Monday, April 1, 2013

Kek Coklat Keju Kukus


Assalamualaikum wbt...salam sayang buat teman teman....sihat? saba alhamdulillah sihat walafiat...da bpe ari xbersiaran..sbny busy sgt22 sgt....esok luse kawan saba dah nk back for good....huhu sedeih sgt tau..so kami byk menghabiskan masa same2 sebelom die balik..lagik2 anak kawan saba..ishqie ni adalah kembar kpd yat sejak dr dlm perot lg..yela kan..due date kami same 20 july 2012...kire mcm merancang same2 pon ade..tp ishqie lahir awal 10 ari dr yat...sedey bile mengenangkan kwn yat dr baby dah nk balik...lps ni ntah bile dpt jumpe lg..memandangkan keadaan kami yg mcm asyik kene merantau aje...huhuh


ok laa arini saba nk tayang menu mgu lepas...adoii byk betul menu tertangguh...saba sbny sgt2 xdek masa nk edit gambar..kdg2 yat p sorokkan mouse..pening saba carik....die da pndi skg.....mak die mmg asyik garu kepala aje..br ni terkejut bile bukak tgk dlm tong yat p letak remote tv.....fingsaannn jap rase..kalo terbuang maunyee kene bayor beratus2 kt hotel tuh...uwaaa ngeri...
k la jom kite layan resepi k...kek ni sbny saba da buat byk kali sbb rs xpuas mkn...tiap kali buat slu xsempat nk snap2...ni buat mase hubby xblik keje lg..dapat laa snap2 cantik2 sikit hehe..ok laa mekasih buat kak dayang n kak nor di atas perkongsian resepi ni..permukaan kek saba ni xcantik sikit sbb pki silicon mould..so bile terbalikkan faham2 aje laa kan..yg bwh nmpk kt atas...tp rase...tetap walla ouls!...selamat mencube!


KEK COKLAT KEJU KUKUS
resepi : DayangJack
sumber : K.Nor@SecubitGaram


Bahan-bahan : loyang 8x8x3


Lapisan Coklat :

170g tepung serbaguna/tepung gandum (diayak)
170g mentega / salted butter (pada suhu bilik) - DJ menggunakan mentega jenama Farmcows
3 biji telur gred B
220g gula kastor
45 g serbuk koko - dibancuh dengan 150ml air suam
1 sudu kecil esen vanilla


Lapisan Keju : ~ k.nor buat 1/2 dr adunan ni600g krim keju (pada suhu bilik)
2 biji telur
120g gula kastor
1 sudu kecil jus lemon/jus oren/esen vanilla
4 sudu makan tepung gandum



Cara membuat :

Lapisan Coklat :

Putar mentega bersama gula hingga kembang dan berkrim dengan kelajuan maksima. Kemudian masukkan telur satu demi satu sambil diputar dengan kelajuan perlahan.
Masukkan pula esen vanilla dan putar lagi.
Masukkan bancuhan koko tadi dan putar lagi hingga rata.
Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau rata dengan spatula. Setelah itu, putar dengan pengadun selama 20 saat sahaja. Ketepikan.


Lapisan Keju :
Putar krim keju hingga hancur. Kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga berkrim.
Masukkan telur satu demi satu. Putar lagi hingga rata.
Masukkan jus lemon/jus oren atau esen vanilla. Putar lagi.
Akhir sekali masukkan tepung. Putar hingga sebati.
Cara mengukus :

Pastikan air kukusan panas dengan api perlahan. Sediakan loyang dan sapukan dengan mentega.
Adunan coklat dan adunan keju hendaklah dibahagi dua bahagian sama rata. Mula-mula tuangkan lapisan coklat ke dalam loyang dan kukus selama lebih kurang 20 minit. (penutup loyang hendaklah dibalut dengan tuala bersih supaya air kukusan tidak menitik ke dalam loyang). Loyang tidak perlu ditutup dengan kertas foil atau plastik.
Kemudian tuangkan pula adunan keju dan ratakan. Kukus lagi selama 20 minit.
Setelah itu, masukkan pula adunan coklat. Ulangi proses hingga habis kesemuanya. Seterusnya boleh juga ditambahkan lagi masa mengukus selama 10-15 minit.
Setelah masak, tutupkan api. Biarkan kek sejuk sebelum dikeluarkan dari loyang.

** Perlu diingatkan kek ini TIDAK menggunakan serbuk penaik atau soda bikarbonat. Harap maklum.



2 comments:

  1. salam sabar.. apa kata sebelum curah 2nd or 3rd layer tu, sabar tekan2 sket permukaan kek/cheese yg dah masak tu. tekan slow2 supaya ia flat dan tak berombak bila siap masak :)

    ReplyDelete
  2. Wslm....waa thnks kak nor bg tips nih...tak pernah plak terpk sy nk p tekan2 spy xberombak nih...hhaha..okeh2 nnti sy akan try heeh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...