Thursday, February 7, 2013

Kek Pandan Layer


Assalamualaikum wbt..dah lame xbersiaran...lately kite bz sgt2..sbny byk resepi yg kite nk share..tp kekangan masa skg sgt membantutkan kite utk update semua tuh...dgn hidayat skg tgh nk membesar..haiii mcm2 ragam dah die skg...tp syukur dikurniakan baby yg sihat dan bijak ni...hidup pon xboring ngeee


ermm ok la tanpa ckp byk..saba just nk share 1 resepi best..rasenye legend jgk kek ni kot...hahaha mase mule2 mkn kek ni rsnye dah lame dah..kakak ipar tempah utk harijadi..seyes sedap giler..tp tuh versi keladi punye...sbny lme dah teringin nk buat tp isau xjadik..tp ntah mcne la dtg angin bersemangat gilerrrrrrrrrrrr nk buat...p carrefour carik kelapa kering plak murah giler zass terus siapkan...mmg lega bile tgk kejadian die...kek pon lembut giler..dgn kastard die pon makk aiih menggoda jiwa...kek ni kan saba rs byk sgt versi...dlm buku pon ade jgk..tp saba rs saba gune versi kak gee-hut laa paling senang hehehe..ok la yer mekasih buat kak gee atas resepi ni...ok jgn lupe nak tau rs kene lah cubeeeee....hehehe




KEK PANDAN LAYER
(Resepi : Kelas Masakan Linn)
Source saba: Kak Gee


Kek Span Pandan

125 gm tepung kek
15 gm ovellete
115 gula castor
5 biji telur (250 gm tanpa kulit)
40 gm air
70 gm minyak jagung
1/2 sudu teh pandan flavor
1/2 sudu teh pewarna hijau epal

Caranya :
- Satukan ovellete, gula, telur & tepung. Pukul hingga gebu.
- Perlahankan kelajuan,masukkan air+pewarna+flavor. Pukul lagi kelajuan tinggi.
- Maukkan minyak jagung dan kacau sebati
- Masukkan dalam tin pembakar dan bakar 35-40 minit 170`C.


Kastad Pandan

Bahan A.
180 gm gula castor
500 gm air daun pandan
10 gm halal instant jelly powder

Bahan B
400 ml santan
85 gm tepung hoen kwee
1 sudu teh pewarna hijau
Secubit garam
Hiasan : 1/2 cawan kelapa kering

Caranya :
 
- Kek span dibelah 3.----> saba potong 2 lapisan shj
- Untuk kastard : Campur Bahan A ke dlm periuk, masa atas api sederhana dan kacau. 
- Apabila mendidih masukkan pula bahan B. Kacau hingga pekat.
- Angkat dan kacau sehingga suam.
- Gunakan acuan loose tin atau spring form. Masukkan 1 lapisan kek dan tuang kastard atasnya.
- Buat hingga habis 3 lapisan.  ----> saba buat 2 lapisan shj
- Tuang kastatd hingga tutup keliling kek, hentak sedikit.
- Masukkan dalam peti ais.
- Keluarkan dan hias dengan kelapa kering.
 
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...