sbb murah die ckp... dpt 2 3 ekor pon da rs mcm pening...penangan asid yg byk agaknye....kekek


ermm abaikan kebersihan mangkuk yg tak sseberapa tuh yer...yela dlm sibuk nk snap2...yat plak p goyangkan meja....dahhhh tergoyang inul tomyum tuh..nasib baik xtumpah...kalo tumpah mmg naya....ok la...resepi ni saba amik dr myr...sumber dr sunkist...sbny saba pnh buat n3 lepas ..ermm kat SINI yer..tp tuh dr dapur dubai la..ni kite dr dapur msia plak..buat sunkist mekasih sekali yer...resepi ni mmg sedapp..


Thai Style Tom Yum Pak
Sumber: sunkist myresepi
 
Bahan-bahan:
  • 3 1/2 cwn stok ayam
  • 3 thin slices lengkuas muda
  • 2 keping daun limau purut (kaffir lime leaves)
  • 1 btg serai - di titik
  • 2 biji bawang merah - dihiris nipis
  • 1 sb roasted chili paste (roasted tom yum paste)
  • 2 sb sos ikan (fish sauce)
  • 3 sb jus limau nipis
  • 4 biji tomato - dibelah empat
  • 6 biji Thai chilies
  • 10 cendawan tiram segar (fresh straw mushrooms)
  • 1 cwn bunga kobis - dipotong sederhana besar
  • 1 cwn putik jagung muda (baby corn) + lobak merah (carrot) - dipotong panjang
  • 1 sb daun ketumbar (cilantro) - dicincang
  • 1 sb daun bawang (spring onion) - thinly sliced
  • beberapa ekor udang dan sotong-- saba tambah     
  • sedikit cendawan tiram -- saba tambah        
  • Cara-cara

    1. Panaskan stok ayam di dalam kuali. Masukkan lengkuas, daun limau purut dan serai.                
    2. Kemudian, masukkan bawang merah, chili paste, sos ikan dan jus limau nipis. Masukkan pula bunga kobis, putik jagung muda & lobak merah. Biarkan sekejap.                  
    3. Masukkan tomato, thai chilies & cendawan tiram. Biarkan selama 2 minit. Taburkan daun ketumbar & daun bawang.                 
    4. Boleh dihidangkan.                
    5. Nota: sayur-sayuran jgn dipotong terlalu kecil atau terlalu besar. Potong sederhana besar.

    Friday, November 8, 2013

    Ikan Tilapia Bersos Hitam

    silap pulakk eja ikan tilapia tuh....ikut sedap mulut jekkk kannn

    Assalamualikum wbt... salam jumaat yg barakah...smg dilimpahkan sejuta rahmat buat semua... n3 arini versi laju2.. byklak plak keje nk dibereskan...sementara yat masih tido..kite update senyap2...kt umah ni kalo die tgh tido semua keje kene buat senyap2...mcm pencuri pon ade...jalan pon slow2..kalo die terkejut...makk aii susah plak die nk tido balik...kalo die da sedar ermm alamatnye delay lagikkk laa keje kite...


    resepi yg tak jemu2 utk dicuba....mmg seyes mudah dan lazat....kite suke kalo goreng garing2 pastu curahkan sos hitam ni......alaahhaiiii mmg terangkat...kali ni kite buat sedikit pedas..saje je nk tambah kick dan tambah peluh laki waktu makan hihih.... nk tau kesedapan die mcne ape lagik....cube laa yer... maceh buat kak ummi cayang diatas perkongsian resepi ni...mtk izin share kt sini plak yer kak.... muah2!

    IKAN TILAPIA BERSOS HITAM
    Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

