Tuesday, March 20, 2012

Trifle Istimewa Mat Gebu



Assalamualaikum wbt....ohayou gozaimasu minna san...keon wa totemo samui ne....waaaa sejuknyee arini ntah knp laa sejuk sgt ++ ade ribut pasir lg kt luar...smpi bangunan sebelah pon xnmpk pape...even sejuk pon alhamdulillah masih bernafas kt bumi Allah ni....tp sejuk2 ni jgk laa penyebab vitamin M makin bertambah...hua hua hua...sbny malas gile nk menaip arini...dah bpe jam..taip 2 kerat...pause....taip 3 kerat...p makan....taip 4 kerat...tgk tv...uwaaa mood sudah mule menghilang laaa...mcm nk stop blogging pon ade...*tetibe*...huhuhu...tp xpela..kite try jgk arini update...lps ni kalo xupdate sure ottosan tgk n tny..pas kene sengkeh br jalan balik laa kot...as usual nk manje2 dulu hahahaha..

arini kan ..alhamdulillah cek penimbang dah berat da xnaik...syukran..sbb kite da start makan beras utk diabetes mcm herba poney tuh..pastu milo tanpa gula...no juice...just amik buah pear/pisang...biskut, roti bykkan sayur......just amik iron dgn kalsium....alhamdulillah xnaik.....waa lega mak..kalo x..ari2 susah hati....harap2 berterusan mcni..naik cukup2 1kg utk next month....doakanyer...ok laa dah penat cite psl kite...kite semak resepi plak yer..arini saba nk share 1 resepi yg dah basi dah...tp lupe nk update..kes lupe nk transfer gambar laa ni...sbny buat ni sbb tgk kek coklat ade lebih sikit.maka tangan ni gatai laa nk godek2 bg kasik lebih menarik...terjadilah trifle yg menarik ni..cukup2 2 gelas...cungg ajee..mekasih kat abg mat gebu di atas resepi yg istimewa ni..sedapp tau....mtk halalkan resepi yerr abg mat..



Trifle Istimewa Mat Gebu
Source: Tiffinbiru ~ Che Mat Gebu

BAHAN KEK SPONGE :-)
200 gram tepung optima (instant cake flour)
3 biji telur gred B
50 gram mentega, cair dan sejukkan
50 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla

** saba xbuat kek sponge ni sbb saba pakai lebihan kek coklat k...
BAHAN KASTARD :-)
200 ml susu sejat IDEAL
100 ml air
2 kuning telur
2 camca besar penuh tepung kastard
4 camca besar gula atau secukup rasa
3/4 camca teh esen vanilla

BAHAN JELLY :-)
1/2 camca teh konnyaku jelly powder
Gula secukup rasa,
500 ml air
1/2 camca teh strawberry emulco
Beberapa titik pewarna merah

BAHAN LAIN :-)
1 tin besar buah2an koktel, ditoskan, asing jusnya
200 ml whipping cream (1 kotak kecil), disejukkan
Jus dari buah2an koktel tadi


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK SPONGE CAKE :- Satukan semua bahan kecuali mentega cair dan esen vanilla, ke dalam mesin kek, putar pada kelajuan sederhana sehingga semua bahan bersatu, kemudian putar pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat. Masukkan mentega dan esen vanilla, kaup balik hingga adunan rata. Tuang dalam loyang 12 inci x 12 inci yang telah dialas kertas minyak dan bakar pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (pastikan oven telah dipanaskan). Sejukkan atas jaringan bila kek masak.-------------> saba skip buat ni sbb saba pakai lebihan kek coklat yer...
  2. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan kastard kecuali esen vanilla, kacau rata dan masak dengan api sederhana sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan menjadi pekat. Masukkan esen vanilla, kacau rata dan ketikan.
  3. UNTUK JELLY :- Satukan semua bahan2 untu jelly dalam periuk, tang gula tu pandai2 lah agak, tapi jangan manis sangat, manis lite2 sudah cukup yea. Kacau rata dengan whisk dan jerang hingga mendidih dan gila hancur, kacau hingga sebati. Ketepikan dan biar sejuk sedikit.
  4. UNTUK TRIFLE :- Sediakan bekas sesuai, potong kek sponge tadi, bagi kepada 2 bahagian dan susun 1 bahagian seperti dalam gambar. Basahkan kek sponge tadi dengan jus buah koktel. Sementara itu putar whipping cream hingga kembang dan kental, jangan terlebih putar. Lapiskan whipping cream tadi atas kek. Tabur 1/2 bahagian buah2an koktel tadi.
  5. Susun lebihan kek atas buah2an koktel tadi. Basahkan dengan jus. Tuang kastard suam atasnya dan ratakan dengan spatula. Biar sejukk sekejap. Tabur baki buah2 tadi, rata. Dan akhir sekali, sendukkan jelly cair atasnya hingga memenuhi ruang seperti dalam gambar. Simpan dalam peti ais hingga jelly membeku.. sedap dihidangkan dingin...hnmmm..

6 comments:

  1. sedapnya sabar..saya pernah buat sekali je...tak tau bila rajin nak buat lagi..:)

    ReplyDelete
  2. rajinnye org yg berbadan dua ni...mcm2 dibuatnya...nmpk sggh myelerakan...tliur tgk...bak mai segelas tu yer...

    ReplyDelete
  3. quinnie..

    akak wajib buat lagik tauuu kite pon nk bg 10 thumbs up utk resepi nih ehhee

    ReplyDelete
  4. Qasey Honey..

    hehehe kene buat utk habiskan stok kek coklat...ceh stok...kalo x sayang tauuu

    ReplyDelete
  5. blog-tip-kurus

    haaa try jgk arini tauuu musti hehee

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...