Tuesday, April 3, 2012

Ayam Bakar / Panggang Halia & Happy Birthday to Me!


Assalamualikum wbt...salam sejahtera semua..kembali bersua lepas beberapa hari bercoti...bkn cuti2 malaysia...tp terlebih dahulu hahhaa nk wish utk diri sendiri....HAPPY BIRTHDAY TO ME!!!!!!!!!!!.......yg ke...ke berape eh...ala br 28 tahun...umur da late 20 tp perasan mcm 18 kan hehee...alhamdulillah Allah masih melanjutkan usia dan melimpahkan kerahmatan dlm kehidupan seharian saba..syukur sgt2...tahun ni lg spesel sbb lg beberapa bulan je lg dah nk jd mummy dah...hadiah paling besar bg saba utk usia 28 tahun ni...oh yer...jgn ditny saba buat kek ape lg tau..huaa sbny hari ni kek xdpt disiapkan lagi...ni sbb ottosan kite kene keje shift malam laa plak...dr thari smpi malam...so celah mane nk belah kek nyeee kan...huhuh insyaallah esok laa kot br leh cite bab kek...huhuh..sabo yer...ke akan menyusul kemudian...
utk arini even lmbt sy update...ermm kt malaysia sure dah kul 1 pagi kot...huaaa...tp ni jela masa free...arini busy dgn persediaan kek aa kan...tp xpela...slow2....better late than never...ok laa jom kite tgk resepi la plak yer..sbny saba byk menu yg tertangguh nk update tp..dek kerana masa yg jeles sgt2 skg ni...saba main update je mane yg dah edit..hehe...kali ni...menu ayam bakar/panggang halia ni...mmg saba rs rugi kalo xshare dgn semua...even ayam kite tergeseng sikit...tp rs tetap sedappp tau..
mekasih buat chef hanieliza dan kak ummi....seyes kene buat lg lepas ni..musti seekor bkn separuh..kalo x..menjilat pinggan lg laa mcm arituh..utk kali ni..kite pon ikut ekpress rakyat kak umie gitu..biase laa kan...semua kes nk cpt jgk...kalo dah bau satu umah mane laa boleh tahan nk makan lambat kan hihih...ok....buat sifu2 semua mtk halalkan resepi yer..



AYAM BAKAR / PANGGANG HALIA
Resepi: Chef Hanieliza @ Majalah SAJI (Feb. 2012)
Dirujuk dan Olahan Cara : Ummi @ Home Sweet Home



Bahan Utama:-

  • 1 ekor ayam (saiz sederhana)
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu besar minyak masak
  • garam secukup rasa
Bahan Kisar:-
  • 4 inci halia
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah (*akak letak 5 ulas)
  • 1 sudu besar lada hitam (*akak letak 2 sudu kecil yg dikisar)
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit (*akak guna 2 cm kunyit hidup)
  • 3 tangkai cili merah

Cara Memasak:-
  1. Ayam dipotong 4 dan dibersihkan. Toskan.
  2. Gaulkan kesemua bahan kisar dan bahan utama, perapkan ayam selama beberapa jam (*saba perap 3 jam).
  3. Kemudian susun ayam dalam loyang pembakar yang telah disapu minyak masak. (*akak tumis sekejap lebihan bahan perap dan masukkan ayam, masak hingga kuah agak pekat, ni kes nak cepat eh...) ** kite ikut cara kak umie
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200 C selama 30 minit atau sehingga kelihatan garing. (*Akak guna api atas bawah selepas 15 minit pertama dan sambung bakar).
  5. Hidangkan bersama salad dan timun.

10 comments:

  1. sanah helwa kak :)
    semoga sentiasa diberkati NYA.

    sini dah jam 1.30 am kak :)

    ReplyDelete
  2. Happy birthday Saba!! muda remaja lagi tu,ya hadiah paling berharga bila kehadiran org baru tu.semoga ibu dan anak sihat yer.

    wahh sedap menu hari special ni..kalau akak dapat ayam panggang ni memang meratah gitu jer ni..hehe

    ReplyDelete
  3. keli menari..

    tqvm hehe sini waktu dubai br 9.40 malam...lambat 4 jam..

    ReplyDelete
  4. Nieza..

    tq kak nieza...muda remaja yg ala2 dah nk tua dah nii kak nieza hehee..ahh kan hadiah paling bermakna...xsaba dah rsnye nihh doakan kite smg semuanya selamat yerr

    ReplyDelete
  5. Sannah helwa.
    Singgah dari bumi Mesir.
    Sini ayam dan semua barang keperluan naik harga mendadak sejak harga minyak dunia naik :(

    ReplyDelete
  6. 1st time kat sini.. tak suke masak kak.. suke makan je.. so cane??

    ReplyDelete
  7. salam ulangtahun Saba! moga terus diberkati dan sihat selalu bersama akachan dlm perut tu. :D
    tak sabar nk tengok kek saba. hehe..

    ReplyDelete
  8. dah wish kan....
    nak ckp menu sgt malatop gituew ahaks!!

    ReplyDelete
  9. nmpk sedap la...mmg sedap pon...QH dh cuba jugak resepi ni..nyum2

    ReplyDelete
  10. Assalam Sabar...waaaa akak tengok ayam ni tiba2 macam kena racun jerk..nak fengsaaann... ^_____^ Best kaaannn.. Bahan sempoiii...tp bila makan terangkat...kan..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...