Friday, February 8, 2013

Strawberry Konnyaku Jelly


Assalamualikum wbt..salam jumaat yg barakah utk semua...harap2 semua belaka yer...arini seperti biasa masih menu yg simple dan xdek laa luar biasa....yg biasa2 aje...konyaku jelly...ermm sape xtau ye dak....kalo budak2 lagi laa...simple tapi sedap...kalo makan mase cuaca panas...nak2 jelly yg betol2 sejuk dr peti ais...mmg menjilat pinggan..ehehe


ok la...sbb menu simple maka n3 pon simple2 aje la k....sbny malas jgk nk ltk resepi...tp xpela..sbg kenangan utk anak cucu nanti....tau jgk nenek die buat konyaku jelly hihih...ok la...resepi ni boleh rujuk kt plastik pembungkus komyaku jelly...rasenye ade byk jenis kot...tp saba pakai yg happy grass...sempat diborong tuh aje kt malaysia...ok layannn

 
Strawberry Konnyaku Jelly
Source: Saba Shiawasemrsbangpek

Bahan bahan:

250gm konyaku jelly powder (perisa strawberry)
1250ml air
160gm gula
300 gm buah strawberry

Cara-cara:
1. Didihkan 1250ml air sehingga betul2 menggelegak
2. Masukkan gula kacau sehingga gula betul betul hancur. Kemudian, masukkan serbuk konyaku jelly sedikit demi sedikit kacau supaya ia tidak berketul.
3. Gunakan api yang besar untuk mengacau jelly kemudian perlahankan api dan masak selama 10 minit.
4. Masukkan buah buahan ke dalam acuan. Tuangkan larutan jelly ke dalam acuan sehingga penuh. Setelah sedikit beku, masukkan konyaku jelly ke dalam peti sejuk. Untuk rasa yang lebih enak, biarkan jelly dalam peti sejuk semalaman.


2 comments:

  1. Mmmmmm.... langkah datang datang sini...sejuk dah rasa tekak dapat menikmati strawberry konnyaku jelly yang sangat cantik ni!

    ReplyDelete
  2. Hi where do u get Konnyaku jelly ya? Thank you :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...