Sunday, February 24, 2013

Nasi Dagang Terengganu

 
Assalamualaikum wbt.....ape khabar semua.......harap2 semua sihat2 belaka...dah lame kite xbersiaran kan...ermm da seminggu berkobar2 nk update tp apekan daya kite demam seminggu xle bangun...sedih sgt2 bile tgk blog yg sunyi sepi nih....arituh mayb sbb terlalu penat masak2 utk bwk bekal ke fujairah...balik2 je terus tumbang...biase demam sehari esok sure dah leh masak2...tp kali ni pelik laa plak...demam +batuk+sakit dada+ sakit sendi+ pening kepala...full package...tp alhamdulillah suami sgt2 memahami...die tlg jgk masak2 nasi goreng dan spagetti...kalo x...penat aje nk order mkn luar hehe
 
 
arini saba nk update menu dah basi....haha yela kan...seminggu xmasak...so kene laa selongkar folder update dulu menu sebelom ni....saba buat nasi dagang ni sbb rindu sgt22 nk makan...kalo kt kemaman nasi dagang ni...tunjuk2 je kt pasarpagi...menu wajib utk breakfast kt umah saba..hehe...sbny kalo terigt psl nasi dagang ni...rsnye xle lawan resepi mak saba...mak kalo buat nasi dagang..3 ari sebelom dah siap2 brg2 die.....rebus ikan tongkol dgn asam keping+garam....kate mak lagi lama ikan lg sedap...smpi tulang2 tuh jd lembut mak buat...psl ayah cipta alat pengukus yg cepat masak..lg laa kalo buat nasi dagang ni umah rs happening..mcm nk raye...kate mak...nasi dagang nasi tradisi...nk buat kene ade semangat...jgn main hentam aje...uwaaa dgr tuh..jgn sebarangan ltk rempah lain selain rempah cap ros...atau rempah nasi dagang..kalo x..dah lari rasenye....huhuh tekun kite belajar masa zaman anak dara tuh..tp skg mak da xkuat nk masak2 nasi dagang ni....slu sgt teringin nk rs air tangan mak..kalo dpt rs...mmg sekeluarga wajib berkumpul....waduh rindunyee
 
 
 
ok la..jom kite semak resepi...resepi kali ni saba pakai resepi dr minami133...saba xdpt nk share resepi dr mak sbb mak kalo masak pakai gantang2....so agak susah utk saba nk buat anggaran berapa genggam beras pulut...so bile dah try resepi minami ni dpt laa jgk rs nasi dagang yg same mcm resepi mak...ok mintak halal resepi k....
 
 
 
Nasi Dagang Terengganu
Source: Minami133 ~ myresepi
 
**NASI**
  • 4 cawan beras biasa + 1 cawan beras pulut
  • 1/2 tin santan
  • garam dan gula
  • 1 sudu besar halba
  • bawang dan halia (hiris halus2)
  • air
Cara- cara:
 
NASI: Beras dibasuh dan direndam 1 malam. Panaskan air. Tunggu sehingga air mendidih. Masukkan beras dalam pengukus dan kukus sehingga wap naik. Biarkan seketika selama 5-10 minit. Angkat dan pindahkan ke dalam bekas yang besar. Masukkan air atau santan cair sehingga beras tersebut kembang dan garam secukup nya. Kukus buat kali kedua. Masukkan nasi ke dalam pengukus dan kukus sehingga naik wap. Biarkan seketika. Setelah itu, angkat dan pindahkan ke dlm bekas. masukkan gula dan santan yg dibancuh dengan sedikit air. Akhir sekali masukkan halba, bawang dan halia.


*GULAI IKAN TONGKOL**

  • 1 tin santan
  • 1 biji bawang besar $ 3 ulas bawang putih $ 2 cm halia $ 4 cm lengkuas } di'blend'
  • 15-20 tangkai cili kering
  • 2-3 sudu besar rempah gulai cap bunga ros
  • 6 keping asam keping
  • garam dan secubit ajinomoto
  • gula
  • 5-6 biji cili padi
  • 1 ekor ikan tongkol
  • 1 cm belacan
  •  
    Cara-cara:
     
    GULAI IKAN TONGKOL: Kukus ikan bersama asam keping dan sedikit air sehingga masak dgn api yg perlahan. Masukkan santan ke dalam periuk yang berasingan. Santan tersebut hendaklah dibancuh terlebih dahulu dgn 1 liter air. Masak santan tersebut dgn api yg perlahan selama 30-40 minit. Kacau sekali- sekala supaya santan tidak berketul. kemudian masukkan bhn2 yg di blend ke dalam santan. cili kering di blend dan di tumis dgn minyak di dalam kuali. Bila dah agak garing, masukkan rempah.tumis sehingga naik minyak, masukkan belacan(kalo tak tumis rempah pon tak apa2.ikut citarasa masing2.). Bhn tumis dimasukkan ke dalam santan. Masukkan gula, garam, ajinomoto dan asam keping. Tunggu sehingga mendidih dan naik minyak barulah masuk ikan tongkol yg direbus. Air rebusan ikan tongkol turut dimasukkan. Masukkan cili padi.
     
     
    **ACAR**

  • 2 batang timun
  • 1 batang lobak merah
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 biji lada besar
  •  cuka, garam, gula

  • Cara-cara:

    ACAR: Timun dan lobak dihiris panjang2. Bawang dan lada dimayang. Campur ke semua bhn2 tersebut ke dalam bekas. Masukkan cuka, garam dan gula. Simpan di dalam peti untuk seketika.
     


     
     

    4 comments:

    1. tq saba..tgh mncari resepi nasi dagang jumpa kt blog saba..tenkiu2

      ReplyDelete
    2. tq saba..tgh mncari resepi nasi dagang jumpa kt blog saba..tenkiu2

      ReplyDelete
    3. Kena berehat tu Saba...
      Baru buat nasi dagang 2 minggu lepas, tapi teringinlah nak makan lagi! Tumpang semulut di sini ye dear...

      ReplyDelete
    4. wowww nasi dagang yg betul2 menggoda..

      ReplyDelete

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...