    Bahan (anggaran):-
    • 1 ekor tilapia sederhana besar - cuci, tos dan kelar2.
    • 1 labu bawang besar - didadu
    • 3 ulas bawang putih - dicincang
    • 3 cm halia - dicincang
    • 2 sudu besar cili kisar/cili giling
    • 2 sudu besar kicap pekat ABC
    • 1 sudu besar kicap manis
    • 1 sudu besar sos tomato
    • 3 sudu besar sos cili
    • 1 sudu besar sos tiram
    • 2 sudu teh cuka makan
    • sedikit air (+- 1/3 cawan)
    • garam dan gula secukup rasa
    • 1/3 biji cili benggala merah - potong dadu
    • 1/3 biji cili benggala kuning - potong dadu
    • 1/2 biji lobak merah - hiris bulat
    • daun bawang untuk hiasan
    Cara Memasak:-
    1. Lumurkan ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak yg banyak dan goreng terendam hingga garing. Angkat dan letakkan ke dalam pinggan sesuai.
    2. Dalam kuali, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau.
    3. Masukkan cili giling dan kacau masak hingga naik minyak sikit.
    4. Masukkan kesemua jenis sos, cuka dan sedikit air. Masak biar mendidih.
    5. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak biar kuah pekat sedikit.
    6. Akhir sekali masukkan kesemua sayur dan masak sebentar (jangan biar sayur terlalu layu).
    7. Seimbangkan rasa dan tutup api. Tuangkan ke atas ikan tilapia tadi rata-rata. (boleh jugak masukkan sekejap ikan ke dalam kuali dan gaul sebentar). Hidangkan dengan hiasan daun bawang. Selamat mencuba....!!
    ni pon same..belasah ajelaa labu..

    Thursday, November 7, 2013

    Sambal Tumis Kupang Sama Petai


    Assalamualaikum wbt....salam khamis....kejap je mase berlalu....esok da jumaat...weekend lagik...haaii balik msia masa berjalan mcm air..kt dubai xdek lak rase gini...mayb kt msia penuh dgn urusan negara yg byk nk kene selesaikan..kt dubai..waktu kami hny dgn hubby pg keje...pastu makan....pastu masak...pastu main dgn yat...pastu jalan2 jelajah shopping mall..pastu pk sales nk beli ape....senang bukan? kt msia agak kepeningan dan kedarah tinggian bile pk mcm2 nk kne settle..tp ape bleh buat.... hujan emas di ngr orang....insyaallah ade rezeki kami akan 'keluar' lagi hehe....cepatlaa masa berlalu...hua hua hua..bkn ape bile blik byk kejutan yg saba rs mcm xberupaya nk hadapi..dgn kos sara hidup yg sgt222 tinggi.... bygkan beli barang dapor kadang2 lg mahal kami spent kat dubai...etc... tapi takpe yg penting bile balik msia..dekat dgn family...boleh tgk2 mak ayah kt kampung...itu je yg slu memberikan kekuatan buat saba sekeluarga..


    panjang plak mukaddimah arini..eh silap bebelan mak bedah arini...bkn ape bile tgk bil2 aaihh rase geram plak pagi2 buta ni hehe.. ok la nk sejukkan hati jom kite jamu mata tgk resepi...kupang sambal ni saba buat beberpaa hari lepas... erm xsangka plak kt sini kupang die sgt best...kalo yg dlm kulit ni xdekla mahal sgt.... * duk msia kne bijak utk pilih mane yg murah hihi.... dpt satu pack die rm7.50 gitu..banyakkk boleh 2x makan... ermm rasa pon sedap..masih fresh.... da buntu nk masak ape...kite cube pekenekan dgn petai...tp cite bab petai...mmg sakit hati...skg ni petai da pupus agaknye...1paket da 10 hengget...cekik darah giler... bygkan kt mydin pon diorg ngeluh petai sekilo 49 hengget u....nk terkeluor bijik mata dengor..k la resepi ni...oohhoiiii  meleleh mmg sedap....resepi mcm biasa...dr blog che mat gebu kite yer...izin cnp kt sini ehh che mat...maceh!

    petai xberapa nk meriah sbb en somi xberapa gemor makan petai....


    Sambal Tumis Kupang Sama Petai
    Source: Che Mat Gebu

    BAHAN-BAHANNYA :-)
    400 gram isi kupang, dibersihkan
    4 papan petai, ambik isinya
    1 biji bawang besar, hiris berangkai
    1/2 camca besar pes asam jawa
    2 senduk nasi penuh cili kisar
    Sedikit air
    Garam dan gula secukup rasa
     
    BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
    6 biji bawang merah
    2 ulas bawang putih
    1 inci belacan
    CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, tambah cili kisar dan masak hingga cili garing dan pecah minyak. Guna api kecil dan kacau sekali sekala. Masukkan pes asam jawa dan kacau rata. Tambah isi petai dan sedikit air. Masak hingga petai lembut.
    2. Masukkan kupang dan bawang besar. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula (atau kalau anda suka manis, boleh tambah sedikit lagi). Kacau rata dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api, Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain...

    Wednesday, November 6, 2013

    Ikan Keli Berlada...ke Berlado?


