Friday, March 2, 2012

Frambrozen Kenari


Assalamualaikum wbt.....salam jumaat semua...arini saiyidulayam...penghulu segala hari..di harap hari ni adalah hari yg membahagiakan buat semua yer....ermm arini alhamdulillah..Allah masih memberikan peluang utk bernafas kt muka bumi ni.....syukran Ya Allah...harap2 hari ni hari yg amat membahagiakan buat saba jgk yer....pagi2 bute ni....celik2 mata..siapkan segala keperluan ottosan nk pergi kerja otak mmg da melayang nk masak ape...errmmmm nk masak ape yerk? ade idea ? arini ottosan kerja setangah hari...esok cuti...selalunyaa utk hari jumaat...lepas solat jumaat...dapat lunch same2 dgn ottosan...so kebiasaan saba akan masak special sikit utk hari jumaat...biasalakan nk bahagiakn perut suami..hihih....any idea??

utk resepi kali ni....saba nk share tart...ehh tart ke? cookies kot...yg saba buat semalam....ntah mcne laa terajin plak nk buat frambrozen kenari ni...sbny dari tahun lepas okeyyy nk buat...haa tahun lepas mase duk kt japan lg nk peram nk buat ni...tp tak berkesempatan sbb mase tuh xdek strawberry filling la...mcm2 la...hehe...lame2 dah balik malaya dah ta preggie lg laa nk alahan nye ermm peramlaa smpi semalam...waduhh..patotlaa respon kawan2 blogger semua ckp best...mmg best rupenye...kite suke die punye kulit tart..cookies nye tuh...sbb terasa lemak2 badam...adooyaiii mmg jatuh cintan jugak..instead of buat cheesetart kan..buat farmbrozen ni pon sedap jgk sbny...kureng la sikit lelemak dalam badan ni kan...hihiih...utk resepi ni...erm saba dan intai2 amat2 berkenan dgn resepi kak zuraini...lepas nyelam umah kak ita jumpee...waaaa kite suke sgt2..mekasih buat akak2 semua yer....izinkan kite share kt sini plak yer..


Frambrozen Kenari
Source 1: Kak Zuraini Semanis Gula
Source 2: Kak Azlita Aziz Masam Manis


Lapisan Cookies Bawah
240 gm tepung gandum atau tepung redrose
100 gm gula castor

100 gm serbuk badam/ground almond
200 gm butter
1 biji kuning telor
70 gm susu tepung

Toping Tengah
Jam Blackcurrant secukupnya
Ita guna blueberry filling
   
Pukul butter dgn gula hingga kembang atau putih
Masukkan telur dan pukul lagi
Masukkan tepung gandum  yang telah di ayak bersama serbuk badam dan susu,  gaul hingga adunan menjadi doh 
Lapik loyang bercutter ukuran 12 x 12 x 2 inc dengan baking paper
Tuangkan adunan ke dalam loyang, canai doh  dan tekan padat2.
Masukkan cutternya dan tekan hingga dasar.
Cucuk doh dengan garfu.
Bakar selama 15-20 minit dgn suhu 170'c atau hingga kekuningan

Keluarkan cutter dari loyang setelah masak 
Bila sejuk sikit sapu dgn Strawberry atau blueberry filing
Lapisan Icing Atas
60 gm putih telur - 2 biji putih telur
120 gm gula castor - ita kurangkan 100 gm
2 sudu teh tepung jagung - ita letak 1 sudu aje

Hiasan
Kepingan badam atau gajus

Satukan semua bahan untuk toping dan putar dalam mesin pemutar dgn high speed hingga adunan likat.

Kemudian tuangkan bahan topping atas filling tadi dan ratakan
Pasangkan semula cutter dan tekan.
Tabur pula dgn badam keping
Bakar dalam oven di rak tengah dengan suhu 90C selama 1 1/2 jam.
Bila sentuh permukaan dia dah kering tutup oven dan biarkan kek dalam oven yg dah di tutup suiznya itu selama 1 1/2 jam lagi  supaya toping benar2 kering.
Kemudian keluarkan cutter
Bila dah benar2 sejuk baru keluarkan biskut dari loyang
Peringatan - cookies ni sangat rapuh dan mudah patah.

6 comments:

  1. sedap tapi takut dah nak bikin sebab weight mcm bertmbh lately asyik baking jer....ngeeee...rajin betui la saba ni

    p/s:::saba jgn kecik hati if k.ayu suggest disable disable word verification tue blh x??? dah start panjang mcm buat karang dah la...ni pun dah 2 kali asyik error type word verification uwaaaaa

    ReplyDelete
  2. kak ayu...


    kak ayuuuuuuuu help me eh mcne plak bleh ade verification word plak ni? da lame xusik setting huaaaaaa help mcne nk buat nih?

    ReplyDelete
  3. Salam Saba akak pun suka sgt FK ni.. Sedap sgt.. Tgk saba punya rasa nak buat plsk

    ReplyDelete
  4. Juwita Jamaludin..

    wslm kak ita....best kan FK ni....kite mmg jatuh cintan gilerr dahh ni....buat tauuu jgn xbuat hihiih

    ReplyDelete
  5. Cantik dan sedap!!! Parcel kat love sikit :)

    ReplyDelete
  6. Love2cook Malaysia..

    LOve mmg sedap sgt2...die punye kulit bile tmbh almond best gilerr kan...kite suke rs kruk krak die tambah2 lagi bile icing atas die mengeras....nnti kite buat lg kite parcel kt love okeyyy hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...