Friday, March 16, 2012

Bubur Cha Cha bersama Keledek Manis


Assalamualaikum wbt...salam jumaat yg barakah buat semua...selamat pagi dan ahlan wasahlan...ohayou...haa ape lagik....hehehe smg hari jumaat ni memberikan barakah buat semua pengunjung shiawase.....sebut betul2...shiawase...hahaha bahagianyee...hihih...arini alhamdulillah masih diberi peluang utk bernafas kt atas muke bumi Allah lagi....di bumi tanah aran plak tuh kan...rs sgt2 bersyukur dan nikmatnya bila tgk cahaya matahari baru je nk memancar nih..kt hotel ni...ngadap laut...kt sini ade tmpt name dubai creek...so suasana pagi die tuh..wahhh mmg cung melecung gitu....ari2 mood pon rs syok aje....melainkan kalo x cukup tido ke....kek merekah ke ape ke hihih...

haaii da melalut ke mane ntah..arini saba nk share 1 resepi ala2 simple gitu...pejam mata pon boleh buat kan...heehe....saba ni sbny bukan penggemar sgt dgn bubur ke..pengat ke...sbb saba kurang sikit bnd manis yg berkuah...kek manis xpe..ntah xtau laa knp mmg xle nk telan...kalo pengat durian sanggup kite tambah air panas kasik tawar hehe..pelik kan...tp kali ni ntah mcne...baby in my tummy ckp...nk bubur cha cha...nk bubur cha cha...haha...berangan2....haa kire mcne tuh la...nasib baik laa ade bwk cha cha yg da ready made tuh dr malaysia..kalo x..jenuh laa nk buat sendiri kan..kalo dulu mak saba ajar mmg buat sendiri...kdg2 dr tghari smpi ke petang laa nk siap ...hua hua hua...ok resepi ni...saba rujuk dr majalah rasa tau...gabungan keledek manis..kite pakai keledek kuning perghh lg manis...mmg sedap dan mengenyangkan...jom tgk resepi yer..


Bubur Cha Cha Bersama Keledek Manis
Source: Majalah Rasa


 
Bahan-bahan:
300gm keledek | dipotong kiub dan direbus empuk
100gm cha-cha
150gm gula pasir
100gm gula Melaka
300ml santan
2 helai daun pandan | dikoyak dan disimpul
Air secukupnya
Garam secukup rasa

Cara memasak:
1. Satukan isi keledek, cha-cha, gula pasir, gula Melaka, santan, daun pandan dan air secukupnya. Didihkan dan dikacau rata.
2. Pastikan bubur dimasak dengan api yang perlahan dan dikacau selalu.
3. Akhir sekali perasakan dan didihkan sehingga masak.
4. Sedia untuk dimakan.




Tips dr majalah : Untuk mendapat tekstur cha-cha yang gebu dan elok, ia perlu direbus terlebih dahulu dan direndam di dalam air sejuk.


5 comments:

  1. salam kenal saba dan follow awak..cantiknya keledek tue..nampak chumil jew..:)

    ReplyDelete
  2. sedap pulak tengok bubur keledek dgn chacha tu.. akak suka je jenis2 bubur ni.. asalkan jgn over sangat manis nya.. hehe..

    ReplyDelete
  3. Salam saba! akak dtg nii nak bercha cha jugak ehehe... akak pun plan nak buat bubur2 gini tp bukan bubur chacha laaa sbb akak takde chacha sini muaythai yg byk ganas2 ahahaha.... akak dtg nk tgk2 resepi pavlova sekali niii :D

    ReplyDelete
  4. Salam Saba..sedappp nya bubur ni buat minum petang

    ReplyDelete
  5. malu nk ckp tp mmg tak pernah buat pun bubur chacha ni. hikhik..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...