Thursday, April 12, 2012

Spicy Garlic Tofu & Fishball

Assalamualaikum wbt...ni menu berderet kite hahah jgn mare yer...sementara masih ade kelapangan sebelom cleaner dtg bersih umah....++ sebelom kite masuk opis....ehhee..kalo da start keje nnti....blog ni ke mane,....n3 ke mane..kan....maka....kali ni baiklah kite menayang menu versi derhaka kite nih...hahaha im so sorry kak melley...kite mmg terliur habis dgn menu akak...dek kerana kite xdek stok crabstik...maka...terpakse laa derhaka kpd resepi akak....kt sini crabstick ade je jual..tp time kite nak tuh laa die habis.....baby dlm perot da meleleh air liur....nak xnk...gune ajelaaa kan fishball ni...tofu pon..kt sini xdak tofu jepon yg bulat2 tuh...kt sini ade petak aje...tp sbb nk rs same kite derhaka lg.....p celup telur dan goreng.....ermmm..2 thumbs up....even byk yg derhaka...licin berkilat pinggan,...smpi hubby request lg menu ni.....hahhaa...izinkan kite share resepi yg derhaka kt sini plak yer...jgn mare tau kak melley ehhee.....muaaah cayang akak


SPICY GARLIC TOFU & FISHBALL
Resepi Asal: Spicy Garlic Tofu & Crabstick
Source: Kak Melley ~ Skyblue
 
Bahan²

4 bungkus kecil egg tofu _ dipotong bulat | ** saba pakai tofu petak dan dicelup telur dan digoreng
250 gm jejari ketam _ dipotong kecil | ** saba pakai fishball
Segenggam udang kering _ direndam dalam air panas dan dicincang kasar
1/2 inci halia _ dicincang
1 ulas bawang merah _ dicincang
6 ulas bawang putih _ dicincang
1 biji cili merah _ dibuang bijinya dan dicincang
2 tbsp sos tomato Maggi
4 tbsp sos cili Maggi
1/4 tsp serbuk cili
1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Daun sup atau dau ketumbar _ dihiris
Cili padi _ ditumbuk ( kalau tak nak pedas jangan bubuh )
Sedikit gula
Garam secukup rasa
 

Cara²
  1. Panaskan minyak dan goreng tofu (dicelup dgn telur)  hingga garing kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  2. Tinggalkan sedikit minyak didalam kuali / periuk dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga sedikit garing.
  3. Masukkan udang kering, cili padi dan serbuk cili. Tumis lagi hingga garing.
  4. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, perencah pati ayam, gula dan garam secukup rasa.
  5. Masukkan fishball dan masak seketika.
  6. Akhir sekali masukkan tofu goreng dan cili merah cincang. Gaul perlahan.
  7. Sesuaikan rasa dan tutupkan api.
  8. Taburkan hirisan dau sup atau daun ketumbar semasa menghidang.
  9. Hidang semasa ianya masih panas.

2 comments:

  1. cak....cak...cak...cakkkk

    mimpi bkk blog.sihat?gmba pun ada perubahan.cantik n nmpk menarik.jya mata ne...

    ReplyDelete
  2. anie, nagoya..


    cakk cakkk cakkkk

    haii kak anie any update kt blog akak nk terjah skg.....ni ayat perintah sbb rindu sgt nk bace n3 kak anie......hhehehe mekasih2 yer...tgh blaja lgg ni kak anie..hehee..jya..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...