Friday, March 9, 2012

Black Pepper Chicken Chop



Assalamualaikum wbt...salam jumaat buat semua....arini lambat sikit bersiaran..ermm pestime time preggie ni kaki kite krem...yela smlm lupe nk minum susu..esok ade check up baby nk amik darah semua...tetibe jd cuak...dgn sakit kepala lg...so mood nk buat keje ke, nk masak ke, nk update blog ke mcm tergendala sikit..tp xkn laa nk melayan mood aje kan...kite gagahkan diri jgk..even rs kaki krem ni smpi skg terasa lg..haii saba aje laa kan...dugaan ibu mengandung..

arini saba nk update menu chicken chop..buat kelmarin sbny nk post smlm tp terbz plak...tapi xpe laa kan....tetibe duk dubai ni rs bosan dah makan nasi...huaaa nk tau knp..kite ni peminat mee sbny...kalo mee tuh bg laa byk mane sure leh habis punye..tp kt dubai ni...xdek jual mee kuning..waduhhh sakit dong..kite plak xdek mesin nk gelek mee tuh..merata kite carik...yg ade pon pasta machine yg mahal gile tuhh...haii xkn nk beli mcm nk bukak industri mee kot kan...so skg bertahan aje laa perot ni nk makan mee..huhu..eh da melalut mane ntah ni cite bab mee plak...ok jom kite semak resepi....kite mule2 refer resepi ni kt umah kak ros jintanmanis dan juge kak wana potretkasih...mintak halalkan resepi yerr akak2 semua.....


Black Pepper Chicken Chop
Source : Kak Ros Jintanmanis
Source utk sos perang: Kak Wana Potretkasih

Utk Ayam
Bahan-bahanya
2 keping dada ayam atau bahagian peha boneless
1 sudu kecil kicap pekat atau kicap manis*
2 sudu kecil serbuk lada hitam*
2 inci halia*
1/2 biji bawang besar ( saiz sederhana)*
2 ulas bwg putih*
1/2 kiub pati ayam maggi*
Untuk salutan ( sedikit tepung gandum, 1 biji telur yang telah dikocak dan 1 cawan serbuk roti)


Kisar semua bahan yang bertanda * dengan 1/2 cawan air hingga hancur, kemudian cucuk ayam tadi dengan garpu, gaul ayam dengan bahan kisar dan perap 2 atau 3 jam di dalam bekas bertutup, simpan dalam peti ais, setelah diperap, ambil ayam tadi dan lumur sedikit dengan tepung gandum, next salut telur dan akhir sekali salut pula dengan serbuk roti, goreng hingga garing.

Utk kentang putar
4 biji kentang saiz sederhana
1 sudu besar marjerin atau butter
1/3 cawan susu segar
lada sulah


Caranya
Setelah kentang di rebus dan empuk, toskan dan lecek terus sementara kentang masih panas, kemudian masukkan kembali dalam periuk dan curahkan susu dan marjerin, kacau sebati, akhir sekali masukkan lada sulah dan kacau hingga semuanya mesra dan agak pekat, angkat dan ketepikan.
** utk kali ni saba xbuat kentang putar, tp saba goreng kentang bersama tepung serbaguna dan tuangkan cheese wedges punye powder kat atas kentang tuh...cheese powder boleh didapati di mana2 kedai bakery yer..cume tambahkan sedikit air..

Utk Coselaw
1/4 biji Kobis saiz kecil
1/2 batang Corrot
1/2 biji Bawang besar
3 sudu besar Mayonis
sedikit garam dan gula

** saba tambah mix vegetables - rebus dan toskan

Kobis,lobak merah, bawang besar di cincang halus, masukkan mayonis, gula serta garam, kacau sebati dan sejukkan di dalam peti ais.



Untuk Sos Perang ( brown sause ) @ Sos lada hitam
Source: Kak Wana Potretkasih

1 labu bawang besar ( potong dadu)
1 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum ( ayak dulu takut macam-macam ada dalam tepung)
1 liter air ( lebih kurang dalam 1 jag kecil )
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap (untuk menggelapkan sikit warna sos )
1 sudu makan sos tomato atau sos chili
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk halus)
1/2 kiub perasa ayam atau daging lembu.
Sedikit garam


Cara membuatnya
1. Panaskan mentega dalam periuk kemudian tumis bawang besar hingga layu.
2. Tepung gandum di larutkan dalam air hingga rata kemudian masukkan dalam periuk tumisan tadi.
3. Masukkan semua bahan lain termasuk sos-sos. Kacau atas api hingga pekat. Boleh di angkat dan dihidangkan.

* jika anda biasa guna kaedah white sos iaitu masak tepung gandum dalam mentega dulu baru masuk bahan-bahan lain boleh juga. Tapi saya lebih suka buat begini je sebab lebih senang.
** Anda boleh juga tambah cendawan dalam tin yang sudah dipotong-potong jika anda mahu.


Cara penyediaan

- Susun ayam di dalam pinggan, cheesy wedges, kacang panggang bersos,coselaw dan atur salad serta tomato, kemudian curahkan sos lada hitam di atas ayam, sedia untuk dihidangkan.

14 comments:

  1. suka mkn BPCC ni...
    nmpk sedap n myelerakan...

    ReplyDelete
  2. Qasey Honey..

    kite pon suke giler....sedap sgt resepi ni esp die punye sos perang..pasni xpyh beli yg ready made dahh eheh

    ReplyDelete
  3. meleleh ayaq lioq tgk
    lama x buat ngeee

    ReplyDelete
  4. Looks like I need to make Chicken Chop again for my son...lama tak buat.

    This is so appetising!!! Yummy yumm! ;)

    ReplyDelete
  5. sedapnya sabarrrr..nak jugak.dah lama tak buat ciken cop ni ha..terliur beb..:p

    ReplyDelete
  6. Aslmkum Sab.sedap nampak set chicken chop ni...bilalah akak nak buat,dok tangguh....tumpang jamu mata..
    re; Sab, Turki best...kalau dah dkt rugi tak pergi....byk tempat menarik

    ReplyDelete
  7. sedapnya nampak ciken cop tu..dah berapa kali akak tertanguh2 nak buat ni..nampak gayanya kena buat dah ni..mcm di seru2 je oleh saba..hehe

    ReplyDelete
  8. isk untung betul bangpek dia ni. heheh..

    ReplyDelete
  9. Lady Ayu..

    yaattaaa kene buat laa kalo mcmtuh kann hhee

    ReplyDelete
  10. Love2cook Malaysia..

    hye love..kalo mcmtuh musti buat cepat2 nih.respi sos perang ni kene cubee sedapp

    ReplyDelete
  11. Kamalia..

    kak lia cepat2 ordee boneless chicken kt baticrom ok...jenduri chicken chop kat iwate hihihi

    ReplyDelete
  12. Mamasya..

    nnti wajib buat kat cairo...pastu anto dubai sikit yer..

    itula tgh plan tp blur nk tgu bersalin ke nk pg skg..

    ReplyDelete
  13. anymz..

    kak nim.....haa ku seru kak nim..buat laaaaa chicken chop ni....sedapp

    ReplyDelete
  14. Asmara..

    hhaaa mmg untung sbb ade bibik yg sanggup masak..kalo bibik da dtg malas gantung kuali...haiii susah tuh kak as...sini nk makan luar mahal....air aje dah 10 hengget..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...