Sunday, September 16, 2012

Nasi Air


Assalamualaikum wbt...ohayou...kabare semua.....harap2 semua sihat okeh....alhamdulillah saba dan baby kt sini sihat walafiat...cuaca arini pon nmpk macam semakin ok..dah xpanas sgt dah..sbny arini mood mmg menggiler nk update blog...busy tuh jgn ckp la kan....da bpe jam duk taip bnd same nih...taip 2 kerat...baby nk susu...taip lg baby nk tido..mcmtuhlaa life saba skg...even busy giler222 tp hidup ni terasa makin seronok..insyaallah ade free sikit2 tuh saba akan slow2 update..maafkan saba yer rmi yg bertanya bile nk update...xsayang dah ke kt blog tuh.....maaf sgt2...skg tgh belajar mcne nk manage masa...almaklumlah kan..baby, suami, family harus di dahulukan ye tak....blog ni insyaallah kene laa pandai2 curik masa..harap2 xdek aaa tenggelam smpi 3 inci tebal habuk kt blog nih kan hehe..


ok la...back to the resepi...menu ni saba buat da lame dah...rasenye 2 ari sebelom bersalin...hua hua hua....dah lame gile peram resepi ni kan hehehe...takpelah..better late than never ok...menu ni sedap kalo tetibe badan rs nk demam...eh bukan demam jela...bile rs mcm xsihat tuh..pekene nasi air nih mmg terasa segar je badan..nak2 kalo dpt hirup sup fanas222....mmg slurrpppppppp jela....mentua lalu pon sure xperasan hehe..kalo dpt sambal cili pedas pon sedap...kalo cite bab nasi air ni..saba igt lg penah makan nasi air kt kuantan...dkt area  jambatan...sebelom smpi giant kuantan tuhh...kt situ mmg sedap gile..skg ni xtau laa ade lg ke x...kt sane mmg lengkap la..kdg2 boleh mtk sambal sotong la segala..sure mtk tambah 2 3 mangkuk...hehehe....ok la xmo ckp byk jom kite semak resepi ok...resepi ni saba kopipes balik...same je mcm n3 sebelom ni..sile rujuk kt SINI ok...tp kali ni saba buat ikan bilis bersambal...lg ade kick!..ok selamat mencube ok....


Nasi Air
Source: Saba Shiawasemrsbangpek


Bahan - bahan:

Utk Nasi / Bubur:
2 pot beras - @ mengikut kuantiti isi rumah ( lebihkan air seperti membuat bubur)
3 ulas bawang putih - dihiris nipis
1 sudu mentega

Utk Sup:
1/2 kilo daging batang pinang ( jgn dipotong nipis2 dahulu rebus bersama sup dan hiris selepas empuk)
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 Sup bunjut
Rempah 4 sekawan - kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan cengkih
1/2 inci halia - diketuk
1 ketul kiub daging knorr

Utk Telur Dadar:
4 biji telur dadar
2 sudu mayonis
sedikit garam dan dula
sedikit minyak

Utk Sayur Kangkung Goreng:
1 Ikat kangkung
1/2 biji bawang besar - dihiris halus
1 ulas bawang putih - diketuk
3 biji cili padi - jika suka
2 sudu sos tiram
minyak utk menggoreng

Utk Air Lada:
1 genggam cili padi
1 ulas bawang putih

2 camca besar cuka makan
Garam dan gula secukup rasa


Bahan - bahan sampingan:
Ikan bilis - digoreng
Sambal sotong - jika suka
Bawang goreng
Sedikit daun sup / daun bawang - ditabur
Sedikit suhun - digoreng
Limau Kasturi
Kacang tanah goreng


Cara - cara:

Utk Nasi/bubur :
Masak nasi/ bubur bersama air - saba buat 2 pot nasi lebihkan air sebanyak 6 pot sbb beras kt sini agak keras
Panaskan mentega kemudian masukkan bawang putih yg dihiris halus.Goreng bawang putih sehingga wangi dan sedikit keperangan.
Kemudian masukkan bawang putih yg digoreng tadi ke dalam periuk nasi/bubur tadi.
Biarkan nasi / bubur masak sehingga lembut dan wangi.

Utk Sup:
Tumis sup bunjut, 4 sekawan , bawang besar, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
Kemudian masukkan 1 liter air (lebihkan jika perlu) dan 1 ketul kiub daging.
Kemudian, masukkan daging batang pinang tadi dan masak sehingga empuk
Perasakan sup daging mengikut citarasa.
Setelah sup masak dan daging empuk, kelurkan daging dan toskan.
Hiris nipis2 daging utk di makan bersama bubur nanti. Ketepikan.

Utk Telur dadar:
Kocokkan 4 biji telur bersama mayonis dan perasakan.
Kemudian, panaskan minyak dan sendukkan adunan telur dadar tadi dan goreng seperti membuat telur dadar.
Angkat dan gulung kemudian hiris nipis mengikut citarasa

Utk Sayur Kangkung Goreng:
Potong kangkung mengikut citarasa
Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan cili padi sehingga naik bau.
Kemudian masukkan kangkung kemudian sos tiram.
Perasakan dan angkat utk dihidangkan.

Utk Air Lada:
Kisar cili padi dan bawang putih hingga lumat. - saba blend kering sbb sini hny ade lesung kayu aje
Masukkan sedikit garam dan gula, kacau rata.
Masukkan cuka, gaul rata dan hidangkan.



** mase nak makan tuh boleh la sendukkan bubur nasi tadi, kemudian tuangkan sup daging. Hiaskan dgn daging yg dihiris nipis, telur dadar, sayur kangkung, ikan bilis dan tabur bawang goreng mengikut citarasa...........**

1 comment:

  1. Meriah sungguh lauk pauk nasi airnya tu Saba... mana satu nak diterkam dulu nih! Semuanya sedap2!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...