Monday, November 11, 2013

Thai Style Tom Yum Pak


Assalamualaikum wbt....salam sayang semua..... mcne weekend semalam....erm best tak? erm kite mcm biasa jek..tp yg best ade pg kenduri kawen sahabat saba dr Dubai...NINIE & FAIZAL...syok sgt2 dpt jmp geng dubai yg dah balik...kenduri pon happening....da lame xmkn nasi kenduri plak tuh... dlm nk pg kenduri...sempat la jgk nyelam sambil minum air mencuci mata kt ikea..yela kenduri dkt bukit damansara...ape lagik kan...hahaha.....* gelak besar... dah name pompuan kann...kalo dlm otak xpk psl shopping mmg xsah!

 
pagi2 ni jgn plak ade yg kecur tgk tomyum ni....haha jgn mintak2 tau...semua da selamat masuk perot...tgk encek udang tuh haaa kemain die posing...kite yg tgh update ni plak yg terliur...geyyaammm plak tgk....ni en somi tetibe nk makan udang..sekali die bwk balik besooo punye ha....sbb murah die ckp... dpt 2 3 ekor pon da rs mcm pening...penangan asid yg byk agaknye....kekek


ermm abaikan kebersihan mangkuk yg tak sseberapa tuh yer...yela dlm sibuk nk snap2...yat plak p goyangkan meja....dahhhh tergoyang inul tomyum tuh..nasib baik xtumpah...kalo tumpah mmg naya....ok la...resepi ni saba amik dr myr...sumber dr sunkist...sbny saba pnh buat n3 lepas ..ermm kat SINI yer..tp tuh dr dapur dubai la..ni kite dr dapur msia plak..buat sunkist mekasih sekali yer...resepi ni mmg sedapp..


Thai Style Tom Yum Pak
Sumber: sunkist myresepi
 
Bahan-bahan:
  • 3 1/2 cwn stok ayam
  • 3 thin slices lengkuas muda
  • 2 keping daun limau purut (kaffir lime leaves)
  • 1 btg serai - di titik
  • 2 biji bawang merah - dihiris nipis
  • 1 sb roasted chili paste (roasted tom yum paste)
  • 2 sb sos ikan (fish sauce)
  • 3 sb jus limau nipis
  • 4 biji tomato - dibelah empat
  • 6 biji Thai chilies
  • 10 cendawan tiram segar (fresh straw mushrooms)
  • 1 cwn bunga kobis - dipotong sederhana besar
  • 1 cwn putik jagung muda (baby corn) + lobak merah (carrot) - dipotong panjang
  • 1 sb daun ketumbar (cilantro) - dicincang
  • 1 sb daun bawang (spring onion) - thinly sliced
  • beberapa ekor udang dan sotong-- saba tambah     
  • sedikit cendawan tiram -- saba tambah        
  • Cara-cara

    1. Panaskan stok ayam di dalam kuali. Masukkan lengkuas, daun limau purut dan serai.                
    2. Kemudian, masukkan bawang merah, chili paste, sos ikan dan jus limau nipis. Masukkan pula bunga kobis, putik jagung muda & lobak merah. Biarkan sekejap.                  
    3. Masukkan tomato, thai chilies & cendawan tiram. Biarkan selama 2 minit. Taburkan daun ketumbar & daun bawang.                 
    4. Boleh dihidangkan.                
    5. Nota: sayur-sayuran jgn dipotong terlalu kecil atau terlalu besar. Potong sederhana besar.

    2 comments:

    1. nyum...nyum.... kecur air lioq...

      ReplyDelete
    2. Assalamualaikum saba mmg kecur air liur....ape2 pun tomyam mmg peberet saya no satu.

      ReplyDelete

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...