Assalamualaikum wbt...lewat dpt bersiaran...ape leh buat smlm tgh edit gambo tertido plakkk huhuhu skg da tengah hari....nk masak ape pon tgh blur lg....huhu tak produktif lgsg arini...dr subuh duk godek lappy mencari2 idea...hohoho ilham tolonglaa dtg
okla sbb da lewat jom kite semak resepi..sbny da setahun xmkn laksa tganu ni..mmg teringin gile tp bile pk bab nk kurus kene tolak tepi...ape leh buat kite kalo buat laksa...satu bungkus laki bini je habis makan...hoho mau diet..kalo x..payah..hehe ok laa resepi ni saba [nh buat leh rujuk SINI....dr kak noormasri...
Laksa Lemak Terengganu @ Laksa Kuah Putih
Source: Kak Noormasri
Bahan untuk kuah:
8 ekor @ 800g ikan selayang
2 sudu kecil lada hitam
1/2 in halia
1 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 1/2 biji kepala parut diambil santannya
2 keping asam gelugur
sedikit garam
Cara membuat kuah:
Ikan kembung dibersihkan kemudian direbus hingga masak
Toskan kemudian ambil isi ikan ditumbuk hingga lumat.
Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam hingga lumat.
Masukkan semua bahan tumbuk serta santan dalam periuk, masukkan asam gelugur dan garam secukup rasa.
Jerang di atas api hingga mendidih dan sebati.
Toskan kemudian ambil isi ikan ditumbuk hingga lumat.
Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam hingga lumat.
Masukkan semua bahan tumbuk serta santan dalam periuk, masukkan asam gelugur dan garam secukup rasa.
Jerang di atas api hingga mendidih dan sebati.
aduh...tengok laksa tu kecur liur dibuatnya. nasib baik balik kg minggu lepas dah makan, kalau tak kempunan la saba...
ReplyDeletehulur la kat sini semangkuk...
ReplyDeleteSedapnya laksa kuah putih.... teringin nak cuba. Mesti enak rasanya...
ReplyDeletesedapnya makan laksa..
ReplyDeletewt akk kecuq..he hhee..biasa akk beli jew kt restrn pntai timur..nnt nk try buat sndiri jgk la..nampak mcm mudah kan..
ReplyDelete