    Assalamualaikum wbt... wordless wednesday! amboi..pagi2 bute da nk WW xhengatnye kan.. erm yela penatnye mak ngah bile lepas cuti2ni..cuti sehari pon byk bnd nk kne settle kan...misi mencari ayam kt az-zain bangi tergendala...sampai2 je tutttt terus tutup...adoi rs nk tergolek pon ade depan kedai...jauh tuh dr seri kembangan pg bangi semata2 nk beli ayam..hua hua last2 xdpt beli ayam kite bedal la ayam setgh ekor.. pestime merasa nasi arab di bumi malaysia...bkn ape mmg kite dgn en somi rindu sgt2 dgn mandhi rice mazbi chicken...hummus segala....sekali dpt makan....gempa bumi 7 skala ritcher pon mmg xsedor hehe..



    br ni pg pasar borong selangor...sempat la memborong si ikan keli ni....sbny kite bknla penggemar ikan keli yg tegar..makan sekali sekala boleh la...bile en somi kate nk beli ikan keli..kite hangguk jela....dlm hati boleh ke aku siang keli ni...da berzaman da xsiang keli.... geli pon ade bile tgk yg hidup2 ni....haaii balik umah hambik ko..nk basuh menjerit2 kne pgl hubby tlg basuhkan sbb geli....bile da hilang lendir die br laa dpt pegang...hai nasib laa badan kan....tp nasib bole masak dan telan..kalo x..xtaulaa aku yg nk dikejakan dgn si keli ni...


    mintak maap la yer...gambo lebih kurang same je...ape boleh buat..tgh syok setting kamera ribut pon dtg tetibe.....ayayaiii bersabar ajelaaa...k la jom kite semak resepi..resepi ni kite amik dr che mat gebu...mcm biase blogger feveret seantero malaya....maceh ye che mat!

    Ikan Keli Berlado
    Sumber: Che Mat Gebu

    BAHAN-BAHANNYA :-)
    5 ekor ikan keli sederhana besar
    1 keping asam gelugor
    2 - 3 biji limau kasturi
    1/4 cawan air
    Garam dan sedikit gula
    7 biji bawang merah*
    3 ulas bawang putih*
    1/2 inci kunyit hidup*
    1/2 inci belacan*
    6 biji cili merah*
    5 - 6 biji cili padi*(*ditumbuk hingga hancur, tak perlu terlalu lumat)

    CARA MEMBUATNYA :-)

    1. Ikan keli dicuci bersih, siang dan kelar2 ikan tadi, perap dengan garam dan jus limau 10 - 15 minit, kemudian cuci kembali hingga hilang lendir dan hanyirnya. Lumur dengan 3/4 camca teh serbuk kunyit dan 1/2 camca teh garam, gaul rata.
    2. Goreng ikan tadi hingga kuning keemasan dan garing, angkat dan toskan. Tumis bahan2 tumbuk hingga garing, tuang air dan masukkan asam gelugor, tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Biar mendidih.
    3. Bila hampir kering, masukkan ikan dan gaul rata. Perahkan jus limau kasturi dan rasa, jika perlu tambah lagi jus limau kasturi. Gaul rata dan angkat. Hidangkan segera....

    Tuesday, November 5, 2013

    Ayam Panggang ala Nando's & Salam Maal Hijrah 1435



    Assalamualikum wbt..Salam Maal Hijrah 1435 buat semua kaum muslimim dan muslimat di  seluruh dunia....moga2 azam tahun baru utk update blog selalu menjadik kenyataan hihihi......ni pon update versi laju2....
    sbny da bpe ari duk peram resepi ni....dr mgu lepas.. nk update je yat kaco..nk tgk upin ipin...nk edit gambar je....hubby ajak kuar...br nk on laptop aje yat nk nyusu nk tido...cne laaa nk berupdate kannnn hahaha


     ayam panggang nandos ni kite buat mgu lepas...kalo kt nandos die panggil 'PERI PERI CHICKEN' dan perapan ayam ni pon wajib gune sos peri2 nandos...ade tuh haa byk kt kedai ade jual...ade mcm2 jenis...yg garlic yg hot biasa pon ade... sbny saba da buntu nk masak ape....last2 buat nasi goreng pastu pekene dgn ayam panggang ni perghh mmg terangkat....lagi2 nasi goreng yg tgh panas2 mmg layan..... erm resepi ni saba copy dr che mat gebu.... ---->> sorryla yer...tertibe otak da krem xtau nk tulis ape...ok jom semak resepi yer..maceh che mat!



