Monday, February 4, 2013

Tub Tim Grob / Biji DelimaThai


Assalamualaikum wbt...update laju2...ampun yer xdpt bersiaran beberapa hari ni...mem bz aje memanjang mengalahkan menteri ....hari2 duk pg ukur jalan kt shopping mall..menteri kerja raya ke menteri jaga shopping mall pon xbusy mcm mem hehehe


tub tim grob...ermm pestime makan mase balik msia arituh...mase mkn kt kedai steamboat tuh...saje bele2k dessert...gatai plak pilih dessert biji delime thai ni..igtkan ape la..masa makan tuh xsure ni die ltk ape ni...pastu saje dgn goda pekerja die...ckp dik ape dlm ni...akak ni susu badan..kalo bnd berangin akak xle mkn...sorry padahal saje nk tau die ltk ape..hahaha godek punye godek jmp laa resepi kt che manggis ni..mak aiii nasib baik sini ade water chesnut dr thai....legaaa...bile da buat..adoii mmg menyentuh kelabu u...lagi2 kalo ltk sikit ais..dgn santan nye lemak2 manis...biji chesnut yg kruk kruk mmg sedap..kalo nk tau kesedapan die..kene laa cube yer..hehehe


Tub Tim Grob / Biji Delima Thai
Source: Wendy
Source Saba : Che Manggis

Bahan-bahannya:

A
6 biji sengkuang cina.
1 cawan tepung ubi kayu atau secukupnya.
1/2 tsp pewarna merah.
1 tsp air
4 ulas buah nangka-potong nipis

B
125 gm air
125 gm gula
1 helai daun pandan.

C
200ml susu cair(resepi asal guna santan pekat)---> saba pakai santan pekat
750 gm kiub ais.

Cara-caranya:
  • Untuk sirap: masak gula dengan air dan daun pandan hingga larut dan ketepikan,tunggu hingga sirap sejuk
  • Potong bentuk kiub kecil sengkuang cina lebih kurang 5mm.
  • Bancuh 1 tsp air dengan 1/2 tsp pewarna merah dan gaul pada sengkuang cina hingga mendapat warna yang sekata.
  • Dalam bekas yang sesuai masukkan 1 cawan tepung ubi kayu dan tuangkan kiub sengkuang cina kedalam tepung ubi.Gerak-gerakkan dulang seperti mengayak agar tepung disalut dengan rata pada sengkuang cina tadi.
  • Kemudian spraykan sedikit air pada sengkuang dan taburkan lagi tepung ubi dan ayakkan sekali lagi agar dapat lapisan yang agak tebal dan cantik.Lakukan beberapa kali proses yang sama sehingga mendapat lapisan tepung yang lembab tapi tidak basah.
  • Ketepikan sengkuang Cina tadi selama 30 minit agar salutan tepung benar-benar melekat pada sengkuang.
  • Sementara itu masukkan C kedalam blender dan blend hingga jadi Smoothie.Simpan dalam peti ais.
  • Panaskan 3 cawan air dalam periuk hingga mendidih.Masukkan sengkuang cina tadi dan masak hingga ianya timbul di permukaan air.
  • Tuangkan kedalam tapis dan alirkan air paip keatasnya.
  • Akhir sekali masukkan kedalam bekas yang mengandungi air batu dan biarkan terendam selama 10 minit atau lebih.
  • Untuk menghidangnya: Tuangkan smoothie kedalam bekas yang sesuai.Masukkan sengkuang cina keatasnya dan hias dengan hirisan buah nangka..arroy makk makk:)

2 comments:

  1. teruja kak Nur tengok...mmg kecur nie.

    ReplyDelete
  2. Aslmkum Sab
    pernah mkn bubur ni dlm majlis berbuka puasa tp belum pernah buat sendiri.nampak menarik diwarnakan terang gini...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...