Tuesday, February 26, 2013

Chocolate Tart


Assalamualaikum wbt...selamat menjamu mata ajelaa yerrr..ihihih..nak mintak2 semua tart ni dah selamat masuk perot dah..kite buat ni mgu lepas lg dah...hajatnye nk buat bnd lain terjadi plak bnd lain...dr nk buat kek coklat pastu ntah mcne laa p keluarkan loyang tart..terus terbuat tart...tart pon tart laa janji sedap..


bagi peminat coklat jgn lupe mencube tart nih..mmg superb mabeles sedap...dr kulit hingga ke inti waduh piiitaaaaaammmmm okeh....pastu dihiaskan plak dgn strawberry kt atas die..rs mcm ala2 duk kt cameron ponn ade...koya mkn strawberry cicah coklat gitu..hihih..tp awas sape2 mencube jgn cube nk derhaka resepi mcm kite...tgk kt tengah2 tart tuh mcm ala2 menggerutu gitu..adoii malu sbny nk tayang...tp disebabkan kesedapan tart ni saba nk share jgk...rase rasenye saba xdek derhaka tang bahan bahan die..cume ntah mcne arituh terlupe plak dgn masa...patot lps ltk filling bakar balik bpe minit je...ntah mcne ralit sgt main dgn hidayat smpi terlupe saba terbakar balik smpi setgh jam...duusshhh tepuk dahi bile tgk menggerutu cenggitu..nasib balik laa sedap gile


ok la jgn cite byk2..ape kate kite semak resepi...resepi ni saba amik dr kak hanamemories resepi asal dr pook dailydelicious tuh yg sgt2 kreatif tuh...mekasih yer semua...

Chocolate Tart
Source: Pook Dailydelicious
Source Saba: Kak Hana

Bahan-bahan
Utk Pastry

  • 110g butter sejuk
  • 75g gula
  • 190g tepung gandum
  • 1 biji telur - hana kurangkan 1/2 biji jer
  • 20g coco powder - leh kurangkan jika tak mau pahit
  • garam secubit
Utk Filling
  • 70ml susu segar
  • 190ml double cream
  • 20g gula
  • 120g dark chocolate
  • 1 biji telur
  • buah strawberry - sbg hiasan ni saba tambah

Cara-cara
Utk membuat pastry
Satukan tepung dan juga serbuk koko. Gaul sebati.
Mangkuk lain, pukul butter, gula, garam dan telur menggunakan whisk. Pukul sebati. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit gaul seperti breadcrumbs. Uli pastry sehingga berkilat. Bulatkan doh, dan simpan ke dalam peti ais sekurang2nya sejam. Ambil doh tadi, canai dan tekan ke dalam loyang. Cucuk2kan dengan garfu kemudian bakar 180 selama 15min. ketepikan. *doh nih agak melekat2 so kene sejuk btol2 agar senang nak canai.

Utk membuat filling
Masukkan semua bahan filling kecuali telur ke dalam periuk. Masak di atas dapur dengan api kecil. Kocok2kan telur dan masukkan sedikit demi sedikit sambil kacau. Masak sehingga filling agak pekat dan smooth. Tuang filling ke dalam pastry dan bakar semula selama 15-20minit. Filling agak lembik setelah keluar dr oven, tapi don panic sbb biler dah sejuk dier akan mengeras. Hidangkan dan potong ketika dah sejuk.





2 comments:

  1. salam saba..alahai akk kecur plk tgok nie..he hehe coklat2 mmg sedappp.

    ReplyDelete
  2. pandai saba..kreatif....cute je tat tuu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...