    Ayam Panggang ala Nando's
    Sumber : Che Mat Gebu

    BAHAN-BAHANNYA :-)
    1/2 ekor ayam saiz sederhana (cm guna 2 keping besar bahagian peha)
    3 ulas bawang putih, tumbuk halus*
    1 inci halia, tumbuk halus*
    4 camca besar penuh 'Garlic Peri-Peri Sauce'* ---> saba pakai peri peri sauce yg HOT biasa
    1 camca besar sos cili*
    2 camca besar madu*
    1 camca besar mustard powder*
    1 camca besar chili flakes*
    Garam secukup rasa
    1 camca besar mentega
     
    CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Ayam dicuci bersih, tak perlu dibuang kulit. Longgarkan kulit ayam, kemudian cucuk isi ayam dengan garfu. Lap ayam hingga kering dengan kitchen paper towel. Ketepikan.
    2. Satukan semua bahan2 bertanda (*) dalam satu bekas. Kacau rata hingga menjadi pes. Tambah garam secukup rasa, gaul rata. Lumur pada ayam tadi, dan masukkan bahan2 pemerap pada bawah kulit ayam. Perap sejam dalam peti sejuk, atau nak lagi sedap, semalaman.
    3. Bakar dalam oven pada suhu 200C selama 40 minit atau hingga masak, sebelum bakar, oles mentega pada permukaan kulit ayam. Selepas 20 minit, terbalikkan ayam dan bakar lagi. Jika dicucuk, air yang keluar jernih tanpa kesan darah, itu maknanya ayam anda telah masak.
    4. Keluarkan ayam, potong dan hidangkan bersama salad, kentang putar dan french fries jika suka, atau boleh dimakan bersama nasi ayam..


    Wednesday, October 30, 2013

    Sira Labu.... I'm Back!!!!!!!!!!!!!!!



    Assalamualaikummmmmmmmmmmmmmm...... ade sape2 tak? hihihi fuhh fuhhh fuhhhhhh adoi penatnye nk tiup habuk ni...nk bukan aje bersawang ni da jd rumah sarang namanye hua hua hua.. umah da lame xmasuk ni haaii ntah pape jadik la...smpi pintu umah sendiri pon xreti nk masuk....terkial2 arini pestime nk update blog dr tanah air malaysia..haha.. da dkt 5 bulan kite da back for good.. baru arini dpt kesempatan nk update... almaklumlah kan...kite balik sebelom pose...mcm2 hal nk kne buat... nk kemas barang lagik laaa kan..smpikan arini pon ade dkt 1 bilik lg kotak yg tak kemas hehe....---->mem malas....ape leh buat... kalo nk cite psl balik ni..haii alamatnye smpi esok pagi pon xhabis....kne buat 1 n3 khas..tp mcm biase mem malas....heheh



    ermmm nk ngomel ape pon mcm da kering...ape nk jadik ni....adoyai...menaip pon jarang2... adeh kite layan resepi jela yer...menu simple2 aje utk pembukaan rumah arini....ceh housewarming dgn sira labu jekk ke saba?? haha...xle ler nk masak dasyhat2 mcm dedulu ...almaklumlah yat dah makin lasak..leh jalan... bz dgn die je skg...nk masak pon mcm org pencuri...senyap2 aje mase die tido...kalo nk snap2 lagik la...asyik kene berebut kamera dgn die jek huaaaa saba jela... ok la jom kite layan resepi la k....mudah aje ni....selamatmencube! 


    Sira Labu

    Bahan - bahan:
    1 biji labu kuning
    11/2 liter air - sesuaikan mengikut bekas utk rendaman labu
    1 sudu teh kapur
    1 keping gula melaka / 4 sudu gula perang
    8 biji cengkih
    2 helai daun pandan
    1 cawan air - utk rebus labu



    Cara - cara:
    1. Potong kulit labu sehingga bersih. Kemudian rendamkan labu di dalam air sehingga tengelam dan masukkan kapur..Seelok-eloknya rendamkan labu semalaman utk mendapat kulit yg keras jika tidak boleh rendam selama 8 jam. Kemudian, bersihkan labu yg telah direndam dan toskan.
    2. Jerang air di dalam periuk, setelah itu masukkan daun pandan dan susun labu seelok - eloknya tidak bertindik. Masukkan gula melaka / gula perang dan cengkih.
    3. Biarkan seketika, masak labu tadi dgn api yang perlahan dan biarkan sehingga air sedikit kering.
    4. Sejukkan di dalam peti ais utk rasa yg lebih enak. 




    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...