Thursday, April 5, 2012

Laksa Sarawak


Assalamualaikum wbt,...menu kedua utk arini..tetibe jd rajin nk update...bkn ape..eehehe tgh free....jap lg nk masuk dapo dah...sementara cleaner dtg kemas umah...meh kite tmbh vitamin r jap kt blog ni hiih...
menu ni da bpe ari kite buat...seyes xle nk describe mcne rasa makan laksa sarawak ni..seyes sedap....terigt laksa sarawak kt labuan mase kite study dulu....dulu kalo p ujana kewangan..p food court..x order mee kari...mesti order laksa sarawak..lame jgk kite mencari resepi ni sbny...dulu la..tp bile da kenal blog kak dayang haii xpyh nk pk panjang..ikut je resepi kak dayang mmg da sebijik same....sungguh laaa sedap licin berkilat mangkuk laaa org kate..smpi da terjangkit dgn suami kite jd feveret die hehehe...ok kpd kak dayang izinkan kite kopipes resepi ni eh...xperlu susah2 cr pes..homemade pes ni mmg da ckp sedap dah hehee..tq kak dayang cayang..


Laksa Sarawak
Source: Kak Dayangjack

Pes Laksa Sarawak
Bahan-bahan : anggaran 200 gm
  • 8 biji bawang merah*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 10-12 tangkai cili kering*
  • 1 inci lengkuas*
  • 1 sk ketumbar
  • 1 sk jintan manis
  • 1 sk jintan putih
  • 3 biji buah keras*
  • 2-3 batang serai*
  • 1 inci belacan bakar*
  • 1/4 cawan kacang tanah (digoreng)
  • 1/4 cawan bijan (digoreng tanpa minyak)
  • sedikit garam
  • sedikit minyak utk menumis
     
Cara-cara :
  1. Kisar lumat bahan-bahan yang bertanda *.
  2. Bahan-bahan seperti jintan manis/putih, ketumbar, kacang tanah dan bijan dikisar/ditumbuk halus terlebih dahulu sebelum disatukan dengan baha-bahan bertanda *.
  3. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan tadi sehingga keperangan. Tambah garam dan sedikit gula. Kacau rata-rata.
  4. Simpan di dalam bekas yang bertutup dan masukkan ke dalam peti sejuk sekiranya ingin menyimpan lama.


Laksa Sarawak (Resepi II)
Bahan-bahan : 6-8 orang makan
  • 200 g pes atau perencah laksa (DJ guna pes laksa HJ Manan)
  • isi ayam secukupnya (direbus dan dicarik halus)
  • 1/2 kilo udang basah
  • 1 bungkus mihun (direndam dan dicelur)
  • 4 biji telur (didadarkan dan dihiris halus)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 200-250 ml santan pekat
  • garam dan gula secukup rasa
  • taugeh (dicelur)
  • sedikit daun ketumbar (diracik)
  • limau kasturi secukupnya (dibelah dua)
Cara-cara :
  1. Sediakan 2 liter air dalam periuk. Jerangkan. Kemudian masukkan udang yang sudah dibersihkan bersama serai. Rebus hingga udang masak. Kemudian toskan udang. Air rebusan tadi jangan dibuang. Sebaliknya masukkan pes laksa dan kacau menggunakan api perlahan.
  2. Masukkan santan dan perasakan dengan garam dan sedikit gula.
  3. Masukkan mihun ke dalam mangkuk, letakkan bahan-bahan seperti taugeh, telur, daun ketumbar, isi ayam dan telur. Tuangkan kuahnya dan perahkan dengan limau kasturi. Hidangkan panas-panas. Untuk menyedapkan lagi rasanya, masukkan sedikit sambal udang kering.
 
 
 
Resepi Sambal Udang Kering
 
Bahan-bahan :
  • 6 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • sedikit belacan bakar (dikisar)
  • segenggam udang kering (dikisar/ditumbuk halus)
  • 4-5 sudu makan cili kisar/cili giling secukupnya
  • sedikit air asam jawa
  • garam dan gula
 
Cara-cara :
Tumiskan bahan-bahan kisar dan cili kisar tadi hingga pecah minyak. Perasakan dengan garam dan gula dan masukkan air asam jawa. Kacau hingga pekat
 
 

10 comments:

  1. Salam saba! akak dtg niiii baru balik dr imigresen tension dgn traffic jam dekat nak petang sampai umah huhu.. nmpknyer akak nak kena rajin but pes dia niii, mlm ni cuba buat lah tgh free niii>> free kebendanyer, baju belum gosokkkkk uuuwaaaaaaaa...diner budak2 pun belum buatttttt nanges lagiii..

    ReplyDelete
  2. wow laksa sarawak...QH xpenah mkn lg ni..sbb lum spi lg ke sna...hihihi...nmpk sedap la Saba...bile bkesempatan nti bleh la cuba pula...cntik 3 kuntum telur tu...hehehe

    ReplyDelete
  3. Assalam Saba, memang betulx2 terliur ni..akak tak tau ada resepi buat pes laksa ni nanti akak nk cuba lah tunggu angin rajin sikitla kot baru buat ni..haha malas jer kan tapi mkn rajin pulak..:D

    ReplyDelete
  4. resepi yang wajib cuba ni..sbb saya ni suka makan laksa sarawak :)

    ReplyDelete
  5. mmg tersangat la sedapnyer!!! wallahhhhhh!!

    ReplyDelete
  6. ijayuji..

    wslm kak ikaaa hahahaha...dah terjangkit kannn menu nihh hahaha bagus2....kembang kite berjaya racun akak hahaa

    ReplyDelete
  7. qasey honey...


    qh kite pon xsmi lg sarawak tp menu sarawak byk kite sukee tauu

    ReplyDelete
  8. liza razak..

    yeke bagus la...same laa kite suke laksa swak ni..sedap kan...resepi mudah je nih..

    ReplyDelete
  9. hana..


    aah kan kak hana......ni terasa mcm nk buat lg je nihh

    ReplyDelete
  10. nieza.

    hah ape lg kak niez..pes da ade resepinyee tgl buat je nih.......jemput vitamin r datang tau...rugi xcube ehhe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...