Wednesday, May 15, 2013

Cakoi

 
Assalamualaikum wbt....salam sayang utk semua...rasenye mm lame dah xupdate blog...adoyaiii mem busy sgt2222.....sejak 2 menjak ni mmg xdek masa lgsg nk jenguk blog...kadang2 malam lepas berbuka boleh plak tertido....alhamdulillah saba tinggal 1 ari jek lagi nk ganti pose...lepas sebulan ganti ...alhamdulillah....lame dah sbny saba start ganti pose ni..sejak bulan mac lg...yela kan saba ganti bkn nye ari2...hny ganti pose ari suami bekerja...pastu kdg2 ade jgk xpose bile ade hal2 tertentu....tp syukur masih xpatah semangat...kalo x...bile dgr nk ganti sebulan jenuh jgkkkk rasenyee
 
 
ok la...saba xle nk ckp byk...ade byk lg keje menunggu....jom kite semak resepi k...cakoi ni sedap sgt2..terigt plak slu beli cakoi mase kt universiti dulu...sekali beli byk2 leh makan lunch dgn ginner sekali u...yg bestnye kt sane xkn jd lemau xkn jd keras...simpan smpi malam pon same aje rasenyee....hehe...ok mekasih buat skyblue di atas resepi ni...mtk halal resepinye yer..
 
 
Cakoi
Source: skyblue myresepi

Bahan-bahan ( 10 biji [15cm] )


  • 1 cawan air
  • 2 cawan tepung roti
  • ¼ sudu kecil instant yeast
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu kecil garam
  • ¾ sudu kecil tawas (alum)
  • ½ sudu kecil baking soda
  • ½ sudu kecil ammonia atau Nutre Powder (utk menghasilkan cakoi yg lebih ranggup, takde pun takpe... susah nak cari ammonia for cooking) --- saba xletak
  • 1 sudu besar minyak
  • Minyak utk menggoreng

         ** saba makan cakoi ni dgn serikaya...sedappp sgt222..boleh juga dimakan bersama sambal ikan bilis dll..mengikut citarasa

Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan2 ke dalam breadmaker, pilih menu buat doh dan ON kan. Bila dah siap uli, keluarkan doh dari breadmaker. Taburkan tepung ke atas papan canai. Bahagikan doh kepada 2, buatkan bentuk panjang (40cm) setiap satu. Tutup doh dgn kain atau plastic wrap, biar naik dlm suhu bilik selama 45 minit.
  2. Ratakan doh dgn tangan, biar jadi 1cm tinggi dan 5-6cm tebal. Potong 2-2.5cm seperti dlm gambar, biar rehat selama 10-15 minit lagi.
  3. Panaskan minyak utk menggoreng (deep-fry) dgn api kecil. Ambil sekeping doh, bubuh sedikit air dgn mengunakan lidi sate seperti dlm gambar.
  4. Letak sekeping doh diatas doh tadi, tekan di tengah2 dgn lidi sate.
  5. Pegang kedua-dua hunjung dan tarik pelahan-lahan, biar jadi 15-20cm panjang dan terus masuk ke dalam minyak panas. Kacau sikit apabila dia dah timbul kat permukaan minyak supaya dia jadi lebih kembang. Goreng sehingga perang keemasan. 
  6. Ni gambar cakoi yg dah siap digoreng.

note: Doh ni agak lembut, kena taburkan tepung banyak. Doh yg betul2 naik, senang nak ditarik.
Boleh buat saiz besar sikit jika guna kuali yg besar. Saiz yg i buat ni agak kecil sbb i guna periuk kecil utk menggoreng.
 

3 comments:

  1. sedap ni saba, makan panas2..

    ReplyDelete
  2. Hebatnya ko Saba... pandai mencakoi ye... daku di sini belum pandai lagi huhuhuuu

    ReplyDelete
  3. suka mkn tp tak penah buat..sedap!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...