Thursday, September 8, 2011

Asam Pedas 11


Assalamualaikum wbt....layan kan resepi tertunggak ni yer...gomen ne gomen ne............arituh ottosan saba ade beli ikan besoooo sgt2 kt jeti tmpt die keje...seyes saba xpernah jmp ikan yg saba rase berat die dekat 7 8kg...uhuh..nk siangnyee punyee la payah..bertarung jugak laaaa lagik2 nk buang sisik die tuh...biasenye kt japan ni ikan2 die dah disiang dan dibersihkan..tinggal nk masak aje..tp sebab ni beli ikan dr jeti fresh dr laut...br turun dr bot..maka selamat laah kene siang sendiri kan heehe....

utk resepi ni saba cube resepi di umah kak anim...seyes sedapp gilerrrrr......saba xpernah lg masak asam pedas ltk lada hitam...tp ni saba rs mmg secukup rasa dan kene dgn selera..lepas ni mcm kene stick dgn resepi ni kot...almaklumlahh suami kite darah melaka....die ckp mcm asam pedas melaka..hahaha nasib la...kpd kak anim izin kopipes resepi ni tau....tq..


Asam Pedas 11
Source: Kak Anim ~ my kitchen

Bahan-bahan:

1 ekor ikan talapia hitam.kalau guna ikan tenggiri ambil 1/2 ekor/1/2 ikan jenahak/ikan merah
20 tangkai cili kering*-didihkan sebentar angkat dan toskan
(cili kering akak kontot2 akak guna 25)
1 labu kecil bawang besar*
3 ulas bawang putih*
sedikit halia*
1 kuntum bunga kantan*
2 batang serai*
sedikit daun kesum* semua bahan bertanda * di kisar
air asam jawa secukupnya
1 kiub ikan bilis
garam secukup rasa
beberapa batang bendir
sedikit serbuk kunyit
sedikit serbuk lada hitam

Cara

Ikan di bersihkan dan dilumur garam dan sedikit serbuk kunyit.Ketepikan
Panaskan minyak
Tumis bahan2 kisar hingga terbit minyak
Pastikan cili betul2 masak masukkan sedikit ar asam jawa
Masukkan ikan yang sudah di makeup tadi.
Didihkan sebentar
Masukan garam dan kiub ikan bilis
Masukkan lebihan air asam jawa dan biarkan mendidih lagi.
Masukkan perencahnya kacang bendir/tomato/terung
Kecilkan api dan didihkan hingga masak.
Tabur sedikit serbuk lada hitam
Tutup api dan sedia untuk di hidang.

4 comments:

  1. terima kaseh sudi mencuba resepi akak ni..eh!kat jepun segala daun kesum,bunga kantan tu ada juga ya...

    ikan apalah agaknya yang beso sangat tu ya..akak pun mmg suka sangat ikan yang fresh2 beli di jeti ni tapi kat sini susah nak dapat..nak nunggu nelayan balik tu yg tak larat...:)

    ReplyDelete
  2. anymz..

    same2 kak nim..sedapppp gilerr tau....almaklumlah ayah mentua org melaka...kene aje selere...daun kesum kite tanam...bunga kantan plak ade jual online tp yg dah frozen lah...

    ikan tuh beso sgt2..mase suami bwk balik..ekor die insang die bergerak2 lg......hehehe....sini jeti dekat sbb saba nye umah tepi laut aje.....

    ReplyDelete
  3. Saba nak balik mesia dah ye.. Slamat berkemas la ye. Org duk jepun balik mesia musti busykan.. Org duk mesia je menten, canner tu.. Hehehee..

    Eh asam pedas masak kat jepun, soheh sodapkan kan.. Slamat berkenalan yee. Baru nak say hai hai.. Jgn saba say bye bye lak tau

    ReplyDelete
  4. salam kak izah salam kenalan jugak....segan sifu tegur sini hihiih...blushing i tau...

    aa nk balik khamis mgu depan...busy sgt22 nk kemas tp sempat lg update kan ehhehe..yoroshiku onegaishimas..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...