Monday, April 30, 2012

Kek Gula Hangus


Assalamualaikum wbt....salam hari isnin...selamat pagi buat semua...harap2 dikurniakan kesihatan yg baik buat semua ok...arini alhamdulillah masih diberi kesempatan utk bersiaran..even lambat dr semua org...hehe..yela kan...duk dubai ni..bezanye 4 jam...bile nk update tuh..rasenyee mcm da lambat ajeeeeeeeee kite ni update.

erm arini just nk tayang menu mgu lepas..sbb mcm biase laa kan..weekend tuan umah busy dgn macam2..ni pon kire syukur dpt update..kalo ikut mmg xsempat..biaselaa kan..isnin..mcm monday blues jgk la..arini dgn housekeeping...pastu nk masak...mcm2 lg la...smlm lepas pg check up...balik umah..saba dan ottosan dan nekad..akan start walking setengah jam tiap2 hari lepas makan utk bakar kalori...bkn ape..sediakan payung sebelom hujan..kang tetibe kencing manis naik kang susah plak..so kite ikut jela..smlm jgk saba start malam xmakan nasi...cume ratah2 lauk dan amik 1 mangkuk kecil oat dan susu low fat...bangun pagi ni..timbang aikkk dah turun...ermm leh amalkan jgk ni..perot pon xrase kenyang sgt...bile buat kuih tuh...saba rasa laa jgk kan...amik la seketul dr 1 loyang tuh...kene laa merasa kang xpsl nnti kempunan..hehe..ok laa berbalik pd kek gula hangus..ni kek kegermaran kite...bile raye..dulu mak kite wajib buat tiap kali raye...dulu kecik2 kite panggil mcm kak nor jgk kek span..xpon kek hitam..mak kite dulu buat...sebiji mcm style arwah kak nor..gune smpi 12 biji telur..pastu peram laa berjam2..baru jadik lobang2 die...mak kite kalo kek die xberlobang sgt...die mesti rase sedih....huhuh..ok laaa jom kite semak resepi k..kite cedok resepi ni dr umah kak nor...mekasih yerr kak nor..mtk halalkan resepinye tau..


Kek Gula Hangus
Source: Kak Nor Secubitgaram

(resipi asal arwah emak K.Nor)

1 tin kecil butter (250gm) ~ boleh gunakan 1 ketul/bar butter
12 bj telur ayam
1/2 cawan susu pekat manis
4 cawan gula
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum ~ ayak
4 sudu kecil soda bikarbonat

Cairkan butter dan biarkan sejuk.
Goreng gula hingga hancur dan masukkan 2 cawan air. Kacau hingga sebati dan cair. Biarkan sejuk.
Telur dikacau hingga cair (jgn dipukul) dan masukkan susu. Kacau hingga sebati.
Masukkan butter cair, tepung gandum (yg diayak bersama dgn soda bikarbonat) dan gula hangus kedalam adunan telur.
Kacau hingga sebati dan tapiskan.
Tuang ke dalam loyang (7" x 7") yg dah digriskan dan dialas dgn baking paper.
Peram selama 3 - 4 jam (lagi lama lagi elok utk menghasilkan lubang2 yg lebih banyak)
Bakar dlm oven yg dah panaskan 170 - 180C lebih kurang 40 - 45 min atau sehingga masak.

* perlu hati2 masa menuang air kedalam gula yg tengah panas dan masa mengacaunya ya.. bubbling tu boleh mencederakan kalau tak berhati2..



Yg ni versi K.Nor yg dah diedit sbb nak buat dlm portion yg sikit. Hasilnya spt dlm gambar kat atas tu..
125gm butter
4 bj telur A
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 1/4 cawan gula
2 sudu kecil soda bikarbonat

 
updated:

Berdasarkan pd eksperiman yg dah berjaya CMGebu buat, kek ni perlu dibakar dgn menggunakan api bawah sahaja utk tempoh 35 min pertama, lepas tu baru la di on kan api atas dan teruskan proses membakar lebih kurang 10 min lagi ya. Test dgn lidi, utk pastikan kek telah pun cukup masak. Suhu yg digunakan 165 - 175C.
 

 

5 comments:

  1. mantap sungguh! menggugat keimanan i... hik2.. kalau buat tak jadi mahu nanges nak terbang g dubai nk makan yg saba buat wuwuwu...

    ReplyDelete
  2. Salam saba! kikiki... akak kan jakun, org duk sibuk buat kek ni sbb nakkan sarang2 dia tu akak tak kesah langsung :D akak mmg tak minat kek ni dr dulu, dan satu hal lagi mak akak pulak suke buat kek ni ahahahaha... mungkin kalau dah sampai seru nanti akak buat :D ni dtg bawak kulit durian dgn bijinya nanti tanam kat balkoni hihihi..

    ReplyDelete
  3. salam kenal Saba,hari ni akak jenjalan jauh sikit sbb tercium wangi kek ni so kalau dpt sekeping pun cukuplah sedap tu akak likeeeeeeee

    ReplyDelete
  4. Assalam Saba, akak kat sini beza 5jam dr Msia kalau winter jadi 6jam. Saba yg peknen ni memang rajin mskx2 la..mcmx2 menu sedapx2 lak tu. tgk kek sarang semut ni teringin lak nak merasa dah lama tak buat ni.

    ReplyDelete
  5. betul la kan, org dulu2 panggil kek ni kek span/sponge.. dulu2 mana ada kek cipon, kek coklat moist. yg ada kek butter dan kek span ni jer kut.. hehe

    mekasih sabar sudi try resipi ni :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...