Thursday, March 1, 2012

Ayam Mentega Rangup


Assalamualaikum wbt....ohayouuuuu.....selamat pagi semua.......dah puas jeling2 snow pudding? hahaha....sure terliur kan......hihih..sbny arini tetibe teringin nk makan snow pudding lagik...tp hubby plak nk request bnd lain..nk sumthing yg mcm tart2 gitu huhuh sabo jela..ermm arini saba nk share menu yg dah lame duk peram dlm folder...aduhaii saba jela kan mcne ntah boleh terlepas pandang menu ni lom tayang lagik...maafkan saba yerk....menu ni kan....haaaaaa meh nk goda sikit...seriously mmg sedap gilerrrr....arituh saba just beli boneless kt kedai bwh ni...mule2 rs nk makan chicken chop...tp bile memikirkan sure somi kite ckp die akan lapa balik...so kene laa pekene nasi jgk...godek2 punye godek...nyelam punye nyelam...haii apelagii musti laa bwk balik hasilnyee kan...jatuh cintan dgn resepi kt umah kak melley...hihih...punye laa sedap...kite kan..main ratah gitu jek..lom sempat makan dgn nasi dah tinggal separuh....hubby kite balik keje pon ckp..haiii ayam arini masak sikit jek ke? ke ayam lom kuar dr reban? haiii sabo jela kan...bini dgn tak rs bersalah ngaku aje la......kite dan bantai ratah dah separuh pinggan....hihihihhih...terdiam laaa hubby......ngeh ngeh ngeh...kite da 3 kali buat ayam mentega rangup ni...seyes mmg xpuas makan...mekasih buat kak melley di atas resepi ayam ni..kite suke sbb bau wangiii....izinkan kite share resepi kt sini plak yer......mekacih kak melley...hihih



Ayam Mentega Rangup
Source: Kak Melley Mey Skyblue

Bhn²
2 keping dada ayam _ d hiris
2 tangkai daun kari _ d hiris
4 biji cili padi _ d cincang
60 gm mentega ( Boleh d tambah jika hendak kuahnya bersalut banyak kat ayam tu yer )
1/2 biji bawang besar _ d cincang
Tepung jagung secukup kegunaan
Minyak untuk menggoreng
Sedikit gula

Bhn² Perap
1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
2 tsp gula
1 biji telur
1 tbsp tepung jagung
1/2 tsp serbuk lada hitam
1/2 tsp serbuk lada putih
Garam secukup rasa


Cara²
  1. Ayam d gaul bersama bhn² perap dan perap selama 20 minit.
  2. Saluti ayam tadi dengan tepung jagung.. Goreng.. Setelah ayam masak angkat dan ketepikan.
  3. Cairkan mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi.. Tumis sehingga naik baunya.
  4. Kemudian masukkan ayam dan gula.. Gaul sebati.
  5. Angkat dan hidang

10 comments:

  1. mmg sedapkan ayam mentega ni...
    ratah gitu aje...

    ReplyDelete
  2. Qasey Honey...

    aahhh sedap sgt22 ratah gitu aje dah sedap..lom pekene nasi panas lagi kann ehhee

    ReplyDelete
  3. ringkas dan sedap..boleh try nanti .:)

    ReplyDelete
  4. tgk snow pudding cm nak pengsan tgk yg ni pun sama... beshnyaaa...

    ReplyDelete
  5. wa..

    aahhh ringkas sgt..tp sedap die mmg menjilat jari..

    ReplyDelete
  6. Hanis MY.

    kak hanis...okasan kene makan mcm2 skg ni....jgn terliur jekk tau...nnti nk tgu pantang waduhh lame tuh..hehe

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum sabariah...
    alahai akak lambat smpi ler... kalau x bole juga akak join makan sekali kan.. Hehehe

    terima kasih kerana sudi mencuba resipi nie yer..:)

    ReplyDelete
  8. Diana @ Melley Mey..

    Wslm kak diana....hehee itu lmbt sgt kalo x leh tlg suapkan..ni aja ratah same2 pon syok jgk kan...sedap sgt2 resepi ni kak melley mekasih sgt2 yerr

    ReplyDelete
  9. Bertambah2 Love makan hari tu. Memang sedap kan dish ni...suka! :)

    ReplyDelete
  10. Love2cook Malaysia..

    hye love..tq sudi singgah....dish mmg feveret...makan mcmtuh jee da sedapp kan....kite suke ade bau butter dgn daun kari die...haruum...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...