Thursday, August 4, 2011

Kuih Puteri Ayu

abaikan bentuk kuihyg saba pakai silicon mould tuh yerr hihih...nk cepat punyer pasal..
Assalamualaikum wbt...salam ramadhan ..ape khabar semua yerk? harap2 pose ke 4 ni semua masih maintain okey...arini saba nk letak n3 psl kuih2 yg saba buat mase buat iftar hari pertama puase arituh..byk kuih saba buat arituh..saba pon mcm xcaye boleh segagah tuh buat kuih manyak2...sbb selalunye hari pertama saba akan flat..lagi2 hari sebelom puase saba ke Miyajima kan...tp org kate kalo kite da niat ikhlas nk buat makan, rs ade pikul tanggungjawab..maka penat pon xterasa..lepas bukak pose tuh br rs sakit2 badan....alhamdulillah xbelarutan la...
alhamdulillah syukur sgt dpt suami yg memahami mcm bangpek tuh..at least saba buat keje masak2 die tulun laa kemas umah, susun2 pinggan syukur sgt2......tuh org kate bile makin lame kawen makin bertambah sayang kan...hihihi
ermmm saba dah melalut ke mane ntah..ni kes rindu sgt222 lah nih....huhuhuh....ok laa kite layan resepi lah yer....saba amik resepi ni dr umah kak ros jintanmanis...tp resepi asal dr rohaya1710 ~ myresepi halalkan resepinyerr yer akak2 semua...

Kuih Puteri Ayu
Resepi Asal: rohaya1710 ~ myresepi
Sumber: Kak Ros Jintanmanis

Bahan-bahan ( 25 - 30 biji )

2 biji telur
1 cawan gula
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1 sudukecil ovellete
1 sudukecil perisa pandan

pewarna hijau
kelapa putin + dgn sikit tepung gandum dan garam
( ros tambahkan 1 sudu kecil baking powder dan ayak bersama tepung gandum)


Cara-cara
1. pukul gula dan telur hingga kembang, masukkan ovellete dan pukul lg.
2. masukkan tepung, santan, perisa pandan dan pewarna, pukul lg hingga sebati
3. isikan kelapa putih dlm acuan, tekan sikit supaya mampat, tuangkann adunan dan kukus lebih kurang 7 minit.


Nota tambahan untuk menghasilkan puteri ayu yang gebu lembut.- ros@jintanmanis.com
-langkah yang paling penting masa pukul telur tu, ros pukul dulu telur hingga berbuih, baru ros masukkan gula, dan pukul lagi sampai betul-betul kembang, kemudian baru ros masukkan ovellete, bila masukkan ovalette tu pukul lagi sehingga ovelette tidak kelihtan dalam adunan, dan akhirnya baru masukkan bahan-bahan yan lain.


*Petua bagi puteri ayu senang dikeluarkan dari acuan- ros@jintanmanis.com*
1. pastikan acuan di sapu dengan minyak terlebih dahulu.
2. Pilih acuan yang tinggi sedikit dan permukaan dalam acuan puteri ayu berkilat, supaya senang dikeluarkan nanti. ( ros ade dua jenis acuan puteri ayu yang dalam nye tak berkilat dan yang berkilat, ternyata acuan yang dalamnye berkilat lebih senang digunakan).
3. Pastikan kelapa tu dimampatkan betul-betul ke dasar acuan, setelah siap dikukus terus keluarkan puteri ayu perlahan-lahan dari acuan.
- Saje je letak gambar puteri ayu ni banyak-banyak sebab, suke tengok puteri ayu ni posing, masa ros amik gambar ni pun seronok je, di tambah lagi dengan model-model sampingan nye tu, acuan dan telur pun jadi mangsa shooting..hihihi..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...