Wednesday, November 6, 2013

Ikan Keli Berlada...ke Berlado?


Assalamualaikum wbt... wordless wednesday! amboi..pagi2 bute da nk WW xhengatnye kan.. erm yela penatnye mak ngah bile lepas cuti2ni..cuti sehari pon byk bnd nk kne settle kan...misi mencari ayam kt az-zain bangi tergendala...sampai2 je tutttt terus tutup...adoi rs nk tergolek pon ade depan kedai...jauh tuh dr seri kembangan pg bangi semata2 nk beli ayam..hua hua last2 xdpt beli ayam kite bedal la ayam setgh ekor.. pestime merasa nasi arab di bumi malaysia...bkn ape mmg kite dgn en somi rindu sgt2 dgn mandhi rice mazbi chicken...hummus segala....sekali dpt makan....gempa bumi 7 skala ritcher pon mmg xsedor hehe..



br ni pg pasar borong selangor...sempat la memborong si ikan keli ni....sbny kite bknla penggemar ikan keli yg tegar..makan sekali sekala boleh la...bile en somi kate nk beli ikan keli..kite hangguk jela....dlm hati boleh ke aku siang keli ni...da berzaman da xsiang keli.... geli pon ade bile tgk yg hidup2 ni....haaii balik umah hambik ko..nk basuh menjerit2 kne pgl hubby tlg basuhkan sbb geli....bile da hilang lendir die br laa dpt pegang...hai nasib laa badan kan....tp nasib bole masak dan telan..kalo x..xtaulaa aku yg nk dikejakan dgn si keli ni...


mintak maap la yer...gambo lebih kurang same je...ape boleh buat..tgh syok setting kamera ribut pon dtg tetibe.....ayayaiii bersabar ajelaaa...k la jom kite semak resepi..resepi ni kite amik dr che mat gebu...mcm biase blogger feveret seantero malaya....maceh ye che mat!

Ikan Keli Berlado
Sumber: Che Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
5 ekor ikan keli sederhana besar
1 keping asam gelugor
2 - 3 biji limau kasturi
1/4 cawan air
Garam dan sedikit gula
7 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci kunyit hidup*
1/2 inci belacan*
6 biji cili merah*
5 - 6 biji cili padi*(*ditumbuk hingga hancur, tak perlu terlalu lumat)

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Ikan keli dicuci bersih, siang dan kelar2 ikan tadi, perap dengan garam dan jus limau 10 - 15 minit, kemudian cuci kembali hingga hilang lendir dan hanyirnya. Lumur dengan 3/4 camca teh serbuk kunyit dan 1/2 camca teh garam, gaul rata.
  2. Goreng ikan tadi hingga kuning keemasan dan garing, angkat dan toskan. Tumis bahan2 tumbuk hingga garing, tuang air dan masukkan asam gelugor, tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Biar mendidih.
  3. Bila hampir kering, masukkan ikan dan gaul rata. Perahkan jus limau kasturi dan rasa, jika perlu tambah lagi jus limau kasturi. Gaul rata dan angkat. Hidangkan segera....

4 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...