Monday, May 6, 2013

Ikan Sambal Kasturi

 
Assalamualaikum wbt..demam pru da berakhir...hidup harus diteruskan dan harus redha dgn apa2 keputusan..sbny bg saba xdek laa effect sgt pon sbb masih lg merantau...cume memikirkan masa depan anak2 kite...tuh ermmm xpayah ckp byk laa kan...huaaa
 

arini kite layan menu biasa2 ajela....disebabkan mood tgh down..huaaa..layankan menu ikan yg sgt22 sedap ni yer...sambal kasturi..kalo sekali cube pasti nk lagi..maceh yerr che mat...izin kongsi resepi kt sini plak yer....



Ikan Sambal Kasturi
Source: Che Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 - 4 ekor ikan kembong saiz besar
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
5 biji cili merah*
1/2 inci belacan*
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 camca teh serbuk kunyit*(*ditumbuk lumat)
Garam dan gula secukup rasa
2 helai daun limau purut
3 biji limau kasturi, ambil jusnya
Sedikit bawang besar yang didadu, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Ikan kembong disiang, kelar2 sedikit, cuci bersih dan toskan. Lumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Goreng ikan tadi tapi jangan sampai garing, biar embal2 sahaja. Angkat dan letak dalam pinggan sesuai. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk lumat hingga garing, gunakan api kecil. Masukkan daun limau purut, perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Masak sekejap dan akhir sekali masukkan jus limau kasturi. Kacau rata, rasa dan jika ok boleh matikan api.
  3. Tuang sambal tadi atas ikan kembong, rata kan dan hias dengan bawang besar yang telah didadu dan jika suka letak belahan limau kasturi atasnya. Hidangkan bersama nasi hangat.

2 comments:

  1. alahai sabo je la sabar! hehehe...mesti sampi menjilat tulang kalo kita dpt ikan tu!

    ReplyDelete
  2. Sedapne saba..akk akn cuba nnt..msuk list